Coming out a barátaidnak? Hidd el, meg fogják érteni

Leszbikus lányok mesélik el, hogyan mondták el a barátnőiknek, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. Egyben pedig azt a fontos dolgot is elárulják, hogy a coming out nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat.

Coming out a barátaidnak? Hidd el, meg fogják érteni
Coming out a barátaidnak? Hidd el, meg fogják érteni
Fotó: Gettyimages.com

Az előbújás mindig nehéz, de nagyon fontos pillanat.

TERMÉSZETESEN KEZELTÉK

Szerencsés vagyok, mert mind a barátaim, mind a szüleim rögtön elfogadtak olyannak, amilyen vagyok. A legjobb gyerekkori barátommal tizenhárom évesen egyszerre coming outoltunk egymásnak, mert kiderült, hogy ő is meleg. Azóta is a legjobb barátom. Három év után egy gimnáziumi osztálykiránduláson mondtam el a lányoknak. Egyesével hívtam el őket sétálni, és kiböktem, mi a helyzet. Mindannyian nagyon jól fogadták, volt, aki nem is értette, miért kerítek ennek ekkora feneket, hiszen ez természetes dolog. Niki (38)

AZ ELŐBÚJÁS EGY FOLYAMAT

A kívülállók a coming outot egyetlen eseménynek tekintik, de ez gyakran egy folyamat, hiszen ahogyan új emberekkel ismerkedsz, úgy kell újra és újra előbújnod. Számomra mindig fontos kérdés volt, hogy kinek mondjam el, kinek ne. Huszonöt évesem jöttem rá, hogy leszbikus vagyok, vagy akkor lettem leszbikus – ez még számomra sem világos. Úgy emlékszem, először a barátnőimnek mondtam el. Akkor már hónapok óta emésztettem magamban a dolgot, aztán végül elmondtam nekik. Szerintem amúgy a barátoknak a legkönnyebb előbújni, hiszen ők éppen azért a barátaim, mert szeretnek. Nem volt semmi különös reakciójuk, teljesen jól fogadták, támogatón viszonyultak hozzám. Egy lány volt, akinek kellett egy kis idő, amíg fel tudta dolgozni.

A munkahelyemen pár emberrel megosztottam, hogy leszbikus vagyok, de a többieknek csak úgy hivatkoztam a barátnőmre, hogy a párom. Az osztálytalálkozóm előtt azon agyaltam, hogyan mondjam el. Az jutott eszembe, hogy csak azt ne mondjam: minden osztályban van egy meleg, ebben most én vagyok az. Aztán csak sikerült pont ezt mondanom (hozzátéve, hogy elnézést, ha elrontottam volna egy utánam szóló coming outját). Nagy meglepetés nem volt, a fél osztály már úgyis tudta. Azért egy kis döbbent csendre emlékszem. Eszter (41)

MEGÉRTETTÉK, HOGY EZEN NEM LEHET VÁLTOZTATNI

Tizenhat évesen bújtam elő, bár leszbikusként minden új ismeretség vagy munkahely coming outtal jár. Amikor a barátaimnak elmondtam, nagyon féltem, hogy elfordulnak tőlem. El is sírtam magam néha közlés közben. Viszont miután előbújtam valakinek, mindig megkönnyebbültem. A reakciók vegyesek voltak, de általában arról biztosítottak, hogy ugyanúgy szeretnek, ahogy eddig. Volt olyan, aki időt kért, vagy azt mondta, hogy nem hiszi el, vagy inkább nem szeretne erről tudni. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a leszbikusságomban nem támogat, de ha változtatni szeretnék ezen, akkor mellettem áll. Később megértette és elfogadta, hogy ezen nem lehet és nincs is mit változtatni, ez vagyok én. Fruzsi (28)

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es májusi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex