Bútorfelújítás kisokos barkácsolni vágyó nőknek - Első rész

2019.január.31.

Ha mindig szerettél volna bútorokat felújítani, de soha nem tudtad, hogyan állj neki, akkor Epresné Demény Erika, a Paksi Atomerőmű Alkotó Energia programjának szakértője, az Epreskert Műhely megálmodójának összefoglalója nagy segítség lesz számodra.

Ha azok közé tartozol, akik kacérkodnak a bútorfestés gondolatával, de bátorság vagy tudás híján nem mernek belevágni, akkor te vagy a mi emberünk. Ebben a cikkben igyekszünk segítséget nyújtani neked ahhoz, hogy saját magad is rendbe hozhasd, vagy átalakíthasd régi vagy megunt bútorodat (és elkezdj valami olyat, ami meglehetősen rövid idő alatt komoly függőséget tud okozni…).

1. A bogarak néha megnehezíthetik az életünket

Első lépésben – még ha amúgy hibátlannak is tűnik a bútor – feltétlenül nézd meg, nincsenek-e benne apró (úgy kb. gombostűfejnyi) lyukak. Ha (tényleg) nincsenek, már léphetsz is tovább a 2. pontra.

Ha találtál lyukakat, akkor két dolog lehet. A bútorodban valaha kártevők laktak (a közérthetőség kedvéért hívjuk SZÚ-nak, bár hozzáértők ezzel vitatkozni fognak és igazuk is lehet), de már elhagyták azt – vagy még most is benne laknak. Ez utóbbi abból észrevehető, hogy finom barnás-sárgás fapor van a lyukak peremén, illetve ha egy sötét fóliára állítod a tárgyat, és néhány napig állni hagyod, akkor bizony a bútor alatt is megjelenik ez a por. Ilyen bútort semmiképp ne vigyél be a lakásba, lehetőleg úgy tárold, hogy távol legyen minden fából készült dologtól.

Ha aktív szútevékenységet tapasztalsz, akkor következik a szúírtás. Ehhez először is ki kell porszívózni a tárgyat (vagy kompresszorral, vagy pumpával kifújni a járatokból a port) – a porzsák tartalmát pedig azonnal a szemétbe kell dobni. Ha ez megvan, jöhet a formalin, az alkohol – vagy a minden barkácsáruházban kapható Xylamon nevű szúölő favédő szer. A Xylamont árasztással (ecsetel vastagon csorgatva, a lyukakat elárasztva), illetve a lyukakba való injektálással (gyógyszertárban kapható fecskendővel és injekciós tűvel) tudjuk legjobban bejuttatni a járatokba. Az elárasztott-injektált tárgyat légmentesen be kell csomagolni (mondjuk egy vastag műanyag zsákba), és legalább 2-3 hétre félretenni. Az idő lejártával újra meg kell vizsgálni, hogy van-e még aktív szútevékenység: ha igen, akkor újra kell kezdeni az egész folyamatot. Ha 2-3 alkalommal való jó alapos árasztás sem szünteti meg a problémát, akkor sajnos célszerűbb a tárgyat elégetni, mint tovább kínlódni vele: ilyen intenzív fertőzöttség esetén nem érdemes kockázatot vállalni.

2. Szerkezeti és felületi hibák

Ha nincs – vagy már elmúlt – a szúprobléma, akkor nézd át a bútorodat, mennyire stabil szerkezetileg. Nem mozognak-e a lábak (ha igen, akkor meg kell szorítani a csavart, esetleg cserélni kell, ragasztott láb esetén pedig ragasztani kell, faragasztóval), vagy nem kell-e például cserélni vagy pótolni őket (faáruházakban és faesztergályosoknál egy csomó típuslábat tudsz készen venni, de egy jó állapotú eredeti alapján utángyártásra is lehetőség van).

Meg kell nézni az ajtókat: megvan-e az összes zsanér, és ha igen, akkor rendben működnek-e, nem rozsdásak-e. Ha minden megvan, akkor célszerű leszerelni az ajtókat, mert azokat külön illik festeni. A zsanérokat lehetőség szerint kiszereljük, és a legvégén, megtisztítva szereljük vissza az ajtókra. Ugyan ez igaz a fém bútorveretekre és fogantyúkra is, bár azokat akár nyugodtan lehet festeni is, ki hogyan szereti. Koncepciótól függően a vereteket és fogantyúkat lehet akár külön, de akár a bútoron rajta hagyva is festeni.

Fontos dolog az is, hogyan viselkednek a fiókok (nem szorulnak-e mondjuk… Mert ha igen, akkor vagy csiszolni, de legalább is gyertyázni vagy szappanozni kell őket, hogy normálisan csússzanak… Ez persze csak az olyan fiókokra igaz, amik még a régi, fém csúszósín nélküli technikával készültek.) A fiókok kapcsán még egy dolog nagyon fontos: a megfelelő sorrend. Ha minden fiók úgy működik, ahogyan kell, akkor festés előtt érdemes valahova – mondjuk a hátoldalára, amit nagy eséllyel nem fogunk lefesteni – ráírni a fiók sorszámát, és ugyanebben a sorrendben visszahelyezni majd azokat (a szorulás egyik leggyakoribb oka ugyanis, hogy egyszerűen csak rossz helyre került az adott fiók). És még valami: a fiókok azon részét, ami csúszik/súrlódik, nem célszerű lefesteni: a felvitt festék ugyanis megnöveli a korábbi anyagvastagságot, így szintén okozhat "szorulást".

A szerkezeti hibák mellett a felületi problémákat is fel kell mérni. Ha csak karcos vagy kopott a felület, az nem nagy gond: akár csiszolással is szintbe lehet majd hozni az anyagot. A mélyebb karcolásoknál viszont már szükséges lehet a felület kiegyenlítése, ez azonban majd egy picit később, a bútor tisztítása után fog megtörténni.

Ha furnéros a bútorod (vagyis van rajta egy vékony falemez, amit ragasztással – régi bútoroknál enyvezéssel – szoktak az alatta lévő, gyengébb minőségű faanyaghoz rögzíteni), akkor leggyakrabban az alábbi hibákkal találkozhatsz: a furnér hiányos, ki van törve belőle egy darab; a furnérozás felpúposodott; a furnér feljött, felpöndörödött; a furnér karcos. Ha meg akarod menteni a furnért, (amit sokszor érdemes megtenni, mert a régiek csodás mintázatú anyagokat használtak) akkor (pöndörödés, elválás, illetve hiányzó darab visszaillesztése esetén) "csak" ragasztanod kell: a megemelt furnér hátoldalát faragasztóval kell bekenni, majd a hordozó felületen (egy nehezebb tárggyal lenyomtatva vagy az asztalosok által is használt szorítóval) rögzíteni kell. Ha púpos a furnér, akkor sem reménytelen a helyzet: a kreativlakas.com weboldalon van egy remek írás FURNÉRHIBÁK: FELHÓLYAGZÁSOK ÉS PÚPOK ELSIMÍTÁSA címmel, ami nagyon közérthetően és egyszerűen magyarázza el, mi is a teendő. Ha viszont nagyon hiányos a furnér, vagy mélyen karcolódott, vagy agyon van repedezve, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy eltávolítod. Ezt csinálhatod vésővel, de csinálhatod vasalóval és spaklival is (a neten találsz videókat arról, hogyan lehet felgőzölni a furnért: nedves ruhát kell rátenni és forró vasalóval kell vasalni. A furnér alatt lévő ragasztó megolvad, így spaklival vagy kézzel is le meg lehet "hámozni" a felületet.).

A bútorok tisztításáról, a régi festék eltávolításáról, és a festés előtt szükséges további lépésekről a következő cikkünkben olvashatsz.

Ha kedvet kaptál a barkácsoláshoz, és nincs türelmed kivárni következő cikkünket, nézz körül az Alkotó Energia weboldalán a Tudástár videói között! Ha pedig már haladó bútorfelújítóként ötletekre, inspirációra van szükséged, lapozd fel az Alkotó Energia weboldalán fellelhető albumot, amely tartalmazza a 2017-es év nyertes pályamunkáit!

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke