18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

7 segítség a cigaretta elhagyásához

2021.május.2.

A dohányzás világviszonylatban évente majdnem 6 millió ember haláláét felelős! Talán többet nem is kell mondanunk. A cigarettázást el sem kellene kezdeni, de ha már rászoktál, sürgősen szokj le, és ha kell, ne szégyellj segítséget sem igénybe venni. Röviden néhány tipp, ami segíthet, ha az elhatározás már megvan.

7 segítség a cigaretta elhagyásához
Fotó: Profimedia/GLAMOUR
1. Most vagy soha

Ha eldöntötted, hogy leszoksz, hagyd abba a cigizést abban a pillanatban. Ne tartsd meg az utolsó, félig teli dobozodat, mert így nagy lesz a kísértés. Az sem jó taktika, ha kitűzöl egy jövőbeni napot, mert attól kezdve egyre értékesebbé válik számodra minden egyes szál, így tulajdonképpen megnehezíted a leszokást.

2. Alakíts ki új szokásokat

Bármilyen olyan helyzet, amiben dohányoztál korábban, hatalmas kísértésnek tesz ki a leszokást követően, ezért igyekezz eleinte kerülni az ilyen szituációkat. Ha nem tudod, akkor legyen nálad valami, ami a cigit helyettesíti. Kortyolgass vizet, rágcsálj zöldséget vagy gyümölcsöt, rágózz.

3. Számold a cigimentes napokat

Három napra van szükséged ahhoz, hogy a nikotin kiürüljön a szervezetedből, így azok a napok lesznek a legnehezebbek, utána azonban - különösen, ha már a dohányzáshoz kapcsolódó rituálékat is átalakítottad - csak az elhatározásodon múlik, hogy kitartasz-e a füstmentes életvitel mellett.

4. Koncentrálj a pozitívumokra

Ha arra fókuszálsz, hogy mennyire fog hiányozni a cigizés, sokkal könnyebben visszaesel, mintha nem önfeláldozásként, hanem eredményként éled meg a dohányzás elhagyását. Olvasgass naponta a neten arról, mennyivel egészségesebb leszel cigi nélkül, kezdj el sportolni, és élvezd, hogy jobban bírod levegővel, mint korábban, örülj annak, hogy végre újra tobzódhatsz az illatokban és az ízekben.

5. Gyűjts valamire

Manapság már a keveset dohányzók is jelentős mennyiségű pénzt költenek rossz szokásukra havi szinten, így a dohányzás elhagyása hamar pozitív változásokat hoz a pénzügyeid terén. Jó ötlet lehet eleinte egy fiókban gyűjtened azt a pénzt, ami cigire ment volna, hiszen lehet, hogy egy hónap múlva is döbbenetesen nagy mennyiségű összeg halmozódik föl, de éves szinten már biztosan összejön annyi, hogy megajándékozd magadat a leszokás örömére. Lebegjen ez az ajándék a szemed előtt a nehezebb napokon!

6. Ne borulj ki, ha visszaesel

Sokakkal előfordul, hogy visszaesnek a leszokás után, és aztán mégis sikerül végleg letenniük a cigit. Ne gyűlöld magad, ha újra rágyújtasz a füstmentes napok után, mert azzal a lelkesedésed is csökkenni fog, és esetleg el is veszítheted a motivációdat a leszokáshoz, mondván, te úgysem vagy képes rá. Pedig mindenki képes rá! Ha az egyik leszoktató módszer nem vált be, keress egy másikat!

Ez is érdekelhet

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod