7 tipp a munkakeresőknek a járvány idejére

2021.március.6.

A járványhelyzet alatt az állásinterjúk online térben történnek meg, és akinek lehetősége engedi, otthonról végzi el a munkáját. Jen Kaarlo, író szerint azonban a járvány alatt munkanélkülinek lenni olyan, mintha egy valóság-showban lenne az ember.

Munkakeresés
Munkakeresés
Fotó: Profimedia

„2020 nagy részét azzal töltöttem, hogy munkát kerestem, és nemcsak a lehetőségek voltak korlátozottak, de jelentkezőből is rengeteg volt. Számos interjún voltam és a vége mindegyiknek ugyanaz lett: mind a bel- és a külföldi munkahelyeknél visszautasítottak. Rengeteg a munkanélküli, ezáltal a jelentkező is, akik kitartóan keresnek új munkát. Csak egy rossz szót szólsz, és a vezetők máris mennek a következő alanyhoz. Olyan érzés volt, mintha a The Bachelor egyik epizódjában vettem volna részt, és nem kaptam volna rózsát.”

Viszont ennek az időszaknak is megvan a maga előnye: sokan új hobbiba kezdenek, vagy ténylegesen a céljaikra koncentrálnak. Néhányan még arra is rávették magukat, hogy merész karrierváltásra vetemedjenek, de voltak olyanok is, akik abban látták a megváltást, hogy ott hagyták a munkahelyüket.

Íme néhány tipp, ha a pandémia ideje alatt akarnál munkahelyet keresni:

1. Hagyj magadnak időt

Azok számára, akik még sosem voltak huzamosabb ideig munkanélküliek, talán furcsa lehet a tanács, miszerint időt kell hagyniuk maguknak. De azok, akik hónapok óta a munkakeresés stresszes és fárasztó oldalát látják csak, nagyon is tudják, miről van szó. Talán ez az egyik legfontosabb tanács mind közül.

Isabel Sachs, az I Like Networking weboldal alapítója a következőket tanácsolja:

„Először is tudd, hogy nem vagy egyedül. Másodszor pedig, tarts egy kis szünetet. Ha megállás nélkül jelentkezel egy csomó munkára és nem vesznek fel sehova, akkor ez egy jel, hogy valamit rosszul csinálsz, változtatnod kell a stratégiádon. A legjobb az lenne, ha kiválasztanál pár munkát, és tényleg csak azokra fókuszálnál. Sok időbe telik, sokszor nehéz is, de nem fogsz sikerrel járni, ha túlhajtod magad.”

Sachs azt is tanácsolja azoknak, akik munkanélküliek, hogy kezdjék a munkakeresést egy teljes reset nappal. „Ne jelentkezz semmire sem egy napig, menj el sétálni és kérdezd meg magadtól: Mit csinálok jól? Mit szeretek csinálni? Hogyan szeretném, hogy egy munkanapom kinézzen? Másnap, amikor munkákat keresel, győződj meg róla, hogy az adott munkák megfelelnek legalább 60%-ának azoknak, amiket megválaszoltál magadnak" - Sachs számára ez a megközelítés volt az, ami ráébresztette arra, hogy mik is az álmai és felépítette a saját cégét.

2. Nézd át alaposan az önéletrajzodat

A járvány ideje alatt rengeteg minden változik, így egy új megközelítéssel kell megírnod az önéletrajzodat. Amanda Augustine, karrier szakértőnek van pár tippje, amit érdemes figyelembe venni:

„A munkáltatók többet szeretnének látni a tanulmányaidnál, nekik egy élettörténetre van szükségük. Azt szeretnék, ha az önéletrajzod olyan lenne, mint egy történet, amit elolvashatnak. Ahelyett, hogy felsorolsz mindent, amit eddig elértél, tanultál, inkább hangsúlyozd ki azokat a részleteket, amik bemutatják a jelenlegi célodat.”

Augustine még azt is javasolja, hogy konkrét bizonyítékokat tegyél bele arról, hogy milyen szakképzettségeid vannak, beleértve „konkrét példákat, ábrákat, vagy esettanulmányokat, amelyek bemutatják a képességeidet. Bárhol, ahol lehetséges, említsd meg a közreműködéseidet és eredményeidet, hogy megmutasd azokat az értékeket, amelyek létrehoztál az előző munkatársaidnak.” Ha esetleg nincsenek ilyen eredményeid, akkor Augustine még a következőt javasolja: érdemes arra fókuszálni, hogy annak, aki olvassa az önéletrajzodat, be tudd mutatni, hogy igenis jó vagy abban, amit csinálsz. „Például, ha pincérnő voltál, te kaptad a legforgalmasabb szakaszt, vagy arra kértek, hogy tanítsd be az újakat? Mi nem készült volna el, ha nem jelensz meg a munkahelyeden pár napig?”

Nemcsak a tartalomra kell koncentrálni, hanem arra is, hogy néz ki az önéletrajzod. „Amikor az önéletrajz stílusáról beszélünk, a kevesebb tényleg több. Kerüld el az egyéni formátumokat és az olyan stílusokat, amik nehezebbé teszik a munkáltatóknak megtalálni a lényeges információkat. Inkább maradj egy tiszta, tudatos elrendezés mellett, ami lehetővé teszi, hogy könnyen el tudják olvasni és meg tudják érteni a karrier történetedet.” Ugyanez vonatkozik a kreatív munkákra is, egy online portfólióra, vagy motivációs levélre.

3. Kapcsolatok

Mind a szakértők, mind a munkakeresők egyetértenek abban, hogy a kapcsolatépítés felbecsülhetetlen, főleg a karantén alatt. Végül is, az emberi kapcsolatok miatt fogsz tudni kitűnni a tömegből. A LinkedIn hatalmas segítség lehet: győződj meg róla, hogy mindent kitöltöttél teljesen, naprakész a profilod és passzol az önéletrajzodhoz. Állítsd be, hogy „open to work”, kötelezd el magad olyanok mellett, akiknek a munkája elbűvöl és posztolj!

4. Szerezz magadnak egy társat, akivel együtt kerestek munkát

A munkakeresés egy olyan tevékenység, amit nem jó egyedül csinálni. Társulj valaki olyannal, aki hasonló helyzetben van, mint te. Ez sokkal elviselhetőbbé tudja tenni a folyamatot és még a motiválatlanságban is nagy segítség tud lenni.

5. Ne csak a munkára gondolj

Bármennyire is fontos, hogy fejlődjünk, mégis ami vonzóbbá tesz minket a munkáltatók számára azok a személyes érdeklődéseink, jártasságaink. Vagyis azok a dolgok, amik különlegessé tesznek minket. A professzionális fejlődés mellett, a személyes projektek nagyot tudnak lökni az önbizalmunkon és a motivációnkon.

6. Oszd be jól az idődet

Megtervezni a napodat egy kulcsfontosságú dolog lehet, főleg, ha a munka hiánya miatt nincs meg a megszokott rutin. Próbálj meg úgy tekinteni a hetedre, mintha rendes „munkahét” lenne. Foglalkozz munkakereséssel kapcsolatos dolgokkal a hétköznap folyamán, és a hétvégédet hagyd szabadon. Az is segíthet, ha kisebb célokat tűzöl ki magadnak az adott hétre, ez a motiváltságodon is lendíteni fog.

7. És ami a legfontosabb: legyél kedves önmagadhoz!

Minden tipp mellett, ami a szakértők és a munkakeresők szerint a legfontosabb: ne legyél túl kemény önmagaddal! Egy nehéz időszakban próbálsz munkát keresni. Próbálj arra gondolni, hogy ez a helyzet mindenki számára borzasztó, nagyon sokan keresnek most munkát. De ne felejtsd el, hogy a visszautasítás nem egyenlő azzal, hogy nem vagy elég jó!

Ez is érdekelhet

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

Szépséghírek

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

GLAMOUR Horoszkóp

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik