A város legjobb cukrászdáját keresed? Az Édes Város segít megtalálni!

2020.október.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Glamour x Female Founders cikksorozat főszereplői fiatal, női startupper vállalkozók, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy segíteni és bátorítani fogják azokat a nőket, akik még nem kezdtek bele a saját vállalkozásuk megalapításába, vagy nagyon az elején járnak. Tippeket, tapasztalatokat osztanak meg veletek, hogy könnyebben vegyétek az akadályokat!

Interjú Dobrosi Eszterrel az Édes Város alapítójával

Mesélnél kicsit a vállalkozásodról?
Az Édes Város egy olyan híd, ami egy online platformon összeköti a város legjobb cukrászdáinak kínálatát a webes rendelésekhez szokott vásárlókkal, illetve leveszi a cukrászdák válláról a minden előírásnak megfelelő, hűtős autós kiszállítás terhét. A cég indulásakor még csak tortákat és desszerteket lehetett rendelni, azonban mára bővült a paletta, így fagyit, csokit, pezsgőt, bort, virágot és party dekorációt is rendelhetünk az oldalon, legyen szó születésnapról, évfordulóról, lánykérésről, lánybúcsúról, céges rendezvényről vagy épp gyerekzsúrról. Pár kattintással tehát házhoz rendelhetünk mindent, amire szükségünk lehet, hogy emlékezetessé tegyünk egy boldog pillanatot.
A csapatot Bakonyi Gergő, Kassai Viktor és Molnár Gábor a vendéglátói, informatikai és mérnöki pályáról szerzett tapasztalatokkal gazdagítják, én pedig kommunikációs és sales területéről érkeztem.

Ne haragudj! Van férfi főnököd?

Ne haragudj! Van férfi főnököd?

Mi volt számodra a legnagyobb motiváció, ami miatt belevágtál?Egyrészt, hogy édesszájú vagyok. Másrészt kihívást láttam a startup világban, amiben korábban még nem próbáltam ki magam. Új közeg, új helyzetek, új játékszabályok, azaz rengeteg tanulás és fejlődési lehetőség. Ez mindig motivált, bármibe kezdtem. Nem hiszek a véletlenekben. Amikor Gergő felvetette, hogy csatlakozzak a csapathoz, pont egy olyan időszakot éltem át, amiben egymást érték a változások és le kellett ülnöm egy alapos újratervezésre, hogy hogyan tovább, kerestem a helyemet. Közben többször ötleteltünk az Édes Város-ról és tisztán emlékszem a reggelre, amikor úgy keltem fel, hogy ˝Csináljuk, ezt akarom!˝.
Ami nekem nagyon tetszett az egészben, hogy a közel 20 éve tartó barátságunk alatt mindig is szerettük megadni az ünneplés módját, viszont nagyon sok idő és utánajárás volt, hogy beszerezzünk mindent, amire szükségünk lehet. Észrevettük, hogy mások sem szeretik a szervezést, illetve a beszerzést, mert felesleges időpazarlás, mégsem volt erre megfelelő alternatíva, pedig hozzászoktunk, hogy már szinte bármit megrendelhetünk online. A torta persze különleges ilyen szempontból, hiszen egészen speciális feltételeket igényel a szállítása, és valószínűleg ezért nem született eddig megoldás, viszont minket ez nem tartott vissza. Szerettünk volna pár kattintással, környezettudatossági szempontokat is figyelembe véve elérhetővé tenni mindent, amire szükség lehet az igazi ünnepléshez. Emellett pedig a cukrász szakma számára is szerettünk volna segítő kezet nyújtani, hiszen a legtöbb esetben nincs kapacitás egy profi webshop felépítésére, hűtős autó vásárlására és üzemeltetésére, az autó engedélyeinek megszerzésére, illetve futárok toborzására, és alkalmazására. A COVID első hulláma alatt extra motivációt jelentett, hogy több partnerünk a mi segítségünkkel tudta biztosítani a túlélését. A nyitvatartásra vonatkozó korlátozások miatt ugyanis többen csak az Édes Városon generált forgalomból tartották fenn magukat, illetve így tudták megtartani vagy visszahívni az elbocsátott munkavállalóikat. Nagyon szívmelengető érzés volt, hogy egyfajta mentőövként tekintettek ránk, mi pedig örültünk, hogy segíthettünk.
A másik oldalon persze a vásárlók is nagyon örültek, hiszen biztonságosan házhoz rendelhették a kedvenc finomságaikat vagy ajándékot küldhettek a szeretteiknek rajtunk keresztül.

Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

Sokáig lehetne sorolni, de elsősorban a rugalmasságot és az alázatot emelném ki, mert bármelyik pillanatban bekövetkezhet olyan változás, amire nem számítottál, és alkalmazkodni kell. Ez a túlélés záloga. Ezen kívül nem árt, ha kitartó vagy. Ha el akarsz érni valamit, bele kell tenni az energiát, és ha elsőre nem sikerül, újra nekifutni. Ha elfogadod, hogy szabad hasraesni, sőt néha éppen ez kell, hogy észrevedd a helyes irányt, akkor minden helyzetből lehet építkezni. És itt jön az, ami nekem személy szerint a legfontosabb, a nyitottság és egymás támogatása, akár csapaton belül, akár más vállalkozásokkal. Ezáltal ugyanis egy folyamatos tanulási folyamat veszi kezdetét, amiben üzletileg és emberileg is rengeteget lehet fejlődni.

Gyakorlatban hogyan zajlott a vállalkozásod elindítása?
Az Édes Várost saját tőkéből alapítottuk. A srácoknak már volt tapasztalatuk magában a cégalapításban, illetve például az autók engedélyeinek beszerzésében. A weboldal felépítése pedig a munkaidő leteltével, esténként történt, ugyanis akkor még mindenki főállásban dolgozott. Mára mindegyikünk az Édes Városra fókuszál, főként az irodánkban dolgozunk, sokat fejlődtünk szervezeti szinten és folyamatosan készülünk, hogy új piacok felé is kinyithassuk a kapukat.

A siker senkinek nem hullik az ölébe, de van pár tippünk, melyekkel te is lerövidítheted az utat

A siker senkinek nem hullik az ölébe, de van pár tippünk, melyekkel te is lerövidítheted az utat

Most, hogy már belevágtál milyen előnyöket és hátrányokat látsz benne?
Én az Édes Város előtti két évben egyéni vállalkozóként dolgoztam, ami lehetővé tette, hogy több lábon álljak és válogassak a színes lehetőségek között. Vendéglátóhelyek belsőépítészeti tervezésével foglalkoztam, fotóztam, irodapiaci és HR témában írtam, illetve az irodai élet jövőjét kutató rendezvények programját is szerveztem.
Amikor beszálltam az Édes Városba, éppen a Design Terminal Virtuális Mentor Programját kezdtük Gergővel (amin végül az Édes Várost választották a legjobban fejlődő startup csapatnak "The Most Developed Startup"). Éreztem, hogy a meglévő munkáim mellett ez már sok lesz, ezért dönteni kellett, hogy mi marad és mi az, amiből vissza kell vennem.
Bár eleinte tartottam attól, hogy elveszik majd a sokszínűség, gyorsan rájöttem, hogy egy startup fejlesztésében legalább olyan színesek a napok, mint amennyire a szabadúszó projektekben szerettem, mégis könnyebb fókuszálni. Ez tehát előny. És persze az is, hogy minden nap tanulok valami újat. Ha hátrány, akkor azt mondanám, hogy bár színes, mégiscsak egy láb, tehát kiszolgáltatottabb helyzet, amihez szabadúszóként nem voltam hozzászokva. Sőt, nagyon élveztem, hogy több lábon állok, de szerencsére bizonyos side projektekre azért most is marad időm.


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

PR

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)