A világ 10 legboldogabb országa: ez a titkuk!

2022.március.6.

A boldogság egy nagyon nehezen magyarázható fogalom, de ahogy a korábbi években is, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata a tavalyi év tapasztalatai alapján is felállított egy listát a világ 10 legboldogabb országáról.

A világ 10 legboldogabb országa: ez a titkuk!
Fotó: Gettyimages.com

A lista elkészítését megelőzően a szervezet vizsgálta az egyes országok GDP alakulását, a várható élettartamot, szociális támogatást, a bizalom és korrupció alakulását, a döntéshozatali szabadságot és a bőkezűséget. A hat terület alapos vizsgálata mellett, minden ENSZ tagállamból 1000 lakost kértek meg, hogy egy tízes skálán határozzák meg az életminőségüket. A szervezet a mostani rangsor összeállításánál azt is figyelembe vette, hogy az adott országokban a kormány hogyan viszonyul a pandémia kezeléséhez. Mindezek fényében következzen a világ 10 legboldogabb országa!

10. Ausztria

Köszönhetően a GDP alakulásának illetve a magas várható élettartamnak, Ausztria idén is bekerült a listába. A kutatás egyik fő tanulsága az, hogy ne stresszeljünk azon, mennyire vagyunk boldogak, egyszerűen csak legyünk azok! Ausztriában például egy kellemes biciklitúra közben biztos nem fogunk a mindennapi stresszforrásokon kattogni.

9. Új-Zéland

Új-Zéland kilencedik helyen került be a 10 legboldogabb ország listájába, míg szomszédjának, Ausztráliának ez most nem sikerült. Már évek óta mondogatják, hogy a kiwik nagyon barátságos, befogadó emberek, ám az ENSZ kutatása szerint ez az elégedettség, ami jellemzi őket, egyúttal a munkahelyi elégedettségből is fakad. Biztosra vehetjük, hogy az ország természeti adottságai – tengerpartjai, szőlőhegyei és hegységei – is nagy szerepet játszanak.

8. Luxemburg

Nyolcadik helyen szerepel idén Luxemburg. Ez óriási fejlődés, az ország a tizennegyedik helyről küzdötte fel magát lekörözve Kanadát és Ausztráliát. A mindössze 600 ezer fős lakossággal rendelkező országban nagyon magas az életszínvonal, magas fizetések és egy nagyon jól kialakított társadalombiztosítási rendszer jellemzi Luxemburgot, ez utóbbi segíti a nyugdíjba vonuló lakosokat. Persze, gondolhatjuk, hogy sok pénzzel nagyon könnyű boldognak lenni, de ez Luxemburg esetében sem igaz. A lakosok boldogságát egy nagyon fejlett egészségügyi rendszer és a munka és élet közötti egyensúly is elősegíti. Ki ne szeretne évi öt hetet vakációzással tölteni?

7. Svédország

A lista alakulása sokszor nem okoz meglepetést, a skandináv országok általában szerepelni szoktak a listában és ez idén sem alakult másképp. A hetedik helyen szereplő Svédország tavaly is büszkélkedhetett ezzel a helyezéssel. Az országban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az egyenlőségre; már az óvodában is ilyen jellegű oktatást nyújtanak a gyermekeknek. Nagyon fontos intézkedések ezek, illetve az ingyenes napközi, valamint a családoknak járó 16 hónapnyi fizetett szabadság is. Mindezek fényében Svédország talán az egyik legideálisabb hely a nők számára – ezt egy tanulmány is alátámasztja. A boldogság azonban nem csak ezekben a dolgokban rejlik; a munka és élet közötti egyensúly kialakítása itt is hatalmas szerepet játszik. Erre talán érdemes lehet nekünk is jobban odafigyelni, hiszen ennek kialakítása az egyik út a boldogság felé.

6. Norvégia

2017-ben elsőként szerepelt a listán, így ez a mostani helyezés visszaesés lehet, azonban Norvégiának és lakosainak sincs miért panaszkodni. A jól egységesített kormány jóléti rendszere és a virágzó gazdaság mind-mind hozzájárulnak a lakosok boldogságához. Az emberek úgy érezhetik, hogy senki sincs lemaradva, a társadalmi támogatás és a kormányba vetett bizalmuk is nagyban elősegítette az életminőség pozitív alakulását.

5. Hollandia

Egy 2013-as UNICEF közlemény szerint a holland gyerekek a legboldogabbak. A felmérés számai az oktatási jóllét, az egészség és a biztonság meglétéhez köthetőek. Habár Vincent van Gogh pont nem ezt az üzenetet közvetítette, de mind tudjuk, hogy a kivétel erősíti a szabályt!

4. Izland

Az ország lakosságának nagy százaléka azt mondta, úgy érzi, mindig van, akire számíthat, ha a dolgok nem mennek tökéletesen. A 2007-es válság és az azt követő felélesztés ezt még inkább egyértelművé tette. Azt gondolnánk, hogy az amerikai turisták áradata megzavarta az izlandiak felhőtlen boldogságát – az asztalfoglalás kedvenc éttermükbe például biztosan nem ment olyan gördülékenyen –, de nem így történt, zavartalan maradt a boldogság. Ennek talán ahhoz lehet köze, hogy ha besokallnak valamitől, elmehetnek vidékre, ami olyan mintha egy teljesen más bolygóra utaztak volna.

3. Svájc

Ebben az évben Svájcnak sikerült hárommal feljebb kerülnie a listán. Az országban a lakosság mindenről szavazhat. Arról is, hány nap szabadságot szeretnének egy évben, hány bevándorlót engedjenek be, és ezen felül a népszavazások helyi szinten is nagyon gyakoriak évente. A demokráciának ez a direkt formája, amelyben a svájciak élnek azt az érzést kelti a lakosságban, hogy minden olyan kérdésbe van beleszólásuk, amely életüket bármilyen módon érinti. Az ott élő emberekről az a hír terjed, hogy eléggé maguknak valóak, elkülönültek, ez az először odalátogatók számára furcsának tűnhet, de azt fontos tudni, hogy Svájcban egy nagyon erős társadalmi kötelék jött létre azon alapulva, hogy mindenki szava ugyanúgy számít. Ez bizony elég okot adhat az elégedettségre.

2. Dánia

A második helyen szerepel idén is Dánia. Dánia nagyon sok tekintetben az élen jár; többek között a várható élettartam, a szociális támogatás és a bőkezűség is erősségeihez tartozik, ám az országban nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energia előállításra is. 2014-ben például az energiájuk 39,1 százaléka a széltől származott. A világ „legbiciklibarátabb” országa ez, ahol a partvidék olyan csodákat nyújt, amelyeket egy életen át lehet fürkészni. Mindez nagyon nagy szerepet játszik az ország boldogságában is, de azt hozzá kell tenni, hogy a dánok tisztelete a bolygónk iránt is nagyban elősegíti az emberek jólétét. Nemrég megjelent egy tanulmány a koppenhágai Boldogság Kutató Intézettől (ennek létezése is elég ok arra, hogy az ország a ranglista élén szerepeljen), amelyben a kutatók leszűkítették Dánia boldogságát néhány kategóriára – ezek között szerepelt a kormányban való bizalom, a gazdasági biztonság, illetve a szabadság és a munka és élet közötti egyensúly.

1. Finnország

Elérkeztünk a lista első helyezettjéhez, amely nem más, mint Finnország. Finnország immár negyedik éve szerepel a rangsor élén. Az ország oktatási rendszere folyamatosan a világ legjobbjai között szerepel, néha Dél-Korea, Japán és Szingapúr oktatása előzi meg. Ez a siker többek között a tanárok széleskörű elismeréséből fakad, akiknek munkájukhoz egy mesterdiploma szükséges (taníttatásukat az állam finanszírozza), emellett az is fontos része a rendszernek, hogy a pedagógia kevesebb hangsúlyt fektet a tudás számszerű mérésére, előnyben részesítik a tapasztalatokon alapuló tanulást és az egyenlő lehetőségeket.

Évről évre a világ 10 legboldogabb országának listája nem sokat változik, az említett országok boldogságukat hatékonyan tartják fent. Ezeket olvasva, biztos vagyok benne, hogy sok hasznos információt gyűjthetünk, amit mi tudunk alkalmazni a mindennapokban.

Szerző: Varga Fanni

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő