A 16 éves környezetvédő aktivista megint jól odaszólt a politikusoknak

2019.július.25.

Greta Thunberg, a 16 éves svéd diáklány és nem mellesleg Nobel-díjra jelölt környezetvédő aktivista egyre több figyelmet kap.

Már nem csak a péntek délelőtti iskolaidejét tölti sztrájkolással, kezében egy kézzel írott táblával a stockholmi parlament lépcsőjén -felhívva a figyelmet a bolygó megmentésére-, hanem felszólal világkongresszusokon (a svájci Világgazdasági Fórumra 32 órányi vonatozás árán jutott el, mert nem volt hajlandó környezetszennyező repülővel menni), és nem riad vissza attól sem, hogy vezető politikusokat fenyegessen meg azzal, hogy vagy radikális lépéseket tesznek a Föld megóvása érdekében, vagy profitorientáltan folytatják azt, amit eddig tettek, de akkor unokáiknak már nem lesz ilyen kellemes az élet a Földön.

Greta 2018 augusztusában egymaga kezdte el a klímaváltozás ellen harcoló projektjét, azóta tömegek csatlakoztak hozzá, több ország diákjai ismételték meg akcióját és vonultak utcára transzparensekkel, később Greta megalapította a Fridays For Future névre hallgató klímavédelmi demonstrációsorozatát.
Greta Thunberg most kedden a francia parlamentben is felszólalt a nemzetgyűlés (alsóház) egyik vitáján, ám a BBC tudósítása szerint néhány konzervatív párti politikus bojkottálta, illetve kihagyta a lány beszédét, sőt néhányan közülük arra is vették a fáradtságot, hogy személyében sértegessék, interjúkban és a social média platformjaikon is – az egyik képviselő egészen odáig ment, hogy "rövidnadrágos prófétanőnek, Nobel-félelemdíjasnak" nevezte.

Greta beszédei sosem megnyugtatóak, most kedden is komoly számadatokkal támasztotta alá a bolygóra leselkedő veszélyeket, és hozzátette, hogy soha, egyetlen egyszer sem hallotta, hogy egy politikus, újságíró vagy üzletember valaha is megemlítette volna ezeket a számokat.

"Olyan, mintha nem is tudnák, hogy ezek a számok léteznek. Olyan, mintha nem olvasták volna a legfrissebb IPPC jelentést (az EU kiemelkedő fontosságú környezetvédelmi irányelve), amiben arról van szó, hogy mitől függ civilizációnk jövője. Meglehet, nem elég érettek ahhoz, hogy kimondják, hogy is van ez; és inkább a gyermekekre ruházzák át ezt a terhet"- szúrta oda a jelenlévőknek.

Ez is érdekelhet

Beauty szolgáltatások, melyeknek köszönhetően kevesebbet sminkelünk!

Beauty szolgáltatások, melyeknek köszönhetően kevesebbet sminkelünk!

Szépséghírek

Hogyan lett Kulcsár Edina szenvedélye a hajfonás?

Hogyan lett Kulcsár Edina szenvedélye a hajfonás?

Szépséghírek

EmRata bomba frufruja a hatvanas éveket idézi

EmRata bomba frufruja a hatvanas éveket idézi