Ízek, imák, esetleg szerelmek? - A WhereDoYouTravelNext utazóblog írójával beszélgettünk az egyedül utazás szépségeiről

2021.október.4.

Bizonyára nem egyszer gondoltál már arra, hogy legszívesebben felülnél az első repülőre vagy vonatra és világgá mennél. Ez sokunkkal megesik. Egy hevesebb vita a szülőkkel, egy sikertelen üzlet, egy szakítás vagy szimplán egy hullámvölgyes időszak az életben és máris vennénk az első járatra a jegyet. Azonban ki mondta, hogy csak menekülés céljából utazhatsz egyedül?

Ízek, imák, esetleg szerelmek? - A WhereDoYouTravelNext utazóblog írójával beszélgettünk az egyedül utazás szépségeiről
Fotó: @wheredoyoutravelnext

Kapdebo Blankával, a Wheredoyoutravelnext utazóblog írójával beszélgettünk arról, hogy miért is érdemes belevágni egy útba egyedül.

Hány éves voltál, mikor először utaztál egyedül? És hova?

Mivel én még abban a korban voltam gyerek, amikor a szüleink sokkal bátrabban engedtek útnak, először tizenéves korom végén utaztam egyedül, bár ez nem igazi utazás volt. Látogatóba mentem a mamámhoz, aki Kolozsváron élt. Leges-legelső önálló utam nem sokkal később Genovába vezetett, ami meghatározó volt számomra: a barátnőmék, akikkel együtt mentünk volna, nagyon sokat hezitáltak, és egyre drágult a jegy. Én, egyik nap spontán úgy döntöttem, megveszem magamnak a jegyet és lesz, ami lesz. Végül pénteken, munka után elrepültem Milánóba, majd onnan vonattal a tengerpartra és majdnem két teljes napot tudtam tölteni a városban. Nagyon hálás vagyok a barátnőmnek emiatt, hiszen így megtapasztalhattam, hogy milyen előnyei vannak az egyedül utazásnak.

Tapasztalatból biztosan nincs hiányod, ha arról van szó, hogy egyedül vágj neki a kalandnak. Miért szeretsz egyedül utazni?Miért döntöttél úgy, hogy egymagad járd a világot?

Igazából én nagyon extrovertált személyiségnek tartom magam, mégis, néha jó picit elvonulni, magamra figyelni, a saját ütememben haladni. A legfőbb ok talán az, hogy az utazás tervezésekor sokszor egy percen múlik az, hogy mennyire jó áron tudsz foglalni jegyet vagy szállást. Ilyenkor nincs idő a kérdésekre és a hezitálásra. Ha egyedül utazom, pontosan tudom, hogy az adott időben ráérek-e, belefér-e a költségvetésbe és szeretnék-e egyáltalán az adott helyre utazni. A másik fő ok, hogy szeretem feszegetni a határaimat. Kerültem néha kényelmetlen helyzetbe, de azt az önállóságot és bátorságot, amit egy-egy utazás tanít, nem tapasztaltam meg sehol korábban.

Mi a véleményed ezekről a felkapott Instagram desztinációkról mint pl. Mykonos? Vajon ha nem „reklámozná” annyi híresség, akkor is ekkora turistaforgalma lenne?

Bár még sem Mykonoson, sem Santorinin nem jártam, így őszintén csak abból tudok bármilyen következtetést levonni, amit a képekből látok. Szerencsére az ismerőseim körében van olyan is, aki direkt szép képeket alkot, de olyan is, aki inkább a valóságot mutatja be. Ezekből a fotókból azt látom, hogy mindkét sziget gyönyörű, de rengeteg a turista (a közösségi médián látható képeket hajnalban készítik, ezért nem láthatunk rajta turistákat). Aki az igazi görög életérzésre és vendégszeretetre vágyik, annak Hydra szigetét, Naxost, vagy Karpathost ajánlom, kevesebb külföldivel találkozhatunk ott.

Rengeteg közösségi média felületen találkozunk retusált képekkel. Erőteljes színek, üres, turistáktól mentes hátterek. Mennyire megtévesztő? Tapasztaltad már, hogy mást vártál, mint amit kaptál a social média miatt?

Aki ebből él, és így szeretné esztétikussá tenni az oldalát, szíve joga. J Bevallom, nekem is jobban megragadja a szememet egy olyan oldal, ahol a készítő odafigyel arra, hogy a kép minden eleme harmonikus legyen, a kép készítésekor és esetlegesen a szerkesztéskor is bevet olyan trükköket, amitől még ízlésesebb lesz egy fotó. Nem mellesleg egy ilyen profil létrehozásában és a képek szerkesztésében rengeteg energia van (ezt grafikusként mondom J). Viszont ezek mellett ugyan úgy szívesen megnézem azt is, ha valaki a valóságról posztol, így kevesebb csalódás érhet. Előfordult már velem is, hogy nem teljesen úgy nézett ki egy-egy helyszín, ahogy azt vártam (pl. Magyarországon a Bokodi-„tó” - csak hogy ne menjünk túl messzire), de ezt inkább az én felkészületlenségemnek tudom be. Régebben az utazási irodák katalógusaiban is olyan képeket tüntettek fel, amik esztétikusak, a hely legjobb arcát mutatják. Ez szerintem a social média világában sincs másképp.

Habár az utazást és vakációt leginkább a nyárhoz kapcsoljuk, ősszel , télen és tavasszal sem panaszkodhatnak a légitársaságok, hiszen rengetegen döntenek például egy tavaszi városnézős kikapcsolódás mellett. Miben más szerinted például egy téli vakáció? Te melyik évszakban szeretsz a legjobban utazni?

Számomra egyértelmű, hogy ősszel. J Ez valószínű, onnan ered, hogy amíg versenyszerűen karatéztam minden évben ősszel mentünk ki az Európa Bajnokságokra, így először ebben az évszakban találkoztam pl. Párizzsal, Luxembourggal, Edinburghgal. Az őszi utazási szenvedélyem megmaradt, ilyenkor keltem útra leggyakrabban, és szerencsémre voltak országok, ahol október novemberben még pancsolni is lehetett (Málta, Tenerife, Görögország). Télen talán a legvonzóbbak az aktív pihenést és havas tájakat érintő utak (Zakopane csodálatos!), de egyre több ismerősöm kedveli a télből a nyárba jellegű utazásokat is.

Az interneten egyre többen indítják el saját utazóblogukat. Évekkel ezelőtt te is útnak indítottad a sajátod. Te hogy látod, nehéz vagy könnyű így utazóbloggerként érvényesülni?

Sajnos azt tapasztaltam, hogy az emberek kevesebbet olvasnak, egy-egy beszámoló már kevésbé köti le a figyelmüket. Vannak olyan információk, amiket nem lehet átadni néhány mondatban, így a blogomon inkább ezek szerepelnek, de igyekszem lépést tartani az igényekkel, így Instagramon már rövid posztok és storyk formájában mesélek az élményeimről. A követőimet gyakran kérdezem, hogy milyen tartalmakat néznének szívesen és egyre inkább a videós élménybeszámoló felé billen a mérleg. Következő lépésként a TikTok-ot kellene felfedeznem, de kicsit tartok tőle, hogy ennyi platformon egyszerre helyt állni egyelőre túlságosan nagy feladat lenne.

Van bakancslistád, vagy véletlenszerűen választasz országot és várost?

Kifejezetten bakancslistám nincs, de szeretném az újkori világ hét csodáját megnézni (az ókori csodák közül az egyetlen fennmaradthoz már volt szerencsém), valamint annyi országot bejárni, ahány éves éppen vagyok. J Két utazós barátnőmmel a Petra (Jordánia) már nagyon régóta tervben van, így az mindenképpen egy pont a listánkon, de most a skót felföld és az Azori-szigetek is nagyon foglalkoztat. Általában úgy választok desztinációt, hogy megnézem, az adott időpontra éppen melyik útvonal a legköltséghatékonyabb (Skyscanneren van egy ilyen lehetőség: kiindulási pontból bárhova utazni), és ha még nem jártam ott, megveszem a repjegyet.

Milyen ötletekkel, hasznos tanácsokkal látnád el az egyedül utazni vágyókat?

Az egyik legfőbb tanácsom az, hogy legyenek spontánok és merjenek belevágni! Az első út nehéz, de ha valaki rákap az ízére, nagyon sok örömet talál majd benne. Bátortalanabbaknak javaslom a szervezett csoportos utakat először, aki pedig magában fedezné fel a világot, annak a Skyscanner nevű oldalt ajánlom az úticélok keresésére. Az utazás előtt minden esetben regisztrálok a Konzuli Szolgálat oldalán, megnézem a helyi konzulátus pontos címét, valamint a telefonom van egy olyan opció, hogy néhány közeli hozzátartozóm és barátom követheti a helyzetemet. Igyekszem a legnagyobb biztonságban tudni magam, de ha bármi probléma előfordul, nem esek kétségbe, hanem próbálok megnyugodni és megoldást találni a szorult helyzetre.

Szerző: Kajos Panka

Ez is érdekelhet

Zendaya elárulta, hogy mit szeret Tom Holland-ben és olvadozunk

Zendaya elárulta, hogy mit szeret Tom Holland-ben és olvadozunk

G-Test

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

Az apácák körében tényleg gyakoribb a mellrák?

GLAMOUR-napok reloaded 2021

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!