A környezetvédelem az újrahasznosítással kezdődik a konyhában

2021.február.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A legtöbb hulladékunk a konyhából származik, hiszen a sok maradék, csomagolás, és felhasználhatatlan részek temérdek szemetet képeznek. A kuka kellemetlen szagú lesz tőlük, és valljuk be, senki sem szeret ételt kidobni, így elég fontos ezzel a témával foglalkoznunk. Nagyanyáink is így voltak ezzel, ezáltal ismerhetünk olyan ételeket, mint a máglyarakás, a bundáskenyér vagy a mákosguba. Ebben a cikkben pár egyszerű, de hasznos tippet olvashattok a konyhai hulladék felhalmozása ellen.

A környezetvédelem az újrahasznosítással kezdődik a konyhában
Fotó: Getty Images

Ízesítők gyümölcsből:

A gyümölcsök igazán nem jelentenek gondot szeméttermelés szempontjából, de egy kis kreativitással még a közvetlen fogyasztásra alkalmatlan részeket is tudjuk hasznosítani. A banánhéjat sem kell egyből kidobnunk, hanem remek reggeli csemege lehet, ha a pirítósunkat vaj helyett a banánhéj belső felével kenjük meg. A citrom héjával is csodákat lehet tenni. Például elég egy kis alkoholba áztatott, krumpihámozóval levágott citromhéj darab, mely remek ízesítő bármilyen túrós, joghurtos süteménybe. Hűtőben tárolva hónapokig eláll, akárcsak a sós ételekhez tartozó párja, a citruspor. Tedd egy sütőpapírra a héjakat, majd a sütőbe 80°C-ra 2-3 órára. Ha jól kiszáradtak, és kihűltek, irány a turmixgép vagy robotgép. Ezután egy nagy csipet sót hintünk rá, és por állagúra mixeljük. Remek ízesítő akár halra, vagy épp csirkére szórva.

A diplomás, családos, vidéki harmincas tesz legtöbbet a környezetvédelemért

A diplomás, családos, vidéki harmincas tesz legtöbbet a környezetvédelemért

Kiszáradt pékáruk:

Mindenkivel előfordult, hogy felhalmozás vagy elszámolás miatt nem megfelelően becsülte meg a szükséges kenyér mennyiségét. Ha már 2-3 napos, akkor sem kell kidobnunk, hanem egy kis munkával a legkiválóbb kenyérmorzsát készíthetjük el belőle. Tépkedjük kisebb darabokra a kenyeret, kiflit, zsemlét, hogy gyorsabban tudjon kiszáradni. Végül pedig jöhet a kar edzése. Kapj elő egy kislyukú sajtreszelőt, és felváltott kézzel reszeld le a pékárukat. Remek lesz a hétvégi rántott hús panírjához, és a napi edzés is letudva! A kiszáradt piskótát sem kell egyből a kukába száműzni, hiszen remek biscotti vagy édes ropogtatós készíthető belőle. 130°C-os sütőben a darabokra vágott piskótát 50 percig tovább szárítva kitűnő kávékísérőt alkothatunk.

A legjobb csomagolásmentes hely:

Elsőre talán meglepően hangzik, de napjaink legjobb hasonló helye a piac. A kifejezetten csomagolásmentes üzletek gyakran drágábbak, ráadásul csak elvétve találhatók meg, így elriasztják a zöldebb életre vágyókat. Ezzel szemben egy piac szinte mindenkinek a közvetlen közelében elérhető, és csomagolásmentes beszerzési lehetőséget kínál. A piacokon hazai, friss termékeket vásárolhatunk, megbízható termelőktől.

Takarítás:

Utoljára, de nem utolsó sorban a takarítás környezetbarát módjairól tennék említést. A papírtörlőt egyszerűen mellőzhetjük, ha szövetre cseréljük, ezt pedig akár egy régi pamut pólóból is elkészíthetjük percek alatt. A műanyagkefék, és a hagyományos szivacsok helyett használjunk fenntarthatóan előállított anyagokból készültet, például bambusz/fa nyéllel ellátott termékeket, kókuszrostból készített szivacsot. Szerencsére a hazai üzletekben is egyre több zöld terméket találunk, így könnyedén megvehetjük őket bármikor.

A környezetvédelem egyre népszerűbb, de még sokat kell fejlődnünk

A környezetvédelem egyre népszerűbb, de még sokat kell fejlődnünk

Minden apró cselekedet számít. Elég, ha picit odafigyelünk az életmódunkra, és minden nap egy kicsit változtatunk rajta. A környezettudatosság nem valósítható meg pár nap alatt. Hosszú évek tudatosságának eredménye, hogy igazi zöld életvitelt alakítsunk ki magunknak. Földünk azonban meghálálja erőfeszítéseinket, amely az egyetlen fenntartható opció az emberiség jövője szempontjából.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője