Az ünnepi asztal klasszikusai

2013.december.6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hogy mi szükséges a tökéletes, meghitt ünnephez? A megannyi szeretet és a család mellett, nem hiányozhatnak a finom ételek sem. Iktasd be ezeket is az ünnepi repertoárodba!

sült kacsa
Fotó: Thinkstock

Karácsonyi kacsasült


Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 50g sütőmargarin, 200g sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 100g zeller, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 30g kristálycukor, 1 evőkanál borecet, só, bors, rozmaring, kakukkfű

Így készítsd el:
Sózd meg kívül-belül a kacsát, belsejét dörzsöld be borssal és a szárított füvekkel, tedd bele a rozmaringot. Fektesd tűzálló tálba, locsold meg az olvasztott vajjal, és tedd mellé az apróra vágott sárgarépát, hagymát, zellert, a fokhagymát. Ha megvagy, öntsd alá a bort, fedd le, és előmelegített sütőben, közepes tűznél(180 C) párold puhára, majd fedő nélkül, erős tűzön süsd pirosra, miközben a saját levével locsolgatod. Tálald burgonyával és salátával!
Plusz tipp: még ízletesebb lesz a kacsa, ha mellé sütsz egészben néhány almát is.

Skandináv párolt lazac


Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg nyers cékla, 4 fehérrépa, 70 dkg burgonya, 20 dkg vaj2 dl tej, 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, 4 szelet lazacfilé, 1 csokor kapor, 2 dl fehérbor, 2dl zöldségleves

lazac
Fotó: Thinkstock

Így készítsd el:
Miután a céklát és a fehérrépát meghámoztad, mosd meg, és vágd kb. 1 cm-es kockákra. A burgonyát is hámozd meg, vágd kisebb darabokra. Forrósíts fel 5 dkg vajat, keverd bele a céklát és a petrezselymet. Sózd meg, és lassú tűzön kb. 20 perc alatt párold puhára. Ha szükséges, 10 perc után 2-3 evőkanál vizet önthetsz alá. A burgonyát sós vízben főzd puhára, szűrd le, csepegtesd le és törd össze. Ezután a tejet sóval és szerecsendióval kell ízesítened, majd miután felforraltad, öntsd a burgonyához. Törd át még egyszer alaposan, adj hozzá 5 dkg vajat, és kézi habverővel keverd habosra. A bort és a zöldséglevet forrald fel a kaporral. Ha megvagy, melegítsd elő sütőt 180 C-fokra és kenj ki fokhagymával, majd vajjal egy kisebb tepsit és egy akkora darab alufóliát, amivel le tudod fedni a tepsit. A halfiléket kissé sózd meg, fektesd a tepsibe és öntsd le a forró lével. Ezután fedd le a tepsit az alufóliával, és posírozd (azaz nem lobogva forró vízben kell főznöd a halat.) a sütőben kb. 10-15 percig. Tálald céklával és a burgonyapürével!

Keress még több mennyei karácsonyi receptet a www.mindmegette.hu oldalon!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője