9 jel, ami elárulja, hogy valaki nem mond igazat

2022.április.9.

Szinte mindenki hazudik élete során kisebb-nagyobb dolgok kapcsán. Különféle kutatások szerint átlagosan egy ember egy nap során háromszor hazudik. De vajon mi is pontosan a hazugság? Vannak hazugságok, amelyek elfogadottak? Miért hazudunk egyáltalán? És hogyan lehet észrevenni, ha hazudnak nekünk? Mik azok a jelek, amelyek figyelésével azonnal kiszúrhatjuk, hogy meg akarnak vezetni minket?

9 jel, ami elárulja, hogy valaki nem mond igazat
Fotó: Gettyimages.com

Mi is pontosan a hazugság? A hazugság valótlanság állítása valaki más, mások vagy akár önmagunk félrevezetése érdekében. Abban talán egyetérthetünk, hogy léteznek különböző típusú és erősségű hazugságok. Nem mindegy, hogy azt hazudod, hogy nem csaltad meg a párod, miközben igen, vagy éppen azt mondtad valakinek, aki éppen a fodrásztól jött, hogy szuper a frizurája, miközben borzalmasnak gondolod. Utóbbit szokás a köznyelvben kegyes hazugságnak nevezni. Ezek olyan hazugságok, amelyek mások érdekében mondunk. Jellemzője, hogy a másiknak nem származik kára belőle, sőt, megóvjuk valamiféle kellemetlenségtől. Érezhetjük tehát, hogy a hazugságoknak más és más súlya lehet.

De vajon miért hazudunk? A hazugságnak számos oka lehet, egyénenként eltérőek lehetnek a motivációk. A hazugság már-már olyan, mint az olaj a hatalmas gépezetben; egyszerűen kell az élethez, kell ahhoz, hogy élhetőbb legyen és működjön a világ. Valószínűleg nem sok barátunk, emberi kapcsolatunk lenne, ha sosem hazudnánk. A kisebb-nagyobb hazugságok segíthetnek elfedni a hibáinkat, különbségeinket és sokkal jobb színben tudjuk magunkat feltüntetni mások előtt. Akár tudat alatt is képesek vagyunk saját magunknak is hazudni, magunkat becsapni. Sokszor egy hazugság által elkerülhetünk kényelmetlen és kellemetlen szituációkat, gondokat. A hazugság magával hozza a a lebukás kockázatát is. Könnyen lehet, hogy később még több bajt okozhatnak a korábban ártatlan kis hazugságoknak vélt dolgok.

Következzenek a legjobb tippek, hogy észrevedd, hogy hazudnak neked:

1. Figyeld, hogy tartja-e a szemkontaktust! Mert aki hazudik, az bizony tartani fogja. Általános tévhit, hogy aki hazudik, az elkapja a tekintetét, mert zavarban van, kellemetlenül érzi magát. Ez egy annyira elterjedt és széles körben ismert tudás és természetes reakció, hogy a legtöbb ember mikor hazudik, már tudatosan odafigyel rá, hogy ne kapja el a tekintetét. A hazudozónak pedig fontos, hogy nézze a partnere reakcióját, hogy az elhitte-e amit mondott, emiatt pedig folyamatosan minket fog nézni, aki hazudik.

2. Figyelj a szemek irányára! A szemmozgás és az agyi tevékenység szorosan összefügg egymással. Például vizuális emlékeink felidézésénél jellemzően felfele nézünk, hangalapú emlékeink esetén a középső részre, a szaglással kapcsolatos emlékek esetén pedig lefelé tekintünk. Ezt hogyan kamatoztathatjuk? Ha kérdezel például valami vizuálisan elképzelhetőt a múltból és a partnered nem felfele néz, akkor esélyes, hogy éppen akkor találja ki azt, amit mond.

3. Fókuszálj a pislogásra! Ha valaki hazudik, a pislogása lelassul, szinte akár meg is állhat, ez azért van, mert annyira feszülten koncentrál az agy a hazugságra. A hazugság után pedig jellemzően felgyorsul a pislogás, mert felszabadul a szervezet, megváltozik a vérnyomás is.

4. Koncentrálj a történet minőségére! Ha mondanak neked valamit, figyelj arra, hogy rövid, vagy hosszú a történet, részletes vagy éppen felszínes, logikailag stimmel-e? Általánosan elmondható, hogy ha rövid és felszínes, akkor a hazugság valószínűbb. De sok kutató arra jutott, hogy éppen az ellenkezője igaz, azaz aki hazudik, az mindent elkövet annak érdekében, hogy elfedje a hazugság tényét. De a legjobb módszer, amit választhatsz, az az, hogy kérdezz sokat! Kérdezz bele a hiányos részletekbe és hamar rá fogsz jönni, hogy sántít-e a történet. Minél többet kérdezel, annál valószínűbb, hogy bele fog bukni, aki hazudik.

5. Az orr árulkodó lehet! Ha valaki hazudik, akkor hisztamin szabadul fel a szervezetében. Ez okozza azt, hogy elkezd viszketni az orr. Másrészről, aki hazudik, az hajlamos eltakarni a száját, vagy az orrát a kezével. Figyelj ezekre a jelekre!

6. A sebezhető területek védelmezése. A hazudozók jellemzően védik az evolúciósan sebezhetőnek vélt testrészeiket. Ilyen részek például a nyak, a szív és a tüdő környéke és a gyomor is. Aki hazudik, gyakran ösztönösen ezeket a részeket eltakarja, védi a többi testrészével. A hazugság teremti meg azt a veszélyhelyzetet, ami miatt védjünk magunkat.

7. Elpirulás és izzadás. Újabb olyan egyértelmű jelek, amiket ha észreveszel, könnyedén leleplezheted, ha át akarnak ejteni téged. Hazugságok kimondása közben testi és mentális feszültség is keletkezik az emberi testben, a szervezetben megemelkedik a kortizol szint. Ez pedig elpiruláshoz, kimelegedéshez, izzadáshoz vezethet. Még a légzés üteme is megváltozhat.

8. Figyelj a hang változásaira. A hazugság kifejtése okozta stresszhelyzetben könnyedén megváltozhat a hangszín, a hangerő, a hanglejtés, a hangsúly.

9. A mosolynak is van szerepe. Különböztesd meg a természetes és a megjátszott mosolyt! A természetes mosolygás esetén a szem körül megjelennek apró ráncocskák, míg a színlelt mosoly esetén nem.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt jelek közül egyiket sem érdemes kiragadni a kontextusból és csak önmagában értelmezni. És nem jó az sem, ha folyamatosan monitorozod a másikat és gyanúsítgatod, mert ezzel könnyedén rombolhatod az egész kapcsolatot. Tehát nem szabad túlzásba vinni ezt sem, de mindenképpen érdemes nyitott szemmel járni. A fenti tippeken kívül természetesen még rengeteg jele lehet annak, ha valaki hazudik és ezek a jelek egyénenként eltérőek is. Érdemes azonban a kapcsolatainkban mindig törekedni az őszinteségre és megteremteni a bizalmat.

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő