Nagyobb probléma, mint gondolnád, ha nem alszol jól a párod mellett: ezt teheted

2021.március.29.

Veled is előfordult már, hogy rosszul aludtál a partnered mellett, és fáradtan, kialvatlanul ébredtél? Ha ez csak ritkán fordul elő, nem érdemes nagy jelentőséget tulajdonítanod neki, hiszen mindenkinek lehet nehéz éjszakája. Ha viszont rendszeresen felmerülő alvási nehézségeid vannak mellette, akkor ne söpörd a szőnyeg alá, hiszen a kipihentségnek fontos szerepe lehet abban, hogy mennyire kiegyensúlyozott a párkapcsolatotok.

Nagyobb probléma, mint gondolnád, ha nem alszol jól a párod mellett: ezt teheted
Fotó: GettyImages, Motázs: Glamour

Sokkal több pár beszél a szexről, és arról, hogy mi működik, és mi nem működik jól a hálószobában. Arról viszont már csak töredékük, ha legalább egyikük nehezen, vagy egyáltalán nem képes kipihenni magát a másik mellett. Gondold végig, hogy benned vannak-e frusztrációk az alvás miatt, és ha igen, tegyél fel magadnak két fontos kérdést: hogyan hat a napjaidra, ha kialvatlanul ébredsz? Mit tehetne a partnered azért, hogy jobban aludj?

Ha megválaszoltad ezeket a kérdéseket, akkor itt az ideje, hogy a pároddal is megoszd, hogy mire jutottál.

Könnyen lehet, hogy miközben elmondod neki az alvási nehézségeid tényét, kiderül, hogy ő sem alszik jól. Ez már duplán motiválhat mindkettőtöket arra, hogy közös megoldást találjatok.

Az egyik legnagyobb kihívás az együttalvás során az, ha egyikőtök horkol. Teljesen mindegy, hogy te vagy ő, ha ettől bármelyikőtök rosszul alszik, érdemes kivizsgáltatni, hogy nem valamilyen betegség vagy súlyos alvászavar áll-e a horkolás mögött.

A horkolás tényéről azért is fontos beszélni, mert azon túl, hogy rettenetesen bosszantó tud lenni, komoly egészségügyi gondot is jelezhet. Különösen igaz ez akkor, hogy ha a horkoló fél fáradtan ébred, és álmosnak érzi magát napközben. Ha egészségügyi probléma nem áll fent, akkor még mindig segíthet a füldugó használata, vagy olyan speciális párnák és matracok beszerzése, amik tompítják a zajt.

Az is fontos, hogy ha legalább egyikőtök nehezen alszik el, vagy gyakran felébred éjjelente, akkor már kora este próbáljatok ráhangolódni a pihenésre. Elalvás előtt néhány órával már csak könnyű ételeket egyetek, és közvetlenül lefekvés előtt egy órával kapcsolatok ki minden technikai eszközt. Az is kihívást jelenthet, ha egyikőtök szeret korán kelni, a másik viszont igazi éjszakai bagoly. Erre a legjobb megoldás az lehet, hogy együtt pihentek le este, és ha a másik elalszik, akkor jöhet a könyvolvasás vagy egyéb más, csendes tevékenység. Aki pedig korán kel, az visszaülhet az ágyra meginni a reggeli kávéját vagy a szobában olvasson bele a napi újságba. Közben, ha a másik épp közel van az elalváshoz vagy az ébredéshez, nyugtató érintésekkel biztosítja arról, hogy mellette van.

A lényeg, hogy mindig beszéljetek a felmerülő nehézségekről. Ha mindkettőtökben tudatosul, hogy legalább az egyikőtök rosszul alszik éjjelente, akkor együtt biztosan könnyen megoldást találtok majd arra, hogy megszűnjön a probléma. Hallgatni viszont semmiképpen nem érdemes, hiszen a közös érdeketek az, hogy mindketten nyugodtan, kipihenten és energikusan ébredjetek.

Ez is érdekelhet

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

Szépséghírek

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

GLAMOUR Horoszkóp

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik