7 mód, hogy újra élvezd az edzést

2020.március.27.

Valljuk be: a kultúránk megszállottan szeret edzeni. Minden, egészen a Nike reklámoktól a címlapfotókig azt sugallja nekünk, hogy nem csak intenzív, napi edzés rutinunknak kellene lennie, hanem kockás hasnak, sőt személyi edzőt is kellene fogadnunk. Annyira elvagyunk foglalva azzal, hogy hogyan kellene kinéznünk, hogy elfelejtjük az edzés lényegét, ami az lenne, hogy jól érezzük magunkat, még akkor is, ha a sportolás nem illik a profilunkba, itt van 7 mód arra, hogyan élvezheted újra az edzést, főleg most, amikor otthon vagy.

1. Kezdd azzal, hogy a jólétedet először más területen fejleszted

Egészségesebbnek lenni egy döntés, amit el kell hinned, hogy megérdemelsz. Még akkor is, ha a legtöbbünk több energiát akar, egészségesebben akar étkezni, vagy aktívabb szeretne lenni, sem jelenti azt, hogy elhiszi azt, hogy ő ezt megérdemelné. Pont ezért az újévi fogadalom azon része, hogy többet fogsz edzeni, nem marad meg hosszútávon. Eddzed az elmédet, hogy elhiggye, hogy megérdemled az egészségesebb életet azzal, hogy az életed más területein kisebb változásokat hozol. Egyél több zöldséget, cseréld le a hagyományos pizzatésztát karfiollisztes tésztára és kezd el meditálni.

2. Tarts pihenőnapot, amikor csak akarsz

A saját magadnak előírt szabályok, illetve a magas elvárások miatt sokszor halogatod, vagy egyszerűen csak kihagyod az edzéseket. Ahelyett, hogy a szabályokat követnéd, inkább figyelj a testedre. Ahogyan az ösztönös étkezés drasztikusan segíthet a diétád betartására, az ösztönös edzés ugyanúgy segít abban, hogy ne hagyd abba az edzést. Ha a tested fáradt, mondd le a kick-box edzést és helyette olvass egy könyvet. Viszont mielőtt eldöntenéd, hogy pihenőnapot tartasz, ne az alapján dönts, hogy pillanatnyilag hogyan érzed magad, gondolj arra, hogy az edzés után hogyan éreznéd magad.

Így maradj egészséges a karantén ideje alatt: 3+1 szabály, amit be kell tartanod

Így maradj egészséges a karantén ideje alatt: 3+1 szabály, amit be kell tartanod

3. Legyél biztos abban, hogy az edzésed erősítő, nem csak fárasztó

A "jó edzés" nem feltétlenül jelenti azt, hogy miután végeztél, a létező összes izmod fáj és mozdulni sem tudsz. Ha az edzés végén nem érzed magad egyszerre kipihentnek és energikusnak, akkor lehet az a fajta edzés mód nem neked való. A testünk másképpen reagál a mozgásra, szóval elképzelhető, hogy amíg egy ember alig várja a legközelebbi CrossFit edzést, addig neked lehet, hogy a jóga vagy egy Zumba jobban esne. Nem számít, hogy mit választasz, csak legyél biztos abban, hogy az edzés után kipihent vagy nem pedig hulla fáradt.

4. Ruházz be fitneszre

Amire pénzt is költesz, arra időt is áldozol. Ha élvezed a spinning órákat, vagy a jóga órákon érzed magad jobban, akkor gondolkodj el azon, hogy ideje lenne bérletet venni. Ne úgy gondolj rá, hogy ez pénz pocsékolás, inkább gondold azt, hogy ez egy befektetés. A megfelelő bérlet nem csak az életviteledet változtatja meg, hanem a mentális egészségedre is hatással lehet. Ha nem szeretsz úgy edzeni, hogy mások közben figyelnek, vegyél edzőgépeket otthonra.

5. Váljon a szokásoddá

Ha még neked sincs a szokásaid között az edzés, ne adj magadnak a választási lehetőséget. Már az 80% siker, ha egyáltalán elmész edzeni, szóval jelenj meg. Ha kifáradsz csinálj vagy kevesebbet, vagy menj korábban haza, de mindenképp menj többször. Mint a Nike szlogenje, Just do it. Egy kis idő elteltével a napi rutinjaid között szerepel majd az edzés is.

A 2020-as Tokiói Olimpiát elhalasztják a koronavírus miatt

A 2020-as Tokiói Olimpiát elhalasztják a koronavírus miatt

6. Iktass be rövidebb mozgásokat

Az egyetlen ok, amiért edzenünk kell ahhoz, hogy egészségesek legyünk az az, hogy sokan ülő munkát végzünk. A mozgást beszervezni a napunkba azért fontos, mert a mozgással a testünk minden előnyét élvezheti annak, ami az aktivitással jön. Ha nincs időd egy 60 perces boksz edzésre vagy a 45 perces futás fárasztónak tűnik, akkor ne csináld meg. Ne kényszerítsd magad semmire, amit nem akarsz megcsinálni. Ha nem szeretsz edzeni, akkor ahelyett, hogy egyből egy 60 perces edzést terveznél magadnak, kezd kisebb lépésekben, például sétálj egyet ebédszünetben vagy tömegközlekedés helyett menj biciklivel dolgozni.

7. Változtass az okokon

Ha azért edzel, mert fogyni akarsz, vagy mert muszáj, akkor sosem fogod várni az edzéseket. Inkább gondolj arra, hogy azért edzel, hogy csökkents a stressz szinteden, jobban tudj majd aludni vagy, hogy jobban érezd magad. Nagyon sok motiváló ok szól az edzés mellett, de csak egyféleképpen gondolkodni róla nem tartozik közé.

Ez is érdekelhet

Ősszel kihagyhatatlan recept: könnyed körtés saláta

Ősszel kihagyhatatlan recept: könnyed körtés saláta

Monitor

A rajongók szerint a You sztárja, Joe egy pszichopata, de a szakértők máshogy gondolják!

A rajongók szerint a You sztárja, Joe egy pszichopata, de a szakértők máshogy gondolják!

Divathírek

Ezek voltak Diana hercegné legikonikusabb ruhái

Ezek voltak Diana hercegné legikonikusabb ruhái