A macskák képesek logikusan gondolkodni

2016.július.2.

Egy június közepén publikált japán tanulmány szerint a macskák képesek egyszerű ok-okozati összefüggéseket megérteni, és logikusan gondolkodni.

A macskák képesek logikusan gondolkodni
Fotó: Twitter

A tanulmányban harminc házimacska vett részt, akik előtt kisméretű dobozokat ráztak, melyeknek vagy volt hangja, vagy nem, illetve vagy tartalmaztak egy tárgyat, vagy nem. A kutatók azért a hanggal manipuláltak, mert előzetes elképzeléseik szerint – amelyet szintén több tudományos kísérlet is alátámaszt – a macskák inkább hallásukra, mint látásukra támaszkodnak, ezen felül hallásuk kiváló.

A kutatásban négy kísérleti elrendezés volt. Az elsőben a macskák előtt rázott doboz zörgő hangot adott, és ennek megfelelően tartalmazott is egy tárgyat. A másodikban a doboz nem adott zörgő hangot, mégis tartalmazott egy tárgyat, a harmadikban sem hang, sem tárgy nem volt, a negyedikben pedig volt hang, de tárgy nem.

Vagyis: két elrendezés – hang és tárgy, illetve sem hang, sem tárgy – megfelelt a fizika alapvető törvényszerűségeinek, két elrendezés – tárgy hang nélkül, illetve hang tárgy nélkül - azonban nem.

A dobozok rázogatása után a cicák 15 másodpercet kaptak, hogy a felfordított dobozt felfedezzék maguknak. A kísérlet eredménye szerint pedig szignifikánsan nagyobb figyelmet szenteltek annak a doboznak, amely a kísérlet során "nem viselkedett" a fizikai törvényszerűségeknek megfelelően. Tehát tovább vizsgálgatták azt a dobozt, amelyik nem adott hangot, ám mégis volt benne valami, mint azt, amelyik hangot adott és tartalmazott is tárgyat, és tovább vizsgálták azt a dobozt, amelyik hangot adott, ám nem volt benne tárgy, mint azt, amelyik nem adott hangot és nem is volt benne tárgy.

A tudósok ebből azt a következtetést vonták le, hogy a macskák megértették, hogy a zörgő dobozban lennie kell valaminek, illetve azt is, hogy ha valami van a dobozban, akkor annak rázogatásra van hangja, tehát képesek ilyen alapvető ok-okozati kapcsolatok fölismerésére és használatára.

Lehet, hogy a te cicád is okosabb, mint hitted? Vagy inkább mindig is tudtak, hogy vág az esze?

Ez is érdekelhet

Julia Fox és Kanye West merész  szettben debütált a vörös szőnyegen

Julia Fox és Kanye West merész szettben debütált a vörös szőnyegen

Divathírek

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

GLAMOUR Horoszkóp

Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?

Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?