Advent a Zeneakadémián

2014.november.27.

Művésztanárok és tanítványaik lépnek fel december 4-én a Liszt Ferenc téri zenepalotában. A négy évtized alatt zongoristák generációit pallérozó Baranyay László és mai, illetve ma már sztárként tisztelt növendékei a Solti Teremben koncerteznek. A gimnazista kórusból mára világhírűvé lett Angelica Leánykar pedig a Nagyteremben ad nagyszabású adventi hangversenyt.

Baranyay László
Baranyay László

Baranyay László negyven éve tanít a Zeneakadémián. Műhelye számos versenygyőztes művészt adott a világnak. A Liszt-díjas Baranyay Ungár Imre növendékeként szerezte meg zongoraművész diplomáját alma materében, 1969-ben, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, Sztanyiszlav Neuhaus professzor vezetése alatt képezte magát. Részt vett Anda Géza és Sebők György mesterkurzusain, de tanította Fischer Annie is. A Solti Teremben tartott koncerten "mester és tanítványai" együtt mutatkoznak meg, a fellépők között éppúgy találunk Liszt- és Kossuth-díjas művészeket, mint frissen végzetteket, Fischer Annie-ösztöndíjast (Kerek Erzsébet), vagy éppen zeneakadémistákat.

Gráf Zsuzsanna és az Anjelica Leánykar
Gráf Zsuzsanna és az Anjelica Leánykar

A Nagyteremben a Kodály Zoltán által útjára indított, közel egy évszázados magyar kórusmozgalom legújabbkori sikertörténetét jelentő Angelica Leánykar ad adventi hangversenyt. Gráf Zsuzsanna 1988-ban aligha sejtette, hogy amikor a Városmajori Gimnáziumban létrehozta a zenei tagozatot egy káprázatos folyamatot indított el. Pedig az elmúlt negyed század számos versenysikere, lemezfelvétele, külföldi turnéja, azok a művek, amelyeket kifejezetten a kórusnak írtak a kortárs szerzők – mindez azt jelzi, hogy kellő elhivatottsággal, lelkesedéssel és energiával egy gimnázium énektanár pozíciójából is megváltható a világ. Az egykori és jelenlegi "városmajorosokból" álló kórus repertoárjának keresztmetszetét nyújtja a hangversenyen, amelyen Megyesi Schwartz Lúcia és Bogányi Gergely mellett a Zeneakadémia rektora, Vigh Andrea is közreműködik.

Ez is érdekelhet

Már csak márciusig kell várni a Chanel új táskájára

Már csak márciusig kell várni a Chanel új táskájára

Szépséghírek

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

G-Szex

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács