Az online ismerkedés előnyei és buktatói: mindkettőből akad rendesen

2021.február.18.

Tinder, Badoo, Bumble, avagy be vesd-e magad a randizás 2.0-jába. Összeszedtük az online ismerkedés előnyeit és buktatóit, hogy könnyebben el tudj igazodni a netes párkeresés világában!

Az online ismerkedés előnyei és buktatói: mindkettőből akad rendesen
Fotó: Getty Images

A randizás világa kétségtelenül átalakulóban van. Egyre inkább bezáródunk a saját ismertségi köreinkbe, így hiába lenne például egy szórakozóhely elvileg az ismerkedés ideális helyszíne, manapság erre nincs lehetőség, és egyébként is inkább rögtön kétségeink lesznek, ha egy idegen megszólít. Talán furcsa, de ezzel szemben az online ismerkedés során gyakran sokkal többet árulunk el magunkról, mint személyesen tennénk. Milyen opciókat kínálnak az ismerkedős applikációk, programok és mivel érdemes vigyázni? Ennek jártunk utána.

Párkeresés fázisa

Alkalmazáson keresztül otthonról, a buszról, egy délutáni kávé mellől is kereshetjük a potenciális nagy ő-t, ami lehetősen megkönnyíti a válogatást. Nem kell elmenni sehova, kínos beszélgetésekbe bonyolódni, vagy számot cserélni, akit ezeken a felületeken jelen vannak, azért vannak itt (jó esetben), hogy ismerkedjenek. Olyanokkal is könnyen összefuthatunk, akikkel a való életben soha; ez lehet pozitívum és negatívum is. Ugyanakkor ezekkel a módszerekkel a párkeresés személytelenné válik, olyan lesz, mint egy online shopping, ahol mi emeljük le a polcról azt, aki elsőre, és csakis kép és leírás alapján tetszik nekünk. Az pedig, hogy ő a kosarunkban szeretne-e maradni, az ő döntése lesz. Németh Anna tanácsadó szakpszichológus szerint:

"Az egyedülálló felnőttek sokszor nagy hátizsáknyi elvárással érkeznek az online randizás világába: mikor találnak végre tartós párkapcsolatot? Egy hosszabb egyedüllét gyakran magyarázkodásra késztethet a társadalom, a család, vagy a barátok előtt. Mik a mi motivációink? Nagyon sokféleképpen alakulhat a társkeresés ezek mentén. Fontos, hogy tudatosan vizsgáljuk meg, hogy mi magunk mit is szeretnénk pontosan, belekalkuláltuk-e, hogy nekünk is munkát kell belefektetnünk egy kapcsolatba? Gondoljuk végig, mi mit viszünk magunkkal, az önismeret nagy segítség lehet ennek tisztázásában. Ha magunkra is kevés időt szakítunk, akkor minden felgyorsul az életünkben, hamarabb nyúlunk gyorsabbnak tűnő, online segítséghez. Ez teljesen használható módszer a párkeresésben, de fontos elhatározni, mennyi energiát tudunk rá szentelni, hogy valóban megtaláljuk a számításainkat – és ne a korábbi negatív tapasztalatainkat igazoljuk" - tanácsolja a szakértő.

A "matchelés" avagy valami elkezdődik

A szemünk elé kerülő csoport attól is függ, hova regisztráltunk: van, ahol hely, van ahol érdeklődés illetve életkor alapján szűri a rendszer a regisztráltakat. Ha komplexebb, akár fizetős megoldást választunk, akkor lehet, hogy a rendszer egy algoritmus alapján előre kiszűri, kik azok, akik potenciálisan jó párt alkotnának velünk, hol van a legtöbb egyezés a profilokban. A kérdés: mi történik az "ellentétek vonzzák egymást" elmélettel?

Ahhoz, hogy egy online, vagy személyes randizásból kapcsolat alakuljon, mindenképpen fontos az önismeret szerepe. Ha egy címke, vagy idealizálás alapján indulunk el a társkeresésben, nem biztos, hogy valóban azt találjuk meg, aki mellett hosszú távon is elégedettek lehetünk.

Ha egy algoritmus megmondja, hogy ki a tökéletes személy számunkra, könnyen kísértésbe eshetünk: elhihetjük, hogy onnantól kezdve nem kell dolgozni a kapcsolatért, hiszen az "eleve elrendeltetett". A munka nehezebb része tűnik így el, és természetesen a média, filmek világa is sokszor sugallhatja, hogy a látszólag könnyebb úton induljunk el. A találkozástól hogyanjától függetlenül, minden párkapcsolatban dolgozni kell ahhoz, hogy a kapcsolat minősége hosszú távon is kielégítő legyen. Az internetes világ kiválóan alkalmas arra, hogy a legjobb arcunkat mutassuk (és azokat a tulajdonságainkat elrejtsük a világ elől, amikkel mi is nehezen tudunk megbarátkozni, amiket nem tudunk elfogadni). Ugyanez igaz azokra, akikkel megismerkedünk: egy képhez könnyen társíthatunk pozitív tulajdonságokat, és egy randin már egy elvárással jelenünk meg – ahol valójában a kíváncsiságunk segíthetne nekünk legjobban. Előfordulhat, hogy a mi tulajdonságainkhoz képest teljesen más habitusú ember tetszik meg nekünk, itt is érdemes az önismeretet hívni segítségül. Kérdéses, hogy ha az "ellentétek vonzzák egymást" elven vágunk bele a párkeresésbe, megtaláljuk-e az igényeinknek, szükségleteinknek megfelelő partnert?

Úton egy kapcsolat felé

Tegyük föl, hogy megvan a kiválasztott és elindul a beszélgetés. Mivel mindkét fél tisztában van a szándékkal, akárcsak a korábbi fázisoknál, így a rengeteg felesleges kör és kínos "van barátnőm/barátom" és "ja én nem úgy értettem, legyünk barátok" megspórolható. Mi dönthetjük el, mikor válaszolunk, vagy válaszolunk-e egyáltalán (mi minden esetben az őszinteséget támogatjuk), szeretnénk-e egy ideig csetelni, mielőtt élő találkozásra kerül a sor, vagy rögtön beleugrunk az igazi randizásba és elfogadunk egy kávémeghívást. De miről is beszélgethetünk egy idegennel, akiről csak azt tudjuk, amit hajlandó volt feltölteni magáról, ráadásul egy gép segítségével? "A randizás első időszakában, és a tartós kapcsolatban is nagyon fontos az, hogy közös élmények is színesítsék a pár életét. Ezekhez az élményekhez lehet a nehezebb időszakokban erőforrásként visszanyúlni. Minden párkapcsolat más, mindenkinek eltérő igénye lehet az együtt töltött idő mennyiségére, minőségére. Egy online ismerkedés esetén is érdemes minél korábban személyes találkozót kérni azért, hogy a valódi tulajdonságokhoz, a valódi élményekhez kezdjünk kapcsolódni, és ne a fantáziánk színezze ki a másik személyiségét"- javasolja a szakértő.

A legnagyobb online hazugságok

Mivel az internet világa arról ismert, hogy személytelen, így tudvalevő, hogy sokan visszaélnek a helyzettel, ezért elengedhetetlen, hogy résen legyünk. Az olyan füllentések mellett, mint a kor vagy súly letagadása, az életvitel kiszínezése, a karrier vagy anyagi helyzet felnagyobbítása, komolyabb csalások is történnek a párkereső oldalakon. Ilyen az, amikor valaki egy létező személy fotóját és identitását használva él vissza a helyzettel. Megtalálják a szerelmet kereső, bizalomra és megértésre vágyót a háló másik oldalán és pont azt adják neki, amire vágyik: megértést, odafigyelést, majd amikor a kiszemelt már megbízik bennük, pénzt, vagy más értékeket csalnak ki tőlük. Természetesen kellő odafigyeléssel (de nem indokolatlan bizalmatlankodással!) ezeket a helyzeteket el lehet kerülni. "Saját korábbi párkapcsolati, párkeresési tapasztalataink nagymértékben meghatározzák azt, hogyan fogunk vélekedni egy-egy csalódás, kudarc esetén" - vázolja Németh Anna. Márpedig aki online társkeresésre adja a fejét, számolnia kell a nehézségekkel is. Ezek sokszor fájdalmasabbak lehetnek, mint a személyes megismerkedéskor, mivel az első találkozásig már elkezdhetjük a fantáziánkkal kiegészíteni a másik személyiségét, hiányzó tulajdonságait. Nem árt elkerülni a "fekete-fehér" gondolkozási módot, és nem általánosítani néhány rosszabbul sikerült találkozás után ("nekem nincs szerencsém", "egy normális férfi/nő sincs"). Érdemes a korábbi mintáinkon elgondolkoznunk, szükség esetén szakemberrel beszélgetni arról, miért rójuk mindig ugyanazokat a köröket.
És, hogy mi ebből a tanulság? Az online ismerkedés kitűnő alternatíva lehet új emberek megismerésére az ismerkedési fázisban. A fontos azonban az, hogy csak eszközként tekintsünk rá, mielőbb térjünk át a személyes találkozókra, beszélgetésekre, hiszen nincs rendszer, ami ezeket pótolni tudná!

Ez is érdekelhet

Mit tehetsz, ha szexuális zaklatás áltozata vagy?

Mit tehetsz, ha szexuális zaklatás áltozata vagy?

G-Életstílus

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Divathírek

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének