5 baljós jel, ami bántalmazó kapcsolatra utal

2022.augusztus.2.

Bár ritkán és kevesen vállalják fel nyíltan, de sajnos meglehetősen sok párkapcsolatban fordul elő fizikai vagy lelki bántalmazás, erőszak. Átlagosan minden negyedik nőt és minden kilencedik férfit ér valamilyen formájú bántalmazás, a titokban tartása, ami pedig leginkább a szégyenérzetből fakad, csak tovább súlyosbítja a helyzetet. Ha veled, vagy környezetedben előfordul bármilyen erőszak, azonnal fel kell lépni ellene. Bár minden eset egyedi, van néhány jel, amire oda kell figyelned, hiszen bajt jelezhetnek!

1. Elszigetelődés a családtól és a barátoktól

Bár egy kapcsolatban az elején teljesen normális az erős intenzitás, már a kezdetekkor és hosszú távon is oda kell figyelni arra, hogy ne romoljon a barátokkal és a családtagokkal való kapcsolattartás, ne minden szabadidő a partnerrel eltöltött legyen. Ha észreveszed, hogy egy barátod közösségi kapcsolatai meggyengültek a kapcsolata javára, próbálj meg vele valamilyen közös programot szervezni! Ha nem megy, mindenképpen a párjával tervez lenni és úgy érzi, sem te sem más nem érti meg őket, akkor lehet, hogy alapos gyanúd lehet rá, hogy valami nem stimmel párkapcsolatában.

2. Engedélykérés egy program lefixálásához vagy szokatlan vonakodás

Ha egy barátod szöveges üzenetben, telefonon vagy más módon engedélyt kér a partnerétől kisebb apróságokban is, mint például hogy beüljetek egy kávéra vagy hétvégén elmenjetek egy buliba, az meglehetősen rossz jel. Persze az igazán fontos dolgokat meg kell beszélni, de az apróságok engedélyeztetése már olyan kötelék, ami szintén függőségi viszonyt jelez.

3. Magánéleti csend és titoktartás

Ha a barátod korábban minden megosztott veled a magánéletéről, most pedig csak felszínesen beszél róla, különösen a párkapcsolatáról, az szintén intő jel lehet. Általában elmondható, hogy ha boldogok vagyunk egy párkapcsolatban, izgatottan mesélünk részleteket a párunkról, hiszen elárasztanak bennünket az érzelmek. Persze van, akire ez személyiségéből adódóan sem jellemző, de ha a változás éles, akkor gondolni kell arra is, hogy valami olyan folyik a háttérben, amit bárkivel rossz érzés lehet megosztani.

Így segíthetünk, ha barátunk, családtagunk párkapcsolati erőszak áldozata

Így segíthetünk, ha barátunk, családtagunk párkapcsolati erőszak áldozata

Így segíthetünk, ha barátunk, családtagunk párkapcsolati erőszak áldozata4. Szóbeli vagy írásos sértegetés

Ha egy barátod viselkedése megváltozik, igen, nem szép, de érdemes rápillantani a telefonjára ha az éppen a kezében van. Rengeteg esetben ugyanis szöveges fenyegető üzenetek is kísérik a bántalmazási folyamatot. Még inkább árulkodó jel, ha egy közös vacsorán kerül a barátod összetűzésbe a párjával vagy észreveszed, hogy viccelődik rajta az ő kárára. Ne feledd, a verbális visszaélés sem elfogadható!

5. Drasztikus külső-változás

Megváltozott egy barátod külseje? Kísérletezni a stílussal egy dolog, de egyik napról a másikra teljesen átalakulni nem feltétlenül jelez jót. Nem mellesleg ha gyakran túlságosan aggódik a megjelenése miatt, akkor valószínűleg nyomás alatt áll vagy kényszerből ragaszkodik egy bizonyos megjelenéshez. Alternatív megjelenése az elnyomásnak az is, ha sokkal visszafogottabb, rá nem jellemző ruhákban jelenik meg vagy még kevésbé igényes is lesz. Ebben az esetben lehet, hogy a párja ösztönzésére történik így birtokvágy miatt. Nem utolsó sorban pedig, a változó megjelenés hátterében fizikai erőszak is állhat, ami nagyon súlyos vétség, és nem megbocsátható. Ha tehát csak a gyanúja is megvan annak, hogy egy barátodat fizikailag vagy bármilyen más módon bántalmazzák, biztosítsd a feltétlen bizalmadról és segítségedről, hiszen a változáshoz szükséges legelső lépés megtételéhez néha egyszerűen csak egy támogató barát hiányzik.

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Ez is érdekelhet

Reese Witherspoon szülinapijánál egyszerűen nincs menőbb

Reese Witherspoon szülinapijánál egyszerűen nincs menőbb

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói