Hasít az "Ültetünk egy fát, ha posztolsz a kis kedvencedről" trend - De ki fogja elültetni ezt a sok fát?

Az "Ültetünk egy fát, ha posztolsz a kis kedvencedről" trend pár nap alatt futott fel, és most már ott tart, hogy több, mint 4 millióan osztották meg szőrös kedvencüket Instagram storyban. Rokonoktól elkezdve a barátainkon át a random ismerősökig mindenki használta ezt a funkciót. De vajon hogyan lett ekkora sikere, és ki fogja elültetni ezt a sok fát?

Hasít az "Ültetünk egy fát, ha posztolsz a kis kedvencedről" trend - De ki fogja elültetni ezt a sok fát?
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Az elején senki sem tudta, hogy honnan indult el ez a trend és, hogy ki lesz az, aki ezeket a fákat elülteti. Egyre csak nőtt és nőtt a szám, amikor egy sokak számára ismeretlen oldal a @plantatreeco felvállalta, hogy az ő ötletük volt.

Egy posztban leírták, hogy egész ötlet egy kampány volt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a fák védelmére. Viszont, amint látták, hogy ez már olyan érdeklődést váltott ki, amit az ő kereteik és hátterük nem tudna biztosítani, törölték a matricát. Összesen 10 percig volt fent. De szerencsétlenségükre az Instagram nem így működik, és az emberek továbbra is osztottak meg történeteket kis kedvenceikről.

A posztban azt is leírják, hogy egy hiba miatt tudott továbbra is terjedni, de ekkor már az Instagram nem csatolta hozzá őket, mint készítőt, ami ellen minél hamarabb próbáltak tenni.

Mennyire valós, amit állítanak?

Az oldalukon azt állítják, hogy már 500 000 dollárt gyűjtöttek különböző adományokra és, hogy 6 500 fát ültettek el eddig - de erről semmilyen bizonyítékuk nincs.

A Newsweek jobban utána járt a témának és felfedezték, hogy a @plantatreeco-t már vádolták meg amiatt, hogy olyan ügyeket, mint Black Lives Matters, vagy az Ausztrál tüzek, nem megfelelő módon használja fel népszerűsítés céljából.

Illetve egy olyan oldalhoz is kötődik az URL címük és a logójuk is, ahol kétes körülmények között ingyen ékszereket ajánlanak fel.

Bár hivatalosan nem tudjuk, hogy hamis-e az oldal vagy sem, az biztos, hogy nagyon gyanús.

De akkor hogyan terjedhetett el ennyire ez a trend?

Mivel ez egy új funkció az Instagram oldalon, ezért köztudott, hogy ilyenkor vannak tartalmak, amiknek elérhetőségét megemelik annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson ez az újítás. Szóval lehetséges, hogy emiatt tudott ilyen hirtelen és ekkora mértékben elterjedni ez a poszt.

Sajnos mindig lesznek olyan oldalak, akik kihasználják az emberek jólelkűségét, ezért, ha a @plantatreeco-ban nem bíznál, akkor válassz inkább egy olyan oldalt, akik bizonyítottan tesznek környezetünkért és a fákért is. Magyarországon ilyen például a 10 millió fa alapítvány, akiknek célja a nevükből is látszik, hogy 10 millió fát ültessenek el Magyarországon.

Az új funkciók tehát nem feltétlenül rosszak, csak legyünk óvatosak azzal, hogy kinek mit hiszünk el.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját