7 ok, amiért a biciklizés a legjobb közlekedési forma

2021.május.3.

Egyre többen választják a kerékpárt, mint közlekedési eszközt. Azonban, más európai országhoz képest, még mindig elenyésző arányban kerékpároznak Magyarországon, pedig rengeteg előnnyel jár.

7 ok, amiért a biciklizés a legjobb közlekedési forma
Fotó: Profimedia

Mutatunk pár okot, amiért tanácsos lenne biciklivel járnod:

1. Biztonságosabb, mint gondolnád

A biztonság az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek mellőzik a biciklizést. Sajnálatos módon, ha elkezdesz biciklivel járni, van esély arra, hogy baleseted legyen, ez azonban a közlekedés minden formájára igaz, beleértve ebbe a gyalogolást is. A bringázás azonban a közvélekedéssel ellentétben semmivel sem balesetveszélyesebb, mint az autózás például. Fontos, hogy szerezz némi rutint, először ne tekerj el a város másik végébe, csak tekerj egyet a háztömböd körül, aztán próbálj ki egy kicsivel nagyobb kört, aztán, ha már úgy érzed szereztél némi rutin, akkor hosszabb utakra is vállalkozhatsz.

2. Jót teszel vele magadnak

Magyarországon az emberek csupán 33%-a sportol kisebb-nagyobb gyakorisággal. Ez elszomorító adat, és igen sok köze van ahhoz, hogy a magyarok egészségi állapot az egyik legrosszabb Európában. Nap húsz perc aktív mozgással máris sokat teszel az egészségedért, márpedig a biciklizés tökéletes módja annak, hogy a napi minimum penzumodat teljesítsd. Egészségesebb és fittebb leszel!

3. Környezetbarát

Lehet, hogy nem ez a motivációd elsődleges forrása, de manapság nagyon sokat számít. Ha kerékpárral jársz, másoknak is jót teszel. Kevésbé hangos, veszélyes, és még környezetbarát is (konkrétan nem felelős semmilyen károsanyag-kibocsátásért).

4. Meglepően gyors

Az ingázást az emberek többsége időpazarlásnak érzi, a tömegközlekedés során sok emberrel vagyunk összezárva (ami most a járvány miatt nem is előnyös), az autózásnál számolni kell a közlekedési akadályokkal, dugókkal és azzal is, hogy meglehetősen megterheli a környezetet. A biciklizés viszont meglehetősen gyors közlekedési forma, főleg ha sok biciklisáv áll rendelkezésre.

5. Időjárástól független

Igen, jól hallottad. A kezdők hibája, hogy túl sokat aggodalmaskodnak az időjáráson. Egy csomó északi országban esőben is bicikliznek. Felkapnak egy esőkabátot, és már mennek is tovább. Ha pedig túl hűvösnek találod az időt, akkor rétegesen öltözz fel!

6. Pénztárcabarát

Azt már említettük, hogy a biciklizés igazából egy ingyenes edzésforma. Ha belegondolsz, egy ingyenes közlekedési eszköz is. Jóval olcsóbb, mintha egy autót tartanál fent, de még a bérleted is drágának tűnik mellette. Ha pedig azon gondolkozol, hogyan tudnál egy minél olcsóbb biciklit beszerezni, nézz szét a Facebook Marketplacen vagy használt boltokban.

7. Kevésbé esélyes, hogy megbetegedj

Járvány idején fontos szempont, hogy lehetőleg minél kevesebb emberrel érintkezz. Ez a nagyvárosokban még inkább igaz, hiszen többszázezer ember használhatja ugyanazt a tömegközlekedési eszközt, mint te. Kézfertőtlenítés ide vagy oda, sokkal biztonságosabb, ha a biciklizés mellett döntesz.

Ez is érdekelhet

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod