Csak a fiatalokra számíthatunk, ők azok, akik egyre környezettudatosabbak

2020.június.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Napról napra fontosabbá válik környezetünk védelme, és nemcsak az érett felnőttek, hanem a fiatalság számára is. Egyre többen döbbenünk rá arra, hogy ha a jelenlegi pazarló életmódunkat folytatjuk, akkor nagyon hamar elbukhatunk, viszont szerencsére egyre többet teszünk azért is, hogy ez ne fordulhasson elő. A környezetvédelem az évek során fontosabbá vált az emberek számára, de még mindig nem érte el a megfelelő pontot, hogy mindenki a maga ügyének érezze.

Csak a fiatalokra számíthatunk, ők azok, akik egyre környezettudatosabbak
Fotó: Rexfeatures

A napokban készített, 769 megkérdezett személy válaszait feldolgozó kérdőív eredménye alapján meglepő következtetésre juthatunk. Jávor Babett felméréséből kiderül, hogy a válaszadók 44,5%-a tudatosan tesz minden nap a környezetünk védelme érdekében, és ami még elképesztőbb, hogy a megkérdezettek 52%-a 10 és 18 év közötti, tehát nagy örömmel tapasztalhatjuk, hogy a jövő generációja igenis elkötelezett a zöldebb jövő iránt! Pár fiatalt megkérdeztünk a környezettudatos életmódjukkal kapcsolatban, és legtöbben még arra a pillanatra is emlékeznek, hogy mikor csatlakoztak a bolygónk lelkes védelmezői közé.

Mit jelent neked a környezetvédelem?

"Számomra a környezetvédelem egy életforma. Nélkülözhetetlennek tartom, mivel tisztában vagyok azzal, hogy mit művelhetünk a Földdel, ha a környezetünk védelme nincs a prioritásaink között. Minél hosszabb ideig tétlenkedünk, annál komolyabb következményei lesznek annak a romboló életvitelnek, amit nap mint nap vakon követünk. Nem pillanatokon belül fogjuk érezni a szörnyű hatását, és nem mindenkit fog ugyanolyan mértékben sújtani, de az biztos, hogy előbb vagy utóbb mindenkit utol fog érni. Másrészt szerintem mind mentálisan, mind fizikálisan egészségesebb életet élhetünk, ha figyelünk környezetünk épségére." - nyilatkozta egy lelkes fiatal hölgy.

Milyen intézkedést vezetnél be, vagy min változtatnál, ha megtehetnéd?

"Ha a változtatás lehetősége a kezemben lenne, akkor sokkal szigorúbban büntetném az illegális szemétlerakást és a szemetelést. Azok az óceánokról és vizekről készült videók, ahol a műanyag, és mindenféle szemét lebeg a vízben, nagyon sokkolóak." - válaszolta kérdésünkre egy fiú.

Mit is jelet pontosan, hogy környezettudatosan élsz?

"Minimális csomagolóanyagot használok, egészen pontosan csak annyit, amennyit a szüleim a nagybevásárlásról hazahoznak (pl. sajt doboza, tejeskarton). Még sokat kell ezen fejleszteni, de apró lépésekben haladunk. Mostanra kijelenthetem, hogy a fürdőszoba (tusfürdő, fogkrém, sampon, WC papír, menstruációs kellékek) 100%-ban csomagolásmentes. A zero-waste-re való törekvés és ennek a szemléletnek terjesztése a célom." – írta egy gimnazista.

Napjainkra már egyértelművé vált, hogy a környezetvédelmet legfontosabb tevékenységeink körébe kell emelnünk, azonban a generációs különbségek miatt sokszor egyes korosztályok nincsenek tisztában mások hozzáállásával és az azokat kialakító érvekkel. Szerencsére felmérésünk eredménye pozitivitásra ad okot, hiszen korunk fiatalsága nemsokára a döntéshozók és mindennapi tudatos vásárlók többségét fogja kitenni. Az ifjúság törekvései mindent megváltoztathatnak a környezettudatosság egyelőre korántsem optimális világában. Tegyünk együtt a zöldebb mindennapokért!

Jávor Babett

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője