Egy kis relax, hogy békés karácsonyunk legyen!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A TROPICAL YOGA és Életmódközpont megálmodója, Szabó Nóra ezentúl minden héten szuper tippekkel segít neked, hogy a legjobb formádban legyél és lelkileg is feltöltődj.

Nyakunkon a karácsony és idén jó lenne az ünnep meghitt varázsát magunkban is kialakítani, egy picit ráhangolódni. De hogyan, amikor így is alig jut időnk valamire. Annyira elfoglaltak vagyunk, hogy nincs időnk megállni és egy kicsit relaxálni. Viszont egy kis relaxációval, ahogy elménk pedig nyugodtabbá és koncentráltabbá válik, valójában az időnk is több lesz. A téli időszak egyébként is kedvez az ellazulásnak és a befeléfordulásnak. Kevesebb a nappali fény, hosszabbak a sötét órák és ilyenkor különösen fontos, hogy a vitális energiánkat a napfény helyett valami mással tápláljuk.

Ha a tágabb környezetemben lévő emberektől érdeklődöm, hogy relaxálnak-e, többnyire nemleges választ kapok. Gyakran idő- vagy helyhiányra hivatkoznak vagy, amit sokszor észrevettem, hogy a relaxációt leszűkítik, arra a meditációs képre, hogy valamilyen keresztbe tett lábas ülésben egyenes gerinccel ülünk és az OM mantrát kántáljuk. Véleményem szerint lehet ez bármilyen tevékenység, amiben a kikapcsolódást, a fókuszáltságot és az éberséget maximálisan meg tudjuk élni. Nincs jó és rossz út, vagy, hogy hogyan kellene vagy nem kellene kinéznie, csak maga az érzés. Szentelj rá időt, hogy megtapasztalhasd ezt az érzést. A többi pedig majd kialakul és összeáll, ezért hívják gyakorlásnak.

A relaxáció egyik leghatékonyabb módja a meditáció. Rendkívül sokfajta meditáció létezik – Zen, Vippasana, Mantra, Transzcendentális, Taoista, Vezetett, Mozgásmeditáció - hogy melyik a legjobb? A legjobb az a meditáció, amelyik most, a jelen életszakaszodban leginkább működik számodra. Ami által elméd higgadtab lesz, gondolataidat és érzéseidet könnyebben tudod kezelni és ami által jobban szereted saját magad.

Mindössze napi néhány perc meditáció elég ahhoz, hogy lényünk kiegyensúlyozottabb legyen! Most kettő olyan egyszerű technikát szeretnék megosztani, ami bármifajta előképzettség nélkül mindenki biztonsággal kipróbálhat.

A vizualizációhoz mindössze annyit kell tennünk, hogy találunk egy kényelmes ülőhelyzetet, amiben gerincünk egyenes, ülőcsontjainkkal lefelé a fejtetővel pedig felefelé nyújtózkodunk. Választhatjuk a földet vagy, ha ez nem kényelmes, akkor leülhetünk egy székre is, vagy ha ez is megterhelő számunkra, akkor akár hanyattfekvésben is elhelyeszkedhetünk – a lényeg, hogy csukott szemmel is tudjunk koncentrálni, anélkül, hogy elaludnánk.

Válassz, ki egy tárgyat, ami számodra kedves, bármi lehet és képzeld magad elé, pásztázd végig ezt a tárgyat a legapróbb részletekig. Elképzelhetsz egy békés természeti tájat is, lehet ez egy tengerpart vagy havas hegyvidék a múltkori vakációdról, vagy csak egy színpompás őszi erdő. Itt is a legfontosabb, hogy minél részletgazdagabb legyen a képed. Minél inkább látod az apróságokat is, annál nyugodtabbnak fogod magad érezni, elméd lecsendesedik.

A vizualizáció rendszeres gyakorlásával csökkenthető a stressz, a szorongás, a depresszió tünetei és már napi 5-10 perc után is frissebbnek, energikusabbnak és önbizalommal telibbnek érzed majd Magad.

Bármilyen meglepő is, de a megfelelően végzett séta meditáció lehet olyan hatékony, mint egy ülőhelyzetben végzett koncentrációs gyakorlat, hiszen rendkívül jó hatással bír a tudatosság és a fizikai érzékelések elmélyítésében.

Válasszunk egy kicsi, sík utat, lehetőleg akkorát, ami előre és hátra is járható és nem több, mint 10 lépés minden irányban. Mielőtt elkezdenénk mozogni, álljunk meg egyhelyben, vegyünk néhány mély lélegzetet és közben tudatosan vigyük a figyelmünket a testünkre. Érzékeljük a talajt a lábunk alatt, a ruhákat a testünkön, a szelet vagy a Napot az arcunkon. Kezdjünk el olyan lassan sétálni, amilyen lassan csak tudunk és még mindig tartsuk az érzékelésünket a testünkön. Ha netán figyelmünk a külső dolgokra vagy a gondolatainkra elkalandozna, akkor szelíden vigyük vissza ismét testünk alsó felére, a Földre, ami a talpaink alatt van, a térdünk hajlítására és nyújtására, a lábujjainkra. Az egymás után lépkedés meditatív állapotot teremt, megnyugtatja az elmét és élesebb tudatosságot eredményez. Igen egyszerű technika és nem kell hozzá semmi, mégis, ha 5-10 percet rászánunk, meglátjuk, hogy mennyivel nyugodtabbnak érezzük majd Magunkat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné nyaklánca letarolta az internetet - most mindenki ezt akarja

Katalin hercegné nyaklánca letarolta az internetet - most mindenki ezt akarja

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Álomból valóság: Hogyan valósíthatjuk meg a céljainkat néhány alapvető lépésben? (x)

Álomból valóság: Hogyan valósíthatjuk meg a céljainkat néhány alapvető lépésben? (x)