A növénynevelés terápiás tevékenység - Bajzák Annával, a Zöldítők társadalmi vállalkozás alapítójával beszélgettünk

2021.október.15.

A növénynevelés terápiás tevékenység: türelemre tanít és derűssé tesz. „Az életet segít megérteni” - állítja Bajzák Anna, a Zöldítők társadalmi vállalkozás alapítója, aki küldetésének érzi azt, hogy minél több városi embert segítsen hozzá a természetközeli és ezáltal nyugodtabb élethez. Mindennek „ágyása” akár az erkélyünkön, a gangunkon, sőt az ablakunkban is ott lehet.

A növénynevelés terápiás tevékenység - Bajzák Annával, a Zöldítők társadalmi vállalkozás alapítójával beszélgettünk
Fotó: Kedves Katalin

Egy átlagos balkonkertészt - a beszámolók szerint - az első reggeli lépései a növényeihez viszik: hatalmas örömöt, egész napra elegendő energiát adhat egy-egy földből előbukkanó salátalevél vagy növésnek induló termés. Elengedésre tanít, ha elpusztul a növényünk, sikerélményt ad, ha a következő próbálkozás nyomán mégis „szüretelhetünk”, türelemre nevel a hullámzó folyamat egésze. A városi embernek szüksége van némi löketre (motivációra, közösségi megerősítésre, szakmai tanácsokra, kísérő-követő figyelemre, magra), hogy növénytermesztésre adja a fejét - pont ezt tekinti küldetésszerű feladatának Bajzák Anna, a Zöldítők társadalmi vállalkozás alapítója.

Növénytermesztés otthon

Hasonló szemléletű és tapasztalatú embereket gyűjtött maga mellé, hogy létrehozzanak és működtessenek egy olyan online oktatási platformot, amelynek képzései nyomán a városban is megélhetjük a természetközeli életet. A balkonkertész, szobanövény-gondozó, hulladékminimalizáló, komposztáló és egyéb fenntartható, zöld szemléletű tanfolyamokon résztvevők ráadásul közösségé is formálódnak - ez volt az alapítói szándék és az elmúlt egy év tapasztalata is. Anna az első és második járványhullám között hagyta ott a munkahelyét és kezdett olyan vállalkozásba, amely az elmúlt évtizedben felgyűlt tudásának, tapasztalatainak, terveinek, projektjeinek az ötvözete. Igazi nagyvárosi fiatal, aki egy évtizede, az agglomerációban lévő családi telek művelésekor talált rá arra a boldogságra, energiára, filozófiára, amelyet a növénytermesztés jelent. „Klári, Juli és Eta néni, az egykori telekszomszédok segítettek és a könyvein, előadásain keresztül Bálint gazda, hogy megtanuljam mikor, mit és hogy kell vetni, aratni, szüretelni, és néha előjöttek a gyermekkori falusi emlékek: nagyapám keze, ahogy a szedret leszedi. Mindezek nyomán kitanultam a kiskerti növénytermesztést és megtapasztaltam, hogy milyen örömöt jelent a szellemi munka mellett valami kézzel foghatót alkotni, magból ehető növényt nevelni” - idézi fel Anna, aki az egyetemi évek alatt első zöld vállalkozását is elindította: a kertjében található gyógynövényekből és fűszerekből illatos ékszereket készített és felépítette a Nolám naturlabor márkát, amelyet hamarosan új, kiterjedtebb nonprofit mozgalom követett, a PlantTogether. „Szerettem volna egy edukációs vonalat elindítani, hiszen én is mások tudását hívtam segítségül a kezdetekkor, és vágyam volt egy kertészkedő közösséget építeni, mert nem találtam olyan csoportot, ahova tartozni szerettem volna. Ekkoriban - 2015-16-ban - még nem volt olyan felfutása az otthoni növénytermesztésnek, mint mostanában” - meséli, aki egyre másra indította növénytermesztő és környezetvédelmi közösségi projektjeit és akcióit (a polgári állásai mellett, általában nonprofit jelleggel, sőt, sokszor anyagi veszteséggel).

Élményt akar adni

Az általa elindított első virtuális közösségi kert tagjai tavasszal egy napon vetnek a balkonjukon, gangukon, kiskertjükben, amelyhez a magot és hasznos infókat a PlantTogether ad, a tagok pedig folyamatosan bátorítják, segítik egymást. Anna ezen túl magokat (és hozzájuk tanácskat) osztott vásárokon, elindította, megszervezte a SzimPlantot, a Szimpla Kert két tucat zöld szervezetet megmozgató rendezvénysorozatát, amely ugyanazt a célt szolgálta, mint minden projektje: megismertetni, megszerettetni a növényekkel közös életet a városlakókkal. „Mindig is azt az élményt akartam megosztani, hogy a növénytermesztés tényleg varázslat. A városi gyerek babot csíráztat első osztályban, aztán csak iskolai kirándulásokon találkozik a természettel, ami akár viszolygást is kialakíthat benne, hiszen nincs egyéb kapcsolódása hozzá. A természetet be kell hozni városba is, ideültetni, integrálni a városi élet hétköznapjaiba, így könnyebb lehet a kapcsolódásunk hozzá” - magyarázza Anna, aki az összes magosztást maga finanszírozta, nem akart „szponzoroktól függeni, nekik megfelelni”. „Bár sokszor fogytán volt a pénz és az energia, mindig jött valami megerősítés, hogy érdemes ezt csinálni, folytatni: egy gyászoló édesanya vagy egy kapcsolatból menekülő lány, akiknek segített talpra állni a növénynevelés csodája. Terápiás élményt jelent a magról nevelés, az élet analógiájának felfedezése. Az életet magát segít megérteni, feldolgozni” - vallja Anna, aki ehhez a megértéshez, megtapasztaláshoz több ezer embert segített már hozzá, és a Zöldítők nyomán, társaival együtt még többekhez eljuttathatja az éleményt. A felmondás után közvetlenül talált rá a Telekom Magentakraft Karftchallenge pályázatára, amelyen elindította Balkonkertész online képzés és a Virtuális Közösségi Kert ötletét, és amelyen forráshoz jutott, hogy megvalósítsa azokat. A Zöldítők virtuális ismeretterjesztő oldalon elérhető Balkonkertész tanfolyam nem véletlenül robbanhatott nagyot a koronavírus-járvány alatt. „A karantén időszakban mindenki próbált olyat találni, amiben a jelenre fókszálhat, ez egy automatikus öngyógyító folyamat” - mutat rá Anna. Miközben akkortájt alig lehetett beférni a kertészetekbe, a Virtuális Közösségi Kert tagjai magokat és palántákat küldözgettek egymásnak, amelyeket a tanfolyam segítségével elültettek, majd nevelgettek.

Zölden és okosan vásárolni

Anna a balkonkertész képzést elsősorban Y és Z-generációs résztvevőknek szánta, szánja, az eddigi 130 résztvevő nagy részét a 20-as, 30-as korosztály teszi ki. Czigány Vikivel, aki a képzés megalkotásának “svájcibicskája” volt, olyan, fiatalok számára ismerős popkulturális utalásokat helyeztek el, amelyek segítségével az egyes lépéseket könnyebb megjegyezni. Az alkotópáros humorát Varga Kata illusztrációi teszik teljessé: a hasznos tanácsokat rejtő képregényszerű plakátok Bobó apó kertitörp főszereplésével kész mesevilágot teremtenek. Anna a rugalmasan végezhető, digitális képzés mellett indított egy utánkövető social learning programot, mert a korábbi tapasztalatai azt mutatták, hogy általában kimarad a follow up a képzésekből és a kertészkedésben sokat ad a közösségépítés, a tapasztalatcsere. A Balkonkertész képzésen túl számos egyéb tanfolyam és webinárium indult a Zöldítők oldalán, amelyek az Anna által fejlesztett oktatási módszer szerint épülnek fel. „A lényeg a résztvevői igények figyelembe vétele és a kimenet pontos meghatározása” - mondja az egyébként digitális tananyagfejlesztéssel és brandépítéssel is foglalkozó vállalkozó, aki közösen építi fel a tanfolyamokat az előadókkal annak érdekében, hogy minden képzésben szórakozást jelentsen a befogadás, ezen túl a tananyag megjegyezhető és alkalmazható legyen. Ősszel folytatódnak a rövidebb és hosszabb távú képzések: Halmos Mónika fitoterapeuta a vadon növő bogyósgyümölcsökről tart előadást, Kiss Mimi, a növénycserék „tündérkeresztanyja” továbbra is segít megfelelően gondoskodni a lakásban élő növényeinkről, Udvarnoki Tünde a városi komposztálás rejtelmeibe vezet be minket, a Felelős Gasztrohőstől pedig lépésről-lépésre megtanulhatjuk, hogyan kell zölden és okosan vásárolni. A Balkonkertész képzés 2022-ben megújulva indul majd el, tökéletes ajándékként kerülhet a reménybeli kertészek karácsonyfája alá.

Szöveg: Kertész Anna

Stylist: Balla Frida

Smink: Kovács Viktória

Haj: Sárközi Orsolya

Ez is érdekelhet

Jennifer Lopez elképesztő átalakuláson ment keresztül

Jennifer Lopez elképesztő átalakuláson ment keresztül

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)