Mennyi igaz az IT-szakma körüli sztereotípiákból? Két informatikus lány válaszol

Szponzorált tartalom

2021.október.26.

„Óriási szükség van arra, hogy a nők számára az IT-karrier egy vonzó alternatíva legyen.” Interjú Szente Alíz szoftverfejlesztővel és Éles Júlia informatikai diákolimpikonnal.

Miért nincs még több női informatikus?
Miért nincs még több női informatikus?

A nők új perspektívát és hozzáállást visznek az IT-szakmába. Kreatív területen, designerként, projektmenedzserként egyaránt sikeresek. Ráadásul a visszajelzések szerint a munka és a magánélet közötti egyensúlyt is könnyebb megtartani, miközben már a pályakezdő IT-s fizetésére is elismerően csettinthet a család. Akkor mégis miért nincs még több női informatikus?

Az Infotér konferencia első napján a nők és az informatika kapcsolatát tematizáló beszélgetés ígérkezik a legérdekesebbnek. A kerekasztal-beszélgetésen Szente Alíz, a gyerekkel.com weboldal és applikáció fejlesztője, valamint Éles Júlia, az Európai Lány Informatika Diákolimpia (European Girls’ Olympiad in Informatics, EGOI) idei ezüstérmese vesznek részt. Őket kérdeztük az informatikában rejlő női karrierlehetőségekről.

Mi az oka annak, hogy még mindig nem elég vonzó az IT pálya a lányok számára?

Szente Alíz: Sokszor találkozom azzal a sztereotípiával, hogy az IT-karrier erős technikai és hardveres ismereteket igényel. Úgy gondolom, általánosan jellemző, hogy a fejlett társadalmakban már egészen kicsi koruktól kezdve inkább a fiú gyerekeket „terelik” ebbe az irányba és kisiskolás korban is szinte kizárólag a fiús szülők fejében fordul meg, hogy a manapság divatos robotika, vagy programozás szakkörökre vigyék gyermeküket. Azt hiszem, elsősorban a technológiával kapcsolatos tévhitek miatt hagyják a pályaválasztás előtt álló lányok figyelmen kívül a szektorban elérhető lehetőségeket. Számomra döbbenetes, de olyan nagy vállalatoknál, mint az Apple, Google és Dell a dolgozók mindössze 30%-a nő. Sok nőt szerintem éppen ez az aránytalan nemek közötti eloszlás riaszt el – úgy gondolják, ezen a férfias területen sokkal nehezebben tudnának érvényesülni ebben a szaktorban.

Éles Júlia: Én is pontosan így látom: azt hiszem, sok lányt a társtalanság riaszthat el. Mivel a szakma ma még mindig meglehetősen “férfiasnak” számít, sok lányt frusztrál, ha nincsenek lány társai a szakmán belül. Azt gondolom, hogy nagy szerepet játszanak a sztereotípiák is abban, hogy a lányok inkább más szakmát választanak.

Szente Alíz
Szente Alíz
Fotó: Szente Alíz

Benneteket mi motivált a pályaválasztás során?

Sz. A.: Már az első asztali számítógépünk megvásárlásakor sem csupán a játékok kötötték le az érdeklődésemet, inkább egyszerű HTML honlapokat, grafikákat és videókat készítettem. Sokat olvastam a témában, a kezdetektől fogva nagyon érdekelt a PC-k világa. Akkoriban ugyan még kevésbé volt elterjedt az otthoni munkavégzés lehetősége, de azt már akkor is biztosan tudtam, hogy az informatikus pálya nagy rugalmasságot fog nyújtani a hétköznapokban, nem leszek kizárólag egy helyhez kötve, és egy olyan szakma lesz a kezemben, amellyel versenyképes fizetésben részesülök majd.

É. J.: Számomra az informatika szépsége abban rejlik, hogy teljesen más gondolkozásmódot igényel, és ami emellett plusz kihívást jelent, hogy nagyszerűen alkalmazhatom a matematikai ismereteimet. Ez számomra külön öröm, hiszen mindig is a matematika volt a kedvenc tantárgyam. Engem elsősorban ezek a tényezők motiváltak, hogy erre a pályára lépjek.

Éles Júlia
Éles Júlia
Fotó: Éles Júlia

Mivel lehet a lányokat „megfogni” annak érdekében, hogy az informatikus szakmát válasszák?

É. J.: Úgy gondolom, hogy elsősorban a lányoknak kell leküzdeniük azt a fajta frusztrációt és félelmet, amit már korábban említettem. Másodsorban úgy látom, segíteni kell nekik abban, hogy megtapasztalják a programozás szépségét. A technológia folyamatosan fejlődik, ezért IT-s szakemberekre mindig szükség lesz, és ez a szakma biztos megélhetést biztosít nőknek és férfiaknak egyaránt.

Sz. A.: Szerintem nem túlzás azt mondani, hogy országok gazdasági versenyképessége dőlhet el azon, hogy meg tudnak-e felelni az egyre nagyobb IT felvevőpiac kihívásának. Ebben a kiélezett helyzetben óriási szükség van arra, hogy a nők számára az IT-karrier egy reális, elérhető és vonzó alternatíva legyen. Kulcsfontosságú lenne továbbá a fiatal lányok számára a szektorban sikeres nőket, „példaképeket” megismerni. Olyanokat, akik hitelesen beszámolhatnak az elért eredményeikről, motivációként szolgálhatnak, ezzel is vonzóbbá téve a szakmát. Ebben nagy szerepe lehet a közösségi médiának, valamint az általános és középiskoláknak is.

Vannak olyan területek, amelyeken a női kvalitások kifejezetten jól tudnak érvényesülni?

Sz. A.: Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a nők új perspektívát és hozzáállást visznek magukkal a munkába. Kifejezetten sok nő dolgozik például UX designerként, de a különböző elemző szakmákban is rengeteg a sikeres nő. Úgy gondolom, hogy a nők jellemzően könnyebben megtalálják a közös hangot másokkal, ezért IT projektmenedzserként sok nő segít rátalálni, majd közvetíteni a legjobb megoldásokat az ügyfelek és fejlesztők között. Talán a legelfogadottabb állítás az, hogy a nők gyakran jobb készségekkel rendelkeznek a kreatív területeken, mint férfi társaik, így sokan választják maguknak pl. a UI designer karriert is.

Milyen családi és egyéb előnyöket jelent, az, ha valaki nőként informatikusként fog dolgozni, mivel tudnátok biztatni a lányokat?

Sz. A. Úgy gondolom, még soha ennyire sokrétű „kötelezettség” nem hárult a nőkre, mint napjainkban. A munkánk elvégzése, a gyerekek körüli teendők koordinálása, a háztartás vezetése – és persze nem csak anyaként, de nőként is helyt kell állnunk. A szakma rugalmasságából adódóan a munka és a magánélet egyensúly ideális megteremtése az egyik legfontosabb érv, ami szerintem az IT pálya mellett szól. A gyermekvállalást követő időszakban sok nő gondolkozik el a karrierváltáson – erre szintén jó megoldást jelenthetnek az informatikai képzések. Kisgyermek mellett még fontosabb, hogy a munkánk kiszámítható és rugalmas időbeosztást biztosítson. Nagyon fontos érv az IT-karrier mellett a versenyképes fizetés is, amire ebben a szakmában már frissen végzett informatikusként sem lehet panasz. Általánosságban el lehet mondani, hogy kevés olyan terület van még, ahol már juniorként is ennyire jól kereshetünk.

É. J.: A lányok ma nagyon keresettek az informatikai szakmákban – ez pedig már önmagában is egy nagyon jó motiváció lehet. Éppen ezért én azt szeretném üzenni a lányoknak, hogy ne féljenek megmutatni a tehetségüket, legyenek motiváltak és érezzék meg annak az alkotásnak az örömét, amit az informatika nyújtani tud.

Érdeklődsz valamelyik informatikai képzés iránt, és kíváncsi vagy rá, nőként milyen előnyöket tartogat számodra ez a pálya? Ha igen, akkor október 19-21. között látogass el a balatonfüredi Infotér Konferenciára! A rendezvény első napján az informatikai képzéseket népszerűsítő Programozd a jövőd! kerekasztal-beszélgetésein az IT-t érintő legfontosabb kérdésekről, valamint a nők informatikai karrierlehetőségeiről is szó esik.

Bővebb információ az IT-s képzésekről: programozdajovod.hu és a felvi.hu oldalakon.

Ez is érdekelhet

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan