Egy kutatás segítségével feltártuk, miért mondanak fel olyan gyorsan a pályakezdők

Szponzorált tartalom

Egy korábbi cikkünkben meséltünk már nektek a BKIK, azaz a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kutatásáról, amiben feltérképezték, hogyan gondolkodnak a közös munkáról az Z és Y generáció tagjai, valamint a munkaadók. Akkor kiderült, hogy a legtöbb cég túl magas elvárásokat támaszt a pályakezdők felé, és munkahelyi lojalitást várnak, a fiatal munkavállalók pedig motivációt, támogatást, segítséget, és persze versenyképes fizetést remélnek. Ezúttal arról beszélünk egy kicsit, hogy az említett két generáció tagjai – akiket a 22 éves Fannival, és a 35 éves Annával személyesítettünk meg – hogyan gondolkodnak a munkahelyváltás kérdéséről.

Biztosan te is hallottad már a szüleidtől, hogy az ő korosztályuk maximum 3-4 munkahelyet próbált ki, és egy pozícióban akár évtizedeket is lehúzott, hiába csapkodtak a hullámok a feje felett. Ezzel szemben "ezek a mai fiatalok" könnyűszerrel tovább állnak, ha nem felel meg nekik a munkakör, és akár még az egy évet sem várják meg a felmondással. Nos, a sztereotípia nem alaptalan: ezt a tendenciát a munkaadók több mint harmada alátámasztotta. Fanni barátai hiába pályakezdők, 78%-uk már több helyen megfordult, Anna társaságának 89%-ára igaz ez az állítás. A cégek számára tehát nem a fiatal munkaerő megszerzése, hanem a megtartása az igazi kihívás.

"A fiatal munkaerő – főként a Z generáció – könnyen vált munkahelyet, ha a körülményeket nem megfelelőnek érzékeli. A munkaadók számára jó hír, hogy mindkét fiatal generáció közel fele addig tervez maradni a munkahelyén, amíg jól érzi magát, azaz a munkaadók aktívan tehetnek azért, hogy a fiatalokat maguknál tartsák. A cégeknek fontos tisztában lenni azzal, hogy a Z generáció fejlődést és előrelépést akar a munkahelytől, ami összhangban van azzal, hogy számukra az önmegvalósítás és a karrier a fontos. Az Y generáció pedig fizetéssel, juttatásokkal motiválható a legjobban, ami nem véletlen, hiszen számukra az anyagiak és a versenyképes fizetés által biztosított "szabadság" a fontos" – árulta el Szányi Gabriella, a BKIK PR –marketing igazgatója. – "A cégek számára nem mindig egyértelmű, hogy a fiatal munkavállalók miért is mennek el tőlük. Természetesen a magasabb fizetés fontos, de nem ez az egyetlen jelentős indok a fiatalok szerint. Ha nem kaptak lehetőséget az előrelépésre, illetve a munkakörülmények nem megfelelőek, akkor is könnyen váltanak, miközben ezeket a tényezőket a cégek könnyebben képesek lennének kezelni, és a megfelelő irányba terelni."

Ha tehát úgy döntesz, pályakezdők közül választod ki az új kollégádat, a jó fizetés, egy trendi iroda, a rugalmas munkaidő és az alternatív munkavégzési módszerek alkalmazása egyértelműen felkelti majd a jelöltjeid figyelmét.
Ha érdekel, hogyan lehet motiválni a pályakezdőket, tarts velünk, és olvasd el cikksorozatunk következő részét is!

Ez is érdekelhet

Kate Middleton istennő a Top Gun filmpremierjén

Kate Middleton istennő a Top Gun filmpremierjén

G-Életstílus

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex