Csak ezt az 5 dolgot mellőzd a mindennapjaidból, hogy környezettudatosabb legyél

2020.május.16.

Valószínűleg neked is vannak olyan szokásaid, amik alapvetően nem rosszak, de talán meg sem fordul a fejedben, hogy a környezettudatosság szempontjából nem kellene használnod azokat. Ma már szinte minden termékből található biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható alternatíva, és sok esetben még csak nem is drágábbak, mint a hagyományos verzióik. Nem is beszélve arról, hogy az egyszer használatos termékek vásárlása hosszú távon igencsak drága lehet, és a környezetet is súlyosan megterhelheted velük. Ha ez szerinted sem helyes, akkor első lépésként néhány dolgot könnyedén kiiktathatsz a mindennapjaidból.

Csak ezt az 5 dolgot mellőzd a mindennapjaidból, hogy környezettudatosabb legyél
Fotó: Northfoto

1. Műanyag bevásárlótáskák, zacskók

Évente csak az Egyesült Államokban mintegy 380 milliárd bevásárlótáska és zacskó kerül legyártásra. Ugye azt mondanunk sem kell, hogy az emberek többsége általában csak egyszer használja őket? Ezek után pedig akár hulladéklerakó-helyre, akár az óceánba kerülnek, ezer évig is eltarthat, mire lebomlanak. Fő alkotóelemük, az ásványolaj pedig mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, amik hosszú ideig szennyezhetik a vizeket és a talajt. Ma már szinte minden élelmiszerbolt pénztáránál kapható újrahasznosítható bevásárlótáska, amit hosszú hónapokon keresztül is használhatsz. Ha ilyen táskát vásárolsz, akkor érdemes olyan helyen – például az autódban - tárolnod, ahol mindig kéznél van.

9 tipp, hogy környezettudatos legyen az étrended

9 tipp, hogy környezettudatos legyen az étrended

2. Műanyag evőeszközök

Minden egyszer használatos műanyag, így a műanyag evőeszközök is pusztítják a környezetünket, méghozzá évente hatmillió tonnányi mennyiségben. Ez a hatalmas mennyiségű hulladék mintegy 700 millió tengeri fajt fenyeget kihalással. Ha csak teheted, inkább fém evőeszközt használj, ha pedig mindenképpen kell műanyagot venned, akkor mosogasd el és legalább néhányszor használd.

3. Papír kávés csészék

A tavalyi évben csak az amerikaiak több mint 200 millió papírpoharat használtak el. Ezeknek a poharaknak az előállításához nagy energia- és erőforrásigény szükséges, nem mellesleg sok esetben nem is újrahasznosíthatóak. A legjobb, amit tehetsz, hogy átállsz egy állandó fém kávés termoszra vagy kizárólag olyan papírpoharat veszel vagy használsz, ami újrahasznosítható.

Környezettudatos ruhatárat szeretnél? Mutatunk pár inspirációt

Környezettudatos ruhatárat szeretnél? Mutatunk pár inspirációt

4. Tamponok és egészségügyi betétek

Évente több mint 100 milliárd tampon és egészségügyi betét kerül a szemetesekbe, ami hatalmas mennyiség. Ezeknek a termékeknek a nagy része nem biológiailag lebomló és károsítja a környezetet. Tudjuk, mit gondolsz: "De mégis hogyan mellőzhetném a használatukat?" Nos, itt is léteznek alternatívák, például a menstruációs kehely. Könnyen kezelhető, könnyen tisztítható, és akár egy-két évig is használhatod, ezzel pedig rengeteg hulladékot tudsz megspórolni. Ha ez az opció távol áll tőled, akkor még mindig választhatod a biológiailag lebomló tamponok és betétek használatát.

5. Műanyag vizes palackok

A BPA tartalmú műanyag vizes palackok nemcsak potenciálisan befolyásolhatják az egészségedet, de a környezetre is lesújtó hatással lehetnek. Szerte a világon minden percben egymillió műanyag palackot értékesítenek, amiknek még a kupakja sem újrahasznosítható. A gyártási folyamat pedig nemcsak hatalmas mennyiségű vizet igényel, hanem a műanyag bevásárlótáskákhoz hasonlóan ezek is ásványolaj alapúak, és szennyezhetik a talajt és a vizeket. Ha viszont veszel egy szép, tartós vizesüveget vagy kulacsot, akkor máris van egy környezetbarát alternatívád.

Ez is érdekelhet

Végre kiderült, mitől néz ki 30-nak az 50-es éveiben járó Jennifer Lopez

Végre kiderült, mitől néz ki 30-nak az 50-es éveiben járó Jennifer Lopez

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő