Ábel Anita: „Engem az vonz, hogy látom, mennyire jó edzője tudok lenni a versenyzőknek”

2023. április 9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A VIASAT3 egyik legnépszerűbb műsora, az Ide süss!, idén a sorban hetedik évadával, a Húsvéti kihívással tér vissza a tévéképernyőkre. Ábel Anitát a vetélkedő egyik műsorvezetőjét a legújabb évadról kérdeztük.

Ábel Anita és Sass Dani műsorvezetésével hétköznaponként este kilenctől most titkon cukrásztehetség hírességek mérhetik össze kreativitásukat és tudásukat, hogy szebbnél-szebb és istenibb süteményeket készítsenek, mindössze hatvan perc alatt. Az ünnepi kreációkat Szalai Dóri, a Chez Dodo macaron-mennyország alapítója, és Szabadfi Szabi, az ország kedvenc pékje fogja értékelni.

Pont a napokban osztottad meg Instagramon, hogy az Ide süss! című műsorodat jelölték a Televíziós Újságírok Díjára. Mit jelent számodra ez az elismerés?

Nyilván ez egy jó visszajelzés, mert azt jelenti, hogy számontartják a műsorunkat, fontos visszaigazolás, hogy a csapat valami jót csinál.

Sokan mondják, hogy a TV már inkább másodhegedűs a streaming platformok és Youtube mellett. Te hogy látod a tévézés relevanciáját?

Azt gondolom, hogy nagyon átalakultak a fogyasztói szokások az elmúlt pár évben. Szerintem a tévézés sosem fog kikopni, inkább a néző típus alakul át; általánosságban az idősebb korosztály az, aki televíziót néz, és a fiatalok inkább a YouTubeot, illetve a streaming szolgáltatókat, de természetesen vannak olyan műsorok, akik mindenkit megszólítanak – például aki kedveli a főzősműsorokat, az az Ide süss!-t is szeretni fogja. Ez az angol The Great British Bake Off című műsorformátum, ami a cukrászatról szól, nem fine dining fókuszú, hanem a kreativitás, az alkotás élménye van jelen. Egy kifejezetten kedves műsor, ahol a zsűri és mi, a műsorvezetők sem a versenyzők kikészítésén dolgozunk. Sass Danival közösen vezetjük a műsort, olyanok vagyunk, mint a jó edzők: ha kell, meggyúrjuk a versenyzőket, de ha arra van szükségük, akkor sírhatnak a vállunkon. Az Ide süss! egy igazi szigetecske a gasztroműsorok világában.

Ábel Anita mellett az új évadban Pásztor Anna is feltűnik
Fotó: VIASAT3 / Labancz Viktória

„Nem hiszek a rivalizálásban. Együtt kell dolgozni, és örülni a másik sikerének” – Kovács Patríciával, a GLAMOUR Women of the Year Az év színésznője díj nyertesével beszélgettünk

„Nem hiszek a rivalizálásban. Együtt kell dolgozni, és örülni a másik sikerének” – Kovács Patríciával, a GLAMOUR Women of the Year Az év színésznője díj nyertesével beszélgettünk

Szuper környezetben és csapatban egész nap isteni sütemények között dolgozhatsz – ezt a munkahelyet bárki megirigyelné. Te mit szeretsz leginkább a munkádban?

Azt azért fontos kiemelni, hogy ez egy kőkemény forgatás, reggel héttől este tízig tartanak a munkanapjaink. Ezalatt végig magas sarkúban állok, folyamatosan összpontosítanom kell, a váratlan szituációkra spontán kell reagálnom. Nem annyira könnyű, mint amilyennek látszik, ez kemény munka a stábnak és a versenyzőknek is; és ahogy megyünk előre az időben, a versenyben csak egyre nehezebb feladatokkal kell megküzdeniük. Mivel egy konyhában dolgozunk, előfordulhatnak balesetek: volt, aki megégette magát, Király Lindára pedig forrócsoki ömlött az előző évadban, az Ünnepi kihívásban. De azt nagyon szeretem, hogy spontán lehet az ember, a váratlan helyzetekhez kell nagyon gyors aggyal reagálni, szeretem ennek az egésznek a hangulatát, feszültségét. Miközben dolgozunk, mindig azt érzem, hogy ez egy nagyon jó munka lesz. Engem az vonz, hogy látom, mennyire jó edzője tudok lenni a versenyzőknek, és láthatom, hogyan lesznek egyre jobbak.

Korábbi interjúidban említetted már, hogy nem vagy egy igazi „konyhatündér”. Az Ide süss! sem hozta meg a kedved, hogy belevesd magad a konyhaművészetekbe?

Őszinte leszek, mivel tizennégy órán keresztül talpon vagyok, számomra nem az a kikapcsolódás, hogy megnézek egy főzőműsort. Engem az inspirál, hogy a verseny közben látom, belőlem mi hiányzik: az a fajta kreativitás, amit a konyhaművészet megkövetel. Tényleg nagyon inspiráló olyat látni, hogy valaki például kiváló énekes, de mégis rákap a sütés ízére, és ebben is megmutatkozik a kreativitása.

A mostani, hetedik évad tematikája a húsvét – mik azok az ételek, amik sosem hiányozhatnak az ünnepek alatt az asztalról?

Nálunk sem maradhat el a szokásos magyaros húsvéti tál, magyar kaláccsal, sonkával, újhagymával, édesanyám is mindig így csinálta. A most szezonális spárgát tojással minden mennyiségben meg tudom enni, az is biztosan ott lesz az asztalon, olasz foccaciaval együtt.

Azt mondják a sütésnek, főzésnek közösségépítő ereje van. Ez megmutatkozik verseny közben is, vagy mindenki az egyéni céljaira koncentrál?

Abszolút megmutatkozik, mindegyik évadban csapattá kovácsolódott a stáb, évről-évre ezt látom. Nyilván, ahogy egyre kevesebben lesznek, a döntő napjaiban már érezhető az egészséges versenyszellem, és akkor mindig elmondom, hogy innentől az egyéni verseny a lényeg. De az egész stáb csapattá válik, segítik egymást, és mint a LEGO, minden egymásra épül, mindenki munkája hozzáad a másikéhoz.

Ábel Anitáéknál sem maradhat el a szokásos magyaros húsvéti tál, magyar kaláccsal, sonkával, újhagymával az asztalról
Fotó: VIASAT3 / Udvardi Attila

Van olyan kedvenc recepted, aminek az íze vagy illata mindig megidézi a gyerekkorodat?

Anyukám kiválóan sütött, állandóan nagyon sok sütit csinált. Egyszer valahol olvasott egy receptet, aminek az volt a neve, hogy Női szeszély. Egy időben annyit készített belőle, hogy nekem és a testvéremnek is teljesen beleivódott a memóriájába ez a sárgabaracklekváros -tojásos piskóta alapú süti. Ezenkívül Anya minden születésnapomra a mai napig diótortát csinál, mert alapvetően nem vagyok édesszájú, de ez az egyetlen sütemény, amit nagyon szeretek. Én amúgy is csak a házi készítésű sütiket szeretem, amikben érezni lehet, hogy benne van a szeretet. Pont az ilyen különleges, szeretettel készült édességekről szól a műsor is.

„Köszönöm magamnak, hogy elhittem, csinálhatok mást is” - A GLAMOUR Women of the Year Az év vállalkozója díj nyertesével, Liluval beszélgettünk

„Köszönöm magamnak, hogy elhittem, csinálhatok mást is” - A GLAMOUR Women of the Year Az év vállalkozója díj nyertesével, Liluval beszélgettünk

Mit tartasz a legfontosabbnak a mostani húsvéti időszakban?

Hogy adjuk magunkat a húsvéti készülődésnek, lazítsunk, használjuk ki ezeket a napokat arra, hogy együtt legyen a család.

Olvass még több inspiráló interjút:

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Spirituális megújulás és fejlődés vár rád július harmadik hetében a Tarot olvasó szerint

Spirituális megújulás és fejlődés vár rád július harmadik hetében a Tarot olvasó szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5+1 termék, amelyek segítenek túlélni az allergiaszezont (x)

5+1 termék, amelyek segítenek túlélni az allergiaszezont (x)

Gelencsér Tímea saját történetét osztja meg a Pandora ékszereivel (x)

Gelencsér Tímea saját történetét osztja meg a Pandora ékszereivel (x)

3 tipp, amivel megelőzheted az egyik legveszélyesebb intimfertőzést! (x)

3 tipp, amivel megelőzheted az egyik legveszélyesebb intimfertőzést! (x)

Az internet nem játék, légy felelős szülő az online térben is! (x)

Az internet nem játék, légy felelős szülő az online térben is! (x)