Az egészséges punci boldog élethez vezet - A nőgyógyász válaszol

2021. május 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha szereted az inspiráló női influenszereket, biztosan belefutottál már Instagramon Dr. Benkovics Júlia @magunkról oldalába. A nőgyógyász céljául tűzte ki, hogy eloszlassa a tévhiteket és olyan információkkal lássa el nőtársait, amik tudatából felelős döntéseket hozhatnak, legyen szó a női lét bármely aspektusáról. A júniusi GLAMOUR magazinban olvashattatok már a doktornőről, interjúnkban pedig még több oldalról megismerhetitek munkásságát.

Stylist: Csillag Szilvia, Smink: Nyírő Fruzsina, Haj: Radván Simon
Stylist: Csillag Szilvia, Smink: Nyírő Fruzsina, Haj: Radván Simon
Fotó: Zsólyomi Norbert

Mikor, minek a hatására döntöttél úgy, hogy nőgyógyász leszel?

A nőgyógyászat szerintem legtöbbünknél szerelem első látásra: amikor életedben először látsz valakit megszületni, vagy hanyatt-homlok menekülsz, vagy ott ragadsz egész életedre. Velem is ez utóbbi történt.

Mi a fő kutatási területed?

A kezdetek óra kiemeltem foglalkoztat az agy és a női nemi szerv dinamikus kapcsolata, eköré szervezem a szakmai életem is. A női egészség feltétele is a miértek megértése, az én célom az, hogy olyan tudással lássam el nőtársaimat, amelynek segítségével a lehető legjobb döntéseket hozhatják az egészségükkel kapcsolatban.

Mi az, amit leginkább szeretsz ebben a munkában?

A nőgyógyászat tabukkal terhelt szakma, sokan évekig cipelnek egy-egy, az életminőségüket súlyosan rontó panaszt, és nem mernek róla beszélni, kérdezni. Számomra az a legnagyobb öröm, amikor egy nőtársammal őszinte, emberi beszélgetés keretein belül bonthatunk ki egy problémát. Ilyenkor szinte látom, ahogy potyognak le a mázsás súlyok, már attól is, hogy végre foglalkozunk egy témával, hogy beszélünk róla. Hát még ha meg is gyógyítjuk!

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a munkádban?

A magyar egészségügyben 2021-ben még nehéz dolgozni. Itthon az orvos- beteg kapcsolat az elmúlt száz- százötven évben igen kedvezőtlen irányba változott. Az egészségügy dolgozói sokszor kedvetlenül, fásultan végzik a munkájukat, a páciensekkel hiányzik a kölcsönös bizalom. Egy ilyen légkörben fárasztó dolgozni, sok energiába kerül egy-egy kedvetlenebb kolléga félfogról odavetett diagnózisának kibontása, a páciensek megnyugtatása. Bízom benne, hogy az új generációk egy friss hangulatot hoznak a hétköznapokba is.

A mai napig férfiak dominálják elsősorban ezt a területet – hogy reagálnak az emberek, amikor elárulod, hogy nőgyógyász vagy?

Az orvosi egyetem hallgatóinak döntő többsége ma már nő, a nőgyógyász rezidensek között is női többség van. Tanulóéveimet egy olyan osztályon volt szerencsém eltölteni, ahol bőven akadtunk lányok, sosem éreztem ezt hátránynak, a kollégák nem éreztették velem, hogy kevesebbet néznek ki, vagy várnak el tőlem azért, mert nő vagyok. A dolgos évek alatt sokszor még az is volt a benyomásom, hogy mi lányok jobban is bírtuk a gyűrődést.

Azt hiszem egy orvosnőn manapság már senki nem csodálkozik.

Mit tapasztalsz a pácienseid oldaláról? Fontos számukra, hogy női orvost válasszanak?

Sok nő ragaszkodik a női orvoshoz, és ennek általában hangot is adnak. Ezek a páciensek a bizalmas hangulatot, az értő füleket, és a finomabb mozdulatokat tulajdonítják a női vizsgálóknak. Mivel a múlt század orvosai többnyire férfiak voltak, a korábbi- balszerencsésebb, vagy helytelen- szokásokat a nők sokszor a férfinemhez, és nem az előző generációhoz kötik. Saját véleményem az, hogy olyan összetett szituációkban, mint a nőgyógyászat, ahol ugyanolyan könnyed természetességgel beszélgetünk az orális szexről, és a következő fél órában biztos kézzel hajtunk végre egy életmentő beavatkozást, az ember neme nem egy számottevő kvalitás. A jó szakembert a betonbiztos szaktudás, és az emberek szeretete teszi azzá.

Mennyire építesz az online jelenlétre? Fontosnak tartod, hogy felépíts egy imidzset a közösségi médiában?

Számomra az online jelenlét sokkal inkább a saját belső igényem kielégítése, inkább küldetés, mint imázsépítés. Minden egyes alkalommal feldühít, amikor egy nőt félretájékoztatnak nőgyógyászati kérdésekben, egy pici félmondat is hatalmas károkat tud okozni. Magamnak és a nőtársaimnak is tartozom annyival, hogy a szaktudásomat nem csak a rendelőben, egyenként osztom meg mindenkivel. A női lét hétköznapjait ezer meg ezer módon befolyásolja a női nemi szerv egészsége, a szexuális élet minősége, és a szülés- születés élménye. Az internet korában reális lehetőségünk van egy olyan generáció felnevelésére, amelyben a női egészség nyitott könyv, a sorsunk pedig nem szerencsén, hanem a saját döntéseinken múlik. Egészséges punci=elégedett nő= boldogabb világ? Én ezen dolgozom.

Mit üzennél azoknak a fiatal lányoknak, akik az orvosi pályán gondolkoznak?

Senki ne jöjjön orvosnak presztizsből, vagy azért, hogy bárkinek bizonyítson. Az orvoslás nehéz, egész embert kíván, sok testi, lelki munkával jár, és nem lehet félig csinálni. Aki nem szeretettel jön ide, az nagyon hamar kiég. Ha viszont az történik veletek, ami velem történt, hogy rájöttök, hogy az emberi test végtelen zseniális trükk és sosem lehet vele betelni, akkor gyertek, csináljátok, és szeressétek, mert alig van olyan szakma, amit ennyire lehet szeretni!

Szerző: Takács Dalma

Olvass még többet a Júliáról a júniusi GLAMOUR magazinban.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Skorpió csillagjegy bosszúja a leggyilkosabb, ezzel a 6 dologgal azonban kivédheted

A Skorpió csillagjegy bosszúja a leggyilkosabb, ezzel a 6 dologgal azonban kivédheted

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)