A nőkből élő szülészeti rendszer a nőkért kell működjön!

2021.december.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vasárnap délelőtt a Másállapotot a szülészetben! mozgalom szervezésében nők és férfiak vonultak a Parlament elé. A menet elején a megszokott molinó mögött rendhagyó módon egy szülőágy gurult.

A nőkből élő szülészeti rendszer a nőkért kell működjön!
Fotó: emma egyesület

A kereke meg-megakadt, jelképezve azt a sok káros beavatkozást, az odadobott mondatokat, a nem megfelelő bánásmódot melyek szülészeti erőszak néven a mai magyar szülészeti gyakorlatot nemhogy haladóvá nem teszik, de a működésbe betonozzák az anyák és gyermekeik felesleges lelki és fizikai sérülését. A sokszor egyedül hordott anyai terhek egy-egy kavics formájában letehetők voltak a rendezvény idejére. A szüléshez kapcsolódó traumák megnehezítik vagy egyenesen ellehetetlenítik újabb várandósság vállalását.

Fotó: emma egyesület

Az egész társadalom érdeke, hogy a nők valódi történetei hallhatóvá váljanak, a nőkből élő szülészeti rendszer a nőkért kell működjön!

“NŐ a hangunk”

A “NŐ a hangunk” országos megmozdulás célja felhívni a figyelmet arra, hogy miközben a szülés, születés minősége a rövid és hosszú távú egészség megőrzésében, az élet minőségében alapvető szerepet játszik, a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában csak keveseknek jó, nem szolgálja sem a nők, sem családok, sem a szülés körüli szakemberek érdekeit, sőt sokszor kifejezetten ártalmas, elsősorban a nőkre és gyermekeikre, ezáltal az egész társadalomra.

Az elmúlt évek eseményei, a koronavírus és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek, és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét. A szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket, mint legfőbb érintetteket, és a változtatást nem előzte meg az ellátás egységesítése, ezáltal a nők, családok és egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága egyre nő, miközben a lehetőségeik csökkennek.

Működő szakmai felügyelet és valós jogérvényesítési lehetőségek hiányában a rendszerhibák, a szülészeti erőszak, a jogsértések és a káros gyakorlatok növekvő terhét a nők és a családok egyedül viselik, miközben a megfelelő szülészeti ellátás biztosítása állami feladat.

A budapesti központi rendezvény résztvevői üzenetekkel teleírt kövekkel megrakott szülőágyat toltak a Parlament elé. A kövek azokat az ellátás okozta terheket szimbolizálják, amelyeket a nők a szüléseik óta cipelnek a családjaikkal együtt. Most viszont felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy viselje a felelősség terhét a nők helyett!

Fotó: emma egyesület

A szülészeti ellátás átalakításának minden lépésébe be kell vonni a nőket, mint legfőbb érintetteket, akik a testükkel, a gyermekükkel és az ellátásukkal kapcsolatban is képesek felelős döntést hozni!

Tegyük láthatóvá, mit élnek át a nők és a kisbabák a nőgyógyászati, szülészeti, meddőségi, gyermekágyas ellátásban vagy épp egy veszteség, vetélés során!

Ha a NŐ a hangunk! online térképet használod, többé nem marad láthatatlan az, ami az ellátásban zárt ajtók mögött történik. Anonim módon is megteheted!

https://padlet.com/noahangunk/jhuhsv3l66ea0gqr

Számít, ami veled történt!

EMMA Egyesület

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője