8 tanács, amitől sikeresebb leszel az új évben

2022.január.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Rengeteg fogadalmat teszünk nap mint nap, de ezek harminc százaléka sosem teljesül, gyakran már két héten belül feladjuk a megvalósításukat, és minden megy tovább a régi kerékvágásban. Pedig van módja annak, hogy változtatni tudj az életeden!

8 tanács, amitől sikeresebb leszel az új évben
Fotó: Gettyimages.com

"Egy hónap alatt leadok tíz kilót, minden nap edzeni fogok, sosem káromkodom többet, egy év alatt megspórolok egy egoztikus utazásra való összeget." Ismerősek ezek a nagy vehemenciával megfogalmazott célkitűzések? Akkor nyilván te is tudod, hogy szinte sohasem sikerül őket betartani. Maradéktalanul biztosan nem. Dr. John Norcross pszichológus szerint a hiba nem a te készülékedben van, hanem egyszerűen ilyen az emberi természet. "Szeretnénk lefogyni, ugyanakkor boldogok is szeretnénk lenni, szégyen és bűntudat érzése nélkül"- mondja dr. Norcross, aki rengeteget foglalkozott a témával, és cikkünkben segít elérhetőbb, könnyebben betartható célokat megfogalmazni. Lássuk hát az eredményesebb új kezdet legfontosabb programpontjait!

1. Elég a hatalmas célokból!

Tipikus hiba, hogy a nulláról akarunk valami rettenetesen nagy eredményt elérni. Mondjuk, tíz év egészségtelen életmód után fél évet adunk magunknak, hogy karcsú fitnesskirálynők legyünk. "Ezek a célok nem motiválnak, hanem éppen ellenkezőleg, elkedvetlenítenek." - figyelmeztet a pszichológus. Ha hetente három kilót akarsz fogyni, ám csak egyet sikerül, akkor azt kudarcként élheted meg, pedig valójában eredményes voltál, hiszen az történt, amit elterveztél: fogytál. Dr. Norcross azt tanácsolja, ha ilyen nagy céljaid vannak, akkor kisebb lépésekben haladj, így folyamatos sikerélményben lesz részed, ami további célok elérésére motivál. Természetesen az sem baj, ha a nagy célok kitűzése már önmagában szorongást keltő számodra. Bőven elég, ha csak annyit fogadsz meg, hogy az új évben fogysz egy kicsit, vagy egészségesebben élsz.

2. Felejtsd el a rendszerezést!

Az egyik leggyakoribb fogadalom az, hogy ezentúl végre összeszedjük magunkat, és rendet teszünk az íróasztalunkon, a lakásunkban, a gardróbunkban. Noha ennek kétségtelenül van haszna, érdemes megkérdezned magadtól, hogy neked vajon tényleg erre van szükséged? Magadnak akarsz megfelelni, vagy másoknak? Ha te, köszönöd szépen, rendetlenül és szervezetlenül is sínen vagy, akkor miért fárasztanád magad azzal, hogy egy napot szánsz arra, hogy ABC sorrendbe rakd a dévédéidet? Ugyan már! Ne felejtsd el, hogy ahol most tartasz, oda is úgy jutottál el, ahogyan eddig éltél. Talán rémesen rendszerezetlenül - és akkor mi van?

3. Ha utálsz futni, ne fuss

Tele van a Instagram feeded azzal, hány kilómétert futnak naponta az ismerőseid, te viszont a futókör látványától is rosszul vagy? Egészen egyszerű a megoldás: sose frusztráljon többet, hogy nem futsz, és ne gondold azt sem, hogy legalább kísérletet kellene tenned rá. A legújabb kutatások bizonyítják, hogy a közepes intenzitású sétával több zsírt lehet elégetni, mint a futással, és előbbi épp olyan tökéletes kardiónak, mint bármilyen egyéb tevékenység, ami megemeli a pulzusod, és legalább húsz percet szánsz rá, hetente legalább négyszer. Ha az alakodon szeretnél dolgozni, akkor pedig a súlyzós edzéseket ajánljuk, amelyek őrületes sebességgel égetik le rólad a felesleges zsírt.

4. Ne akarj folyton többre törekedni

Mielőtt keményen ítélkeznél magad felett azért, mert nem iszol elég folyadékot, vagy nem töltesz elég időt a családoddal, állj meg egy pillanatra, és tedd fel a kérdést: vajon tényleg nem teszem meg azt, ami tőlem telik? Vannak területek mindenki életében, amelyek fejlesztésre szorulnak, de általános tapasztalat, hogy sokkal jobban teljesítünk, mint amit feltételezünk magunkról. Ha egy rakás szerencsétlenségnek érzed magad, az biztosan nem segít, hogy elérd a céljaidat. Légy kíméletesebb, megértőbb önmagaddal!

5. Ne egyél olyasmit, amit utálsz!

Önmagában dicsérendő fogadalom lehet az, hogy egészségesebb leszel. Persze csak akkor, ha nem akarsz egy hét alatt drasztikusan változtatni mindenen, és ha az új életmód örömet okoz. Ha utálod a salátát, nehogy azzal tömd magad az egészségesség jegyében! Ehetsz helyette például lencsefőzeléket vagy paradicsomlevest is. Annyi szuper recept van már a neten, hogy szinte lehetetlen nem meglelni azt, ami a lelkednek és a testednek is jót tesz.

6. Nem baj, ha nem főzöl

Általában egészségesebben étkeznek azok, akik magunknak főznek, ez azonban akkor igaz csak, ha nem figyelsz oda arra, hogy mit rendelsz az étteremben. Ma már akkora a kínálat a házhozszállítást vállaló helyeken is, hogy bőven találsz olyat, ami éppolyan egészséges ételeket kínál, mint amilyet te készítenél magadnak. Ráadásul otthon főzni nem is feltétlenül olcsóbb - főleg, ha egyedül élsz. Ha számodra a főzés kikapcsolódás, hobbi, élvezet, akkor szuper. Ha nem, akkor sincs semmi baj, ha körültekintő vagy, sem kevésbé egészséges, sem szegényebb nem leszel.

7. Nem kell minden egyes kiadásodat szigorúan rögzíteni

A megkatarítás nagyon fontos, ahogyan az is, hogy okosan költsd a pénzedet, és ha lehet, ne élj kölcsönökből. Remek fogadalom lehet az, hogy ezentúl havonta félreteszel (A szakértők szerint törekedni kell arra, hogy a nettó bevételed 20%-át megtakarítsd, így jó eséllyel nem okoz meglepetést egy hirtelen pénzügyi nehézség). Ha rendszeresen óriási összegek "tűnnek" el a számládról, akkor nem árt odafigyelni, és egyszer alaposan átnézni a számlakivonatodat is, mindenekelőtt pedig szigorúan csökkenteni az impulzív vásárlást. Kényszeressé azonban nem kell válnod, és ezentúl lekörmölnöd az összes kiadást a reggeli kiflitől kezdve a buszjegyig. Ez hamar az idegeidre megy, és több pénzed sem lesz tőle.

8. Ne a naptárt nézd!

Dr. Norcross azt ajánlja, akkor tegyél fogadalmat, amikor úgy érzed, eljött a pillanat, hogy erőfeszítéseket tudj tenni a változásért. A dohányzásról való leszokásban például sikeresebbek azok, akik egy fordulópontot vagy "megvilágosodást" követően döntöttek úgy, hogy leteszik a cigit, mint azok, akik január 1-jével akartak tiszta lappal indulni, de nem volt meg ehhez a kellő motivációjuk, maguk sem hittek mélyen abban, hogy ez a változás jobbá teheti az életüket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője