Az Álom Határidővel segít beindítani a karrieredet

2022.április.23.

Azok az ambiciózus fiatalok, akik a munka világában érvényesülni szeretnének, nem árt, ha tudatosan tervezik a karrierjüket és megtanulják értékesíteni a munkájukat, tudásukat a piacon. Ebben segít nekik az Álom Határidővel nevű program, ami a közösségi mentoring eszközével mindenki számára elérhető az interneten.

Az Álom Határidővel segít beindítani a karrieredet
Az Álom Határidővel segít beindítani a karrieredet
Fotó: Gettyimages.com

Hasonló a hasonlót vonzza. Ez történt dr. Zolnay Judittal és Németh Flórával, amikor egy évvel ezelőtt a Menedzserek Országos Szövetsége által szervezett mentorprogramban találkoztak, amelyben Judit mentorként, Flóra pedig mentoráltként vett részt. A közös munka végén úgy érezték, oly sokat adott nekik a kapcsolódás, hogy szeretnék megosztani a tapasztalataikat olyan fiatalokkal, akiknek fontos a tanulás, és tudatosan tervezik a karrierjüket. Így jött létre közös projektjük, az Álom Határidővel. Két nézőpontból, a mentor és a mentorált szemszögéből foglalkoznak a karrierépítéssel.

Zolnay Judit a Metlife magyarországi és bulgáriai képviseletének vezérigazgatója, három gyerek édesanyja. Tagja a Hungarian Business Leaders Forum női vezetői klubjának és az Egyenlítő Alapítványnak, board-tag az amerikai kereskedelmi kamaránál és a United Way alapítványnál, valamint elnökségi tagja a Menedzserek Országos Szövetségének. Fiatal tehetségeket, elsősorban nőket mentorál.

Németh Flóra a Magyar Telekom kommunikációs szakértője, több díjnyertes pr-kampány ötletgazdája. Motiválja a jó ügyek és emberek összekapcsolása, a vele együtt dolgozó tehetséges, sokszínű csapat, inspirálják a művészeti élmények és az emberi történetek. Az Egyenlítő Alapítvány és a Magyar Public Relations Szövetség tagja.

ISMERKEDÉS

Judit és Flóra a járvány miatt az online térben találkozott először, a mentorálási folyamat első alkalmával. Flóra nagy álma valósult meg azáltal, hogy a Menedzserszövetség szakmai csapata a női felsővezetők közül Juditot jelölte ki mentorának. „Régóta követtem Judit tevékenységét; előadásai, gondolatai, személyisége óriási hatással volt rám. Nagyon szerettem volna személyesen találkozni vele, tanulni tőle. Amikor ez megvalósult, már az első pillanatban végtelen bizalmat éreztem iránta, jólesett a figyelme. Felsővezetőként és családanyaként szoros időbeosztással él, de amikor velem foglalkozott, fókuszáltan csak rám figyelt” – emlékszik vissza Flóra. Judit számára is meggyőző volt az első beszélgetés, azonnal érezte, Flórában partnerre talált: „Imádom az ambiciózus embereket, engem is inspirálnak. Amikor fiatal nőket mentorálok, újraélem az életem különböző szakaszait. Sok hasonló helyzettel találják szembe magukat, mint egykoron én is. Az első alkalommal mindig adok egy feladatot, ami a közös munkánk alapja lesz. A mentoráltamnak egy személyiségtesztet kell megcsinálnia, ami egyfajta személyes márkafelmérés. Ez elköteleződést igényel: el kell menni egy adott helyre, ki kell tölteni a tesztet, és még fizetni is kell érte. Aki megcsinálja, komolyan veszi magát, vele tudok együtt dolgozni” – veszi át a szót Judit.

Judit: Bőring és nadrág AERON, Selyemtop MASSIMO DUTTI / Flóra: Vegánbőr miniblézer HÖGL

MENTORÁLÁS – AHOGY FLÓRA LÁTTA

A karriertémájú kérdéseim, elakadásaim kapcsán szükségem volt visszajelzésre, arra, hogy egy objektív, külső szem nézzen rám. Judit soha nem mondta meg, hogy mit kell tennem, sokat kérdezett és rávezetett a saját megoldásomra az adott témában. A személyiségtesztem kiértékelésével erős visszajelzéseket kaptam, sokat segítettek a fejlődésemben. Megfogadtam Judit jó tanácsát, hogy engedjek több teret magamnak, legyek lazább, ne egy skatulyából kihúzott, mindig tökéletesre törekvő nő.”

MENTORÁLÁS – AHOGY JUDIT LÁTTA

Flóra okos, ambiciózus fiatal nő, kommunikációs szakember, fantasztikus projekteket csinál, de nem látszott a rendszerben, amelyben dolgozik. A legfontosabb feladatunk az volt, hogy a selfbrandjén dolgozzunk. Flóra jó példa arra, hogy még neki is, aki a kommunikációval keresi a kenyerét, nagy kihívás önmagát értékesíteni, vagyis megmutatni az értékeit. Erről szólt a mentorálásunk. Ami a tanácsomat illeti: Flóra megfelelési kényszerében fiatalabb kori önmagamra ismertem. Sokáig jégkirálynő volt a gúnynevem, megközelíthetetlen és kemény voltam, az életem minden területén tökéleteset akartam nyújtani, aminek az lett az ára, hogy 38 évesen majdnem padlót fogtam. Kiégés közeli állapotba kerültem. A mentor erre is jó, segít megérezni a határokat, kívülről látja a helyzetet s így mutat tükröt a mentoráltnak.

AZ ÖNFEJLESZTÉS IGÉNYE

Judit és Flóra meggyőződése, önmagunk fejlesztése a létező legjobb üzleti befektetés még akkor is, ha pénzbe kerül. Azért is hozták létre közös projektjüket, hogy beszédtémává tegyék a mentorálást. A Menedzserek Országos Szövetségének jelenleg zajló mentorprogramjában ötven ikonikus vezető, mentor segíti a fiatalokat, de sokan vannak még, akiktől lehetne mit tanulni. A két nő tisztában van azzal, hogy egyfajta burokban élnek, hiszen multinacionális vállalatnál szocializálódtak, ahol a munkatársak képzése, fejlesztése általános. Magyarországon sokkal többen vannak azok a fiatalok, akik nem ilyen közegben dolgoznak, igényük lenne az önfejlesztésre. A közösségi médiaplatform a tudás elérhetősége szempontjából demokratizálja a lehetőségeket, Az Álom Határidővel tevékenységeit bárki követheti az interneten. Az Instagramon rendszeresen jelentkeznek live beszélgetésekkel, videókkal, program-és könyvajánlókkal, a Youtube-csatornájukon pedig karizmatikus vezetőkkel készült beszélgetéseket nézhetnek meg az érdeklődők. Eddig főleg karizmatikus embereketnbsp;mutattak be, a jövőben szeretnének különböző témákba szakértők segítségével jobban belemélyedni. Koncepciójuk abban egyedi, hogy két nézőpontból, valamint két generáció szemszögéből kiindulva választják ki a témákat és beszélgetnek.nbsp;

FONTOS A PÉLDAKÉP

Flórának Judit nem csak az első mentora, sok tekintetben iránymutató példaképe is. Judit is elérzékenyülve beszél első mentoráról, dr. Hardy Ilonáról, akivel negyedéves egyetemistaként egy pénzügyi jogi előadáson találkozott először. „Nem vártam meg a hivatalos lehetőséget, az előadás után odamentem hozzá és megmondtam neki, szeretnék tőle tanulni. Fizetés nélküli, gyakornoki állást kaptam nála, mint egy éhes kisgyerek, figyeltem minden mondatát, mozdulatát. Az tetszett benne, ahogy kinéz, beszél, viselkedik, a feladatokat megoldja. Én is olyan szerettem volna lenni, mint ő. A mai napig kapcsolatban állunk egymással, és sokszor kikértem a tanácsát” – meséli Judit. Flóra is biztos abban, hogy idővel ő is szeretne visszaadni abból, amit kapott. Nemrégiben egy korosztálybeli ismerőse megkereste őt is egy dilemmával, nagyon jól esett neki, hogy hozzá fordultak. Lehet, hogy ez volt számára az első lépés a mentorrá válás útján?

A FIATAL NŐK KARRIERPROBLÉMÁI

Bár mindenkinek szeretnének segíteni, tudomásul kell venniük, ha két nő összeáll egy ilyen programra, automatikusan nőket fognak vonzani. Így is történt, az Álom Határidővel projekt elsődleges célcsoportja a fiatal nők lettek. Flóra azt tapasztalja, bárhol meséli ismerőseinek a mentorálási élményeit, mindenki azonnal részt szeretne venni a programban. Igény van a példaképekre, a tőlük szerzett inspirációra. A két leggyakrabban előforduló kérdés a beszélgetések során: Hogyan válasszak jól munkahelyet? Jól végzem-e a munkámat, és ha igen, akkor miért nem kapok elismerést? Flóra úgy látja, az egyik probléma a saját korosztályában az önbizalom hiánya és a láthatóság, az önérvényesítés területe. Emellett a családalapítás, és a gyerekvállalás kérdése szintén aktívan foglalkoztatja már a fiatal generációt is. Abban, hogy ezeken az elakadásokon túljussunk, segít a megerősítés, hogy van valaki – egy mentor vagy egy jó vezető –, aki hisz bennünk.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es áprilisi számában jelent meg.

Szöveg: László Kriszta

Fotó: Wertán Botond

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő