Az életmódváltás otthon kezdődik: 5+1 jótanács táplálkozástudományi szakembertől

2021.január.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Zsigovits Angelika okleveles táplálkozástudományi szakember, személyi edző, rekreációszervező és egészségfejlesztő hasznos tanácsait az életmódváltással és fogyással kapcsolatban rendszeresen olvashatod a glamour.hu-n!

Ezen a héten témánk az otthoni életmódváltás!

A fogyókúra minduntalan összekapcsolódik valami szigorú, szabályozó, élvezetes ízeket megtagadó diétává, aminek fogunkat csikorgatva állunk neki és nap nap után húzzuk a strigulákat, számolva mikor lesz már vége, és ehetünk újra a fincsi kürtöskalácsból jóízűen.

A legtöbb ember azonban bele se szokott vágni, mert még azelőtt meggyőzi magát annak szükségtelenségéről, mielőtt elkezdené, mert "neki már úgyis mindegy" "kinek akarjon tetszeni" és az ő "genetikája, és erős csontozata mellett" soha nem érné el a célját.

Pedig a legfontosabb teendőnk felismerni, hogy nem azért csináljuk, hogy tetszünk másoknak. Ezt elméletben mindenki tudja, mégis mikor valaki életmódot vált, és pár hét után sem látják az eredményét ismerősei, esetleg piszkálják is érte, hogy "Hol van az a nagy lendület?" és ők "Előre szóltak, hogy így nem lehet lefogyni..." akkor mégis sokan feladják.
Az elismerés csak egy kellemes hozadéka lehet a folyamatnak, de a legnagyobb előnye, hogy magadnak fogsz nagyon tetszeni!

Gyors fogyás=elismerés, Tartós fogyás=megkérdőjelezés

Míg a gyors fogyás azért vonzó, mert látványos, és rögtön bezsebelhetjük a dicséretet, az életmódváltás sajnos egy olyan választás, amit eleinte senki az égvilágon nem fog konstatálni, emiatt sokakban el is veszik a motiváció, hogy végig csinálják. Persze szuper dolog a visszajelzés, de a cél elérésében semmilyen szerepet nem kellene, hogy játsszon, hogy hányan veszik észre fejlődésünk.

Ne arra hajtsunk, hogy észrevegyenek, hanem hogy hatást gyakoroljunk a környezetünkre.

Az életmódváltásoddal hatással tudsz lenni ismerőseidre, akikért aggódsz, akiket szeretsz, akik folyton panaszkodnak, vagy nem látják a kiutat a jelenlegi helyzetükből. Pont a bezártság miatt értékelődik fel az, hogy belevágunk az életmódváltásba, és nem a könnyebb utat választjuk. Akármilyen furcsán hangzik, mindig a legkönnyebb dolog másokat hibáztatni jelenlegi helyzetemért, és a legnehezebb elismerni, hogy az életem jelenlegi állása, saját felelősségem. Határozd el, hogy mostantól felelősséget vállalsz önmagadért, és amit kitűztél, megcsinálod!
Soha nem lesz rá tökéletes alkalom, egyszerűen csak elkezded, és mindig a következő lépésen gondolkodsz.

Érdemes tudnod, mit gondol egy táplálkozástudományi szakember a szélsőséges diétákról

Érdemes tudnod, mit gondol egy táplálkozástudományi szakember a szélsőséges diétákról

1. Légy őszinte magaddal!

Mérd fel a jelenlegi helyzeted, van-e munkahelyed, félretett pénzed, állandó költségeid, és írd össze őket. Légy magadhoz kegyetlenül őszinte, csak akkor fogod tudni megtalálni a megoldást. Innentől már tudod milyen opcióid vannak, ha tudod mennyit tudsz erre rászánni. Ha kevesebbet, akkor neked kell több munkát beletenni, és magadat hajtani, ám ennek hatalmas előnye is van, így erősödik meg a kitartásod is leghamarabb. Ingyenes edzések, szakemberek posztjai, bejegyzései, ezekből levonni a következtetéseket, és saját magadnak összeírni egy étrend és edzéstervet nem lehetetlen. Ha pedig tudsz költeni, több lehetőséged is van onnantól, hogy csoportokhoz csatlakozol, odáig, hogy személyre szabott segítséget kérsz. Egy dolgot javaslok, legalább annyi időt tölts a megfelelő szakértői segítség kiválasztásával, mint amennyi időt töltöttél annak a pénznek a megkeresésével. Megéri alaposnak lenni.

2. Ha elesel, felállsz

Sok emberen látom a csalódottságot, mikor pl. egy nyújtás közben nem éri el a lábujjhegyét, és csalódottan sóhajtva egyenesedik fel, hogy "áh ez nem megy...". Másik példa, mikor egy étel elkészítése nem sikerült túl jól az étrendből első nekifutásra, majd szintén a csalódottság miatt borul az egész napi megtervezett menüsor. Na pontosan az ilyen apróságokon múlik a sikeres életmódváltás, hogy nem hátrálsz meg az akadályok miatt.
Igen, még nem éred el a lábujjhegyed, de ha minden edzés végén megfogod a sípcsontod ott, ahol eléred, figyelsz a légzéstechnikára, egyszer csak azt tapasztalod, hogy 5 cm-rel közelebb tudtál hajolni. Igen, még nem vagy egy Gordon Ramsay és nem tudod magadtól mit mennyi ideig kell főzni, de legközelebb utána jársz, kérdezel és gyakorolsz. Minden főztöd egyre jobb lesz.
Nem kell feladni mikor rögtön az első próbálkozásnál valami nem jön össze úgy, ahogy egy képen láttad. Tudod mennyi gyakorlás van egy olyan kép, vagy videó mögött? Évek, vagy akár évtizedek. Ne állíts magad elé irreális elvárásokat az életmódváltás terén sem.

3. Előre tervezés kapkodás helyett

A plusz kilókkal folytatott harc legtöbbször már a boltok sorain elvérzik. Azt már sokan tudják, hogy éhesen nem indulunk nagybevásárlásra, de ezen kívül is van pár módszer a tudatosság fejlesztésére. Még mielőtt elindulsz a boltba nézd meg, hogy egyáltalán milyen készlettel rendelkezel, és írd össze. Így már sokkal könnyebb lesz összeírni, miket szoktál még venni, de ezúttal gondold át azt is milyen egészségesebb verziókra tudnád lecserélni őket. Pl.: fehér rizs helyett próbáld ki a bulgurt, vagy a sertéshús helyett a pulykát, vagy illessz be halféléket is a hétre, ha szereted. Gondold végig a család mely fogásokban fog veled tartani és melyeknél túl korai az ő világukat is megváltani. Egy biztos, egy ilyen listával időt és pénzt spórolsz, valamint kevesebb élelmiszert pazarolsz.

4. Mozdulj ki, mozdulj meg

Iszonyatosan unalmas már a négy fal között lenni. Ugyanott eszünk, iszunk, alszunk, kapcsolódunk ki, és edzünk is? Igen! Persze nem mindenkinél ennyire ingerszegény a helyzet, de sokat tehetünk azért, hogy ne így legyen. Szerencsére az időjárás is olykor megkímél bennünket, de jól felöltözve akár a mínusz fokokban is lehet hetente kirándulni egyet, plusz napi szinten sétálni, hogy elérjük a minimum 8 - 10 ezer lépést. Ha ez az alap megvan, akkor pedig szúrjunk be eleinte csak heti 2 x 20 perc tornát, törzsizom erősítést. Ne azokhoz hasonlítsd magad akik évek óta edzenek, de maradj következetes, és fokozatosan apránként emeld az edzés hosszát és nehézségét.

5. Kalória, energia, makrotápanyagok

Rengeteg dolog befolyásolja azt, hogy egy étrend sikeres lesz-e hosszútávon. Fontos, hogy az energiabeviteled körültekintően legyen megszabva, a makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) a céljaidnak megfelelően meghatározva, és az ételek az ízlésednek és lehetőségeidnek kedvezve legyenek megtervezve. Tény, hogy senki nem lesz ügyvéd attól, hogy elolvas egy jogi cikket, vagy volt már peres ügye, ugye? Mégis valahogy el kell kezdeni, ezért azt mondom, olvass olyan tartalmakat, melyeket okleveles táplálkozástudományi szakember, vagy dietetikus írt, hiszen rengeteg hátulütője lehet egy kapkodva kiválasztott könnyű diétának. Olvass, érdeklődj, tanulj. Plusz segítség lehet, ha elkezded írni magadnak egy listában miket ettél és miket ittál egy nap során, valamelyest már ez is egy mankó a kontroll megtartásában.

+ 1. tipp

Naponta figyelni az elegendő folyadékfogyasztásra, eleget sétálni, mozogni, az edzést megfelelően végezni, minimum 7 órát aludni, a köreteket reform változatokra cserélni, új recepteket kipróbálni, olvasni, tanulni, a friss alapanyagokat választani a csomagolt helyett, közben kikapcsolódni, nem türelmetlenkedni, kitartónak maradni... sokan nyomásként élhetik meg ezt a sok "elvárást" amely az életmódváltáshoz kapcsolódik, de ha nézőpontot váltasz, és még azelőtt elhiszed, hogy ezekkel csak nyerhetsz, mint hogy látnád a bizonyítékot, akkor valóban nyert ügyed lesz.

Mindannyian várjuk, hogy újra megtelt edzőteremben, egymást motiválva edzhessünk, vagy hogy újra finomakat ehessünk az éttermekben, viszont az addig eltelt időt tölthetjük önfejlesztéssel, hasznosan. Ne a megfelelő alkalmat várjuk, csak vágjunk bele, és legyünk hatással a körülöttünk élőkre is.

Facebook: Plan EAT [https://www.facebook.com/planeatangi]
Instagram: @planeatangi [https://www.instagram.com/planeatangi/]
TikTok: @planeatangi [https://www.tiktok.com/@planeatangi?fbclid=IwAR1FmGurKZY-YhPmJKjZHWv3yFHBE1ZvfsduXOidLQ-vXcxqNnXjnWquTto]
Youtube: Plan EAT [https://www.youtube.com/channel/UCzbIsP5EG10ajMH04QrjQRg]
Weboldal:
www.planeat.hu [https://planeat.hu/fooldal/]
E-mail cím: info@planeat.hu [mailto:info@planeat.hu]Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Életre kelt az Emily Párizsban a Saint Laurent divatbemutatóján

Életre kelt az Emily Párizsban a Saint Laurent divatbemutatóján

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)