Tényleg olyan ártalmas a túl hangos zenehallgatás?

Szponzorált tartalom

2021.május.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A zenehallgatás ősrégi szórakozás, amely roppant sokoldalú hatással van az azt átélőkre. A zenehallgatás sokkal több, mint magának a zenének az élvezete. Bizonyos helyzetekben megnyugtat, máskor inspirál, felvidít. Többféle módon élvezhető a muzsika, de sem a zenei élmény, sem pedig a hallásunk megóvása szempontjából nem mindegy, milyen zenehallgatási módszert választunk. Ma már teljesen normális, hogy minden második ember fülében fülhallgató van, de nézzük meg közelebbről is a témát. Vajon vannak más zenehallgatási lehetőségek is?

Óvd meg a hallásod!
Óvd meg a hallásod!
Fotó: BP Digital

Míg néhány évtizede a hagyományos magnók és lejátszók vitték a prímet, ha zenehallgatásról volt szó, ma már számtalan trendi módszer létezik. Mindenképpen érdemes kiemelni a fejhallgatók és a vezeték nélküli fülhallgatók megjelenését, amelyek szinte mindegyike kivételes hangzást és kényelmes, praktikus zenehallgatási élményt biztosít.

Miért káros a hangos zene?

Fontos megérteni, de ennél is lényegesebb a fiatalokkal, kamaszokkal is megértetni, hogy pontosan mi történik a túlságosan hangos zene hallgatásakor a fülben. Ilyenkor úgynevezett egyszeri zajtrauma érheti a belső fület. A végeredmény tekintetében tulajdonképpen mindegy is, hogy egyszeri zajtrauma, vagy folyamatos zenehallgatás következményeként történik károsodás. A lényeg, hogy a túl nagy zaj letarolja a belső fül szőrsejtecskéit, amely visszafordíthatatlan hallásvesztéshez is vezethet.

Egyre több tudományos kutatás foglalkozik a zene egészségre, hallásra kifejtett hatásával, ami abból a trendből adódhat, hogy a fiatalabb korosztályt alig látni fülhallgatók nélkül. Utazás, sportolás, vagy akár tanulás és munka közben is szokássá, mondhatni divattá vált a zenehallgatás, a káros hatásokkal azonban csak mostanában kezdenek tudományos szinten is behatóbban foglalkozni.

Egyes vizsgálatok, például a Johns Hopkins Medicine kutatói kimutatták, hogy 2060-ra kétszer annyi embernek lesz rossz a hallása, mint ma. Ez részben annak az addigra felnövekvő fiatalságnak köszönhető, akik most rajongói a zenének, másrészt természetesen nem feledkezhetünk meg a zajos munkahelyekről sem, amelyek szintén egyre csak szaporodnak.

Mit tehetsz, hogy megóvd a hallásod?

Felmerül a kérdés, hogy miként lehet védekezni a halláskárosodás, vagy egyáltalán romlás ellen? Teljesen le kell mondani a zenehallgatásról?

Erről szerencsére szó sincs, de tény, hogy a védekezés az egyetlen módszer, amivel elébe mehetünk a visszafordíthatatlan károsodásnak. Mivel gyógyszeres és egyéb rehabilitáló kezelésekkel nem igazán lehet javítani a halláson. Ha már egyszer bekövetkezett a károsodás, nem marad sok lehetőség, szinte egyedülálló példa a hallókészülék.

A mindennapi élet során célravezető lenne betartani, hogy ne érjen bennünket 85dB-nél nagyobb zaj, vagy zene. Ez az első és legfontosabb szabály. Másrészt napi fél óra túlságosan hangos zenehallgatás is elég, hogy romoljon a hallás, erre is érdemes figyelni. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a hallásvédő fülhallgatók, zajszűrő füldugók és egyéb kiegészítők javasoltak, mint arany középút.

A hallásvédő fülhallgatók előnyei közül mindenképpen ki kell emelni, hogy ilyen módon nem feltétlenül kell kerülni a zajos környezetet, hiszen tudjuk jól, erre nem mindig van mód. Kiváló példa egy olyan munkahely, ahogy gyakran és intenzív zaj veszi körül az embert. Ilyen szituációkban a hallásvédő fültok használata a legjobb megoldás, hiszen professzionális megoldást jelent a zaj problematikájára.

A hallásvédő fültok profi termék, amely kifejezetten a zaj kezelésére és a kényelmes munkavégzésre lett kifejlesztve, így nem is kérdés, hogy zajos munkahelyen ez nélkülözhetetlen eszköz. Nem csupán kényelmes, de maximálisan óvja is a hallást. Modelltől függően munkahelyi kapcsolattartásra, kommunikációra is tökéletesen alkalmas. Rendszerint hatékony hangszórókkal ellátott, vízálló, jól látható, de a pontos paraméterek mindig modelltől függőek, ezért a részleteket érdemes vásárláskor áttanulmányozni.

Összegezve a témát, nem vitás, hogy a zenehallgatás majdnem mindenkit érint. Kétségtelen, hogy túl nagy áldozat lenne lemondani a zenéről amiatt, hogy tudjuk, károsítja a hallást. A zene feldob, jobb kedvre derít, egyszerűen része az életünknek. Éppen ezért érdemes olyan megoldások után nézni, amelyek más módon óvják a hallásunkat.

A megfelelő szokások gyakorlása alapvető dolog, például próbáljunk meg nem túl nagy hangerőn zenét hallgatni, illetve korlátozzuk a hangos környezetben töltött időt. Másrészt a különböző hallásvédő fülhallgatók és dugók kiváló megoldást jelentenek a károsodás kivédése szempontjából.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston gyönyörű fotója felér egy karácsonyi luxusajándékkal

Jennifer Aniston gyönyörű fotója felér egy karácsonyi luxusajándékkal

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)