Családi örökség a Budapesten fellépő spanyol flamencós különleges neve

2013.november.21.

A spanyol kortárs flamenco egyik legnagyobb alakja Tomatito. A ma már világszerte ismert zenész gitárjátékára még ifjú korában figyelt fel a műfaj legendás alakja, Paco de Lucía. Az ifjú tehetségnek híre ment, és nemsokára a neves énekes, Camarón de la Isla együttesében próbálhatta ki tudását. A kétszeres Latin Grammy-díjas művész november 24-én a Művészetek Palotájába érkezik, hogy a rangos komolyzenei helyszínre mediterrán fiesztát varázsoljon.

Egy flamencoelőadónak természetesen leginkább a lelkes közönség adhat elismerést, ugyanis a műfaj szakavatottjai vallják: az igazi flamenco esszenciája nem pusztán az ének, gitárjáték és tánc, hanem az előadó és hallgatóságának tökéletes azonosulása, a duende. A gitáros Soy Flamenco című lemezbemutató turnéjának érdekessége, hogy a Tomatito-generáció soron következő tagja, Jose del Tomate most először csatlakozik édesapja zenekarához.

Tomatito, azaz José Fernández Torres a flamenco őshazájában, az andalúziai Almería városában született, gazdag zenésztradícióval büszkélkedő romani családba. Felmenői a műfaj legjelentősebb gitárosai közé tartoztak, Tomatito gyermekkorában így mindennapos élmény volt a zene, és nemcsak családi körben, hanem a város klubjaiban is gyakran játszott együtt rokonaival. Tizenkét éves korában családja Málagába költözött, ahol a felkapott flamencobárok forgatagában elkezdődött Tomatito professzionális karrierje. Három évvel később a Taberna Gitanában hallotta meg játszani a huszadik századi flamenco két nagysága és megújítója, az énekes Camarón de la Isla és a gitáros Paco de Lucía, akiknek annyira megtetszett a játéka, hogy rögtön bevették a zenekarukba. Tomatito így már tinédzserként élő legendákkal turnézhatott a világban. Néhány év múltán Paco de Lucía szólókarrierbe kezdett, de Tomatito – immár vezető gitárosként – Camarónnal maradt, annak 1992-ben bekövetkezett haláláig. Az együtt töltött években tucatnyi lemezük jelent meg, amelyek közül a legsikeresebbek a rock, a dzsessz és a keleti zenék által is ihletett La Leyenda del Tiempo és a Royal Philharmonic Orchestrával felvett, címében Camarón önvallomását idéző Soy Gitano, mely spanyol aranylemez lett.

Az azóta eltelt két évtizedben Tomatito a tradicionális és a fúziós flamenco területén egyaránt kirívóan sikeres albumokkal bizonyított, számos színházi- és filmzenét szerzett. Aguadulce és Sonanta Suite című lemezeiért a legrangosabb elismerést, a Grammy-díjat is besöpörte, 2013-ban megjelent Soy Flamenco című albumát pedig nemrégiben Latin Grammy-díjra jelölték. A gitáros követői a modern flamenco úttörőjeként tekintenek rá, aki úgy képes feszegetni a műfaj határait, hogy közben megőrzi annak önazonosságát és frissességét, némiképp rímelve ezzel arra a romani zenésztradícióra, amelyet követve Tomate nevű nagyapja és édesapja a Tomatito – azaz kicsiny paradicsom – nevet adták utódjuknak. A duendét, azaz a flamenco mágiáját ezen az egyszeri és vissza nem térő estén most a Művészetek Palotája közönsége is megtapasztalhatja, november 24-én.

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói