Az okos az új szexi! Minden, amit a szapioszexualitásról tudnunk kell

2021.szeptember.22.

Mindannyiunkat különböző tulajdonságok fognak meg, különösen egy partnerben. A humorérzéküktől a magasságukig, a nemükig, a szemük színéig, a magabiztosságukig, a családi hátterükig, az erkölcsükig, a céljaikig és még a foglalkozásukig is számos tényező fontos számunkra. Ami számomra vonzó, az lehet, hogy más számára egyáltalán nem az, sőt mi több, talán éppen ellenkező érzést vált ki belőle.

Ahogy azt manapság tapasztaljuk, szexuális identitásunk alapján különböző módon azonosíthatjuk magunkat: biszexuális, heteroszexuális, pánszexuális, meleg, leszbikus. Azonban van egy szexualitás, amelyről talán sokan még nem is hallottunk. Ez a szapioszexualitás. Dr. Becky Spelman, a The Private Therapy Clinic pszichológusa és klinikai igazgatója segített elmagyarázni, hogy pontosan mit is jelent az, ha valaki szapioszexuális.

Mi a szapioszexualitás?

„A szapioszexualitás az, amikor valaki vonzónak vagy izgatónak találja egy másik személy intelligenciáját” - mondja Dr. Becky. Az intelligencia a legfontosabb tulajdonság, amelyet a szapioszexuális személy keres a partnerében. Az LMBTQ+ csoportokba tartozó személyek és a heteroszexuálisok is állíthatják magukról, hogy szapioszexuálisak.

A kifejezés eredetileg egy Darren Stalder nevű blogger és mérnök nevéhez köthető, aki saját nemi identitására próbált megfelelő kifejezést találni. Így született meg 1998-ban a szapioszexualitás.

A legtöbbünket nem vonzza az intelligencia?

„Természetesen sokunkat vonzanak az intelligens emberek, de a legtöbb esetben más tényezők, például a megjelenés is számítanak” - magyarázza Dr. Becky. „A szapioszexualitásnak bizonyos aspektusai jelen vannak, ha nem vagyunk hajlandóak randizni senkivel, akinek a intelligenciája alacsonyabb, azonban ha más fizikai szempontokat vagy tulajdonságokat is szemügyre veszünk és fontosnak találunk a másik személyben, akkor nem mondhatjuk, hogy valóban szapioszexuálisak vagyunk” - teszi hozzá .

Honnan tudhatod, hogy szapioszexuális vagy?

„Az igazán szapioszexuális személy nem nézi a potenciális partner más tulajdonságait, például a fizikai megjelenését” - mondja Dr. Becky. „Nem ír listát a kritériumokról, amelyeket az adott személynek teljesítenie kell. A szapioszexuális személy pusztán az intelligencia különböző faktoraira összpontosít, amelyet vonzónak talál; pusztán ezen az alapon egyre intenzívebben vonzódik az egyénhez. ”

Hogyan működik a szapioszexualitás a kapcsolatokban?

„A szapioszexuális kapcsolaton belül mindkét partner sok időt tölt beszélgetéssel és kommunikációval. Nagyon fontos, hogy tanuljanak egymástól ” - mondja Dr. Becky. Az olyan dolgok, mint a politikai viták, az irodalmi viták és az intellektus az, ami ösztönzi és gerjeszti a szexuális izgalmat. Számukra egy hosszú, mély beszélgetés felér egy szexuális aktussal.

Miért kérdőjelezik meg a létjogosultságát a szapioszexualitásnak? Miért éri annyi kritika?

„Gyakran a szapioszexualitást olyasminek tekintik, ami nem valós, és amely vonzereje nem alapulhat csak intelligencián” - magyarázza Dr. Becky. "Azonban mindenkinek joga van olyan „címkével” ellátnia magát, amelyet megfelelőnek érez, anélkül, hogy hallgatna mások rosszalló szavaira és kritikáira" - érvel. Mindazonáltal sok vita folyt arról, hogy a szapioszexualitás valóban szexuális irányultság vagy fétis. Egyesek úgy vélik, hogy bár a szapioszexualitás kívül esik a hagyományos bináris identitásokon, nem tekinthető marginalizált csoportnak ugyanúgy, mint az LMBTQ+ közösség többi tagja. Ezt azzal magyarázzák, hogy a szapioszexualitást önmagában nem érheti olyan mértékű megkülönböztetés, mint például a homoszexualitást, főleg nem abban az esetben, ha az illető heteroszexuális.

Szerző: Kajos Panka

Ez is érdekelhet

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

„Meg akartam találni a valódi önmagamat” - Seema Mathew festőnővel, mellrák túlélővel beszélgettünk

Monitor

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

8 hátborzongató Netflix-horrorfilm, ami garantáltan adrenalin-löketet ad

Divathírek

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója