7 ok, amiért nem vagy képes elfelejteni az exedet

2019.július.6.

Bárhogy is történik egy szakítás, mindig sok nehézséget és fájdalmat okozhat. Ideális esetben gyorsan begyógyulnának ezek a sebek, de a valóság az, hogy néha rettenetesen nehéz elszakadni az exünktől, és mire teljesen sikerül, hónapok, de akár évek is eltelhetnek. Ha úgy érzel elakadtál az elszakadás folyamatában, akkor mutatunk hét gyakori okot, ami közrejátszhat abban, hogy nem tudod meglelni a lelki békédet.

7 ok, amiért nem vagy képes elfelejteni az exedet
Fotó: Shutterstock

1. Csak a pozitív emlékekre összpontosítasz

Ugye veled is megesett már szakítás után, hogy sorra jutottak eszedbe a közös szép emlékeitek, mindeközben pedig a negatívokat figyelmen kívül hagytad? Ha így teszel, nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen továbblépni. Gondolkozz el azokon az időkön, amik nem is voltak olyan jók, és higgy benne, hogy a jövőben sokkal több boldog pillanat vár majd rád.

2. Azt hiszed, ő volt a legjobb, akit kaphattál

Ha egy olyan kép rögzült be benned, ami számodra teljesen megfelelőnek mutatja az exed, akkor talán úgy könyvelted el, hogy nála jobbat már nem kaphatsz. Ebben az esetben nem másról van szó, minthogy a kapcsolatodat többre értékeled, mint bármi mást az életedben, és az önbecsülésedet az exedtől teszed függővé. Úgy érzed, ha vele nem sikerült, azért te vagy a hibás, és mással sem lesz jobb a kapcsolatod. Ezeket a negatív gondolatokat minél előbb engedd el, mert ha folyamatosan ragaszkodsz hozzájuk, valósággá válhatnak. Ahhoz viszont, hogy megtaláld az igazán hozzád illő embert, akivel minden remekül működik, egyvalakit kell legyőznöd: önmagadat.

Fotó: giphy

3. Titkon úgy gondolod, hogy szenvedned kell

Ha a múltból volt már több saját negatív tapasztalatod, esetleg a környezetedben láttál félresikerült kapcsolatokat, akkor hajlamosabb vagy azt hinni, hogy rád is ez vár, ha pedig szakítanátok a pároddal, természetesnek éreznéd, hogy szenvedned kell. A szenvedés épp úgy lehet függőség, mint a dohányzás, de le kell szoknod róla! Nézz körül, mennyi remek lehetőség vár rád az életben!

4. Továbbra is követed az exed a közösségi médiában vagy tartod vele a kapcsolatot

Ha követed az exed a közösségi médiában, vagy időnként beszéltek, akkor csak arra emlékezteted magad, hogy mit vesztettél, pedig valójában az is lehet, hogy nem volt nagy veszteség. Ezzel párhuzamosan nem mellesleg ott élhet benned a remény, hogy egyszer még újra egy pár lesztek. Ha lehet, inkább kerüld el őt minden létező módon, mert csak magadnak ártasz vele, ha nem törlöd ki teljesen a mindennapjaidból.

5. Elvesztetted önmagad a kapcsolatotokban

Ha a kapcsolatotok során nem tudtál önmagad lenni, és egy egészen más személyiséget mutattál magadból hogy alkalmazkodj, nagyon nehéz visszatalálni ahhoz, aki igazából vagy. Ilyenkor a legfontosabb, hogy újjáépítsd az erősségeidet, újra felfedezd önmagad, de úgy, hogy közben nem függsz egy új partnertől.

Fotó: giphy

6. Elnyomod az érzéseidet

Sok érzés fáj, de ha egyszer nem adod ki őket magadból, akkor hosszú időn keresztül is képesek kínozni. Ahelyett, hogy alkoholba vagy szimpla hallgatásba fojtanád a bánatod, meséld el a legközelebbi barátaidnak, hogy érzed magad. Ezután pedig, ha egy kicsit is megkönnyebbültél, foglalkozz egy kicsit csak magaddal, iktasd be az énidőt a mindennapjaidba. Ha megtalálod azokat a dolgokat, amik boldoggá tesznek, hamarosan újra készen fogsz állni egy kapcsolatra is.

7. A szakítás előhozta egy régebbi traumád

Ha bármilyen nagyobb sérelem ért fiatalabb korodban, elváltak a szüleid, megszakadt a kapcsolatod valamelyik jó barátoddal, sokkal rosszabbul érinthet, ha a párkapcsolatod is befejeződik. Ilyenkor a legjobb amit tehetsz, az arra való támaszkodás, hogy idáig eljutottál, erős és bátor vagy, a jövő pedig még sokkal jobb dolgokat is hozhat. Ha ebben hiszel, akkor gyorsabban túl fogsz lépni minden rossz múltbéli emléken.

Ez is érdekelhet

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

G-Életstílus

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex