Tényleg igaz, hogy az antioxidánsok valódi csodaszerek?

2021.március.29.

Ugye te is hallottál már arról, hogy az antioxidánsok sokat tehetnek az egészségedért? Tény, hogy a ketchuptől a gránátalmáig rengeteg ételben megtalálhatóak, és csökkenthetik a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásának a kockázatát, de mi mindent tudnak még?

Tényleg igaz, hogy az antioxidánsok valódi csodaszerek?
Fotó: Gettyimages.com

Tényleg igaz, hogy valódi csodaszerek lennének?

Ha az antioxidánsok működéséről van szó, akkor elengedhetetlen a szabad gyökökről is beszélni. A szabad gyökök mindazok a molekulák a testben, amik párosítatlan molekulákat tartalmaznak. Nagyon instabilak, és folyamatosan olyan vegyületek után kutatnak, amelyekhez kötődhetnek. Fontos funkciójuk a sejtek közötti jelátvitel, de mivel meglehetősen reaktívak, az oxidatív stressznek nevezett folyamat révén káros hatással lehetnek a sejtekre.

A szabad gyökök akkor jönnek létre, amikor emésztesz, erőteljes testmozgást végzel, UV-sugárzásnak vagy kitéve, dohányzol, súlyos esetben pedig kóros betegségek mellékhatásaként termelődnek. Mivel nagy mennyiségben komoly problémát okozhatnak, fontos, hogy kordában legyenek tartva, és itt kerülnek a középpontba az antioxidánsok, ugyanis segíthetnek ebben.

A szabad gyökök stabilizálásával az antioxidánsok az immunrendszer hatékonyabb működését is elősegíthetik, és enyhíthetik az olyan krónikus gyulladásokat, amelyekről a tudósok úgy feltételezik, hogy a szív- és érrendszeri betegségek és a rák mozgatórugói. Külön mechanizmusok révén pedig arra is képesek, hogy segítsék a DNS és a sejtmembránok helyreállását.

A tested önmagától is termel antioxidánsokat, de ha a tested túl sok szabad gyököt generál, akkor a külső antioxidáns-bevitel is fontos. Több ezer antioxidáns létezik, és olyan élelmiszerekben fellelhetőek, mint egyes gyümölcsök, zöldségek, tenger gyümölcsei, teljes kiőrlésű gabonafélék vagy húsok. Ha nem tudsz ügyelni arra, hogy rendszeresen fogyassz antioxidánsokban gazdag élelmiszereket, akkor étrend-kiegészítő formájában is biztosíthatod a szervezeted számára.

Egyes antioxidánsok olyan nélkülözhetetlen vitaminok, mások pedig ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a tested számára. Az antioxidáns vitaminok közé tartozik a C-vitamin, az E-vitamin és az A-vitamin, az ásványi anyagok közé pedig például a szelén és a cink. Ezeken túl vannak antioxidánsok, amelyek nem tekinthetőek nélkülözhetetlen tápanyagoknak, de mégis hatással vannak a sejtekre és a szövetekre. Ilyen a béta-karotin, a likopin, a lutein vagy éppen a klorogénsav. Leginkább növényi és állati eredetű táplálékforrásokban találhatóak meg, például a görögdinnyében, a ketchupben, az almában és a padlizsánban.

Az antioxidánsok tehát hasznosak lehetnek, mert segítenek kezelni az oxidatív stressz következményeit, ugyanakkor nem bizonyított, hogy az antioxidáns-tartalmú élelmiszerek más összetevői nélkül is hatékonyak lennének, vagy más életmódbeli tényezők ne lennének jó vagy éppen rossz hatással a működésükre.

Ha megfelelő mennyiségben látod el a tested antioxidánsokkal – ehhez gyakorlatilag az is elég lehet, ha minden nap fogyasztasz bogyós gyümölcsöket, citrusféléket és zöld teát -, akkor biztos, hogy nem fogsz vele ártani az egészségednek, sőt, még a pozitív hatásait is számításba veheted. Ha viszont bármilyen egészségügyi problémát észlelsz magadon, előbb ne az antioxidáns-beviteled növelését vesd be gyógymódként, hanem kérd ki egy szakorvos véleményét.

Ez is érdekelhet

A szerethető öregedésről – A hét könyve: Egyedül

A szerethető öregedésről – A hét könyve: Egyedül

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít