Palvin Barbara és Dylan Sprouse új szót tanítanak a hazai közönségnek - A pár elhozta Magyarországra Dylan saját főzésű meadjét

2021.augusztus.27.

Nyári látogatásuk alkalmával egy meglepő itallal tért haza Palvin Barbara szupermodell és párja, Dylan Sprouse. Személyes kedvencüket, amelynek készítése jóval többet jelent az ambiciózus Dylan számára, mint hobbi vagy épp laza kikapcsolódás, most először mutatták be Magyarországon. Az All-Wise Meadery közönségtalálkozóval egybekötött premierén a pár nemcsak lelkesen kóstoltatott, de egy új szót tanított a hazai nagyközönségnek: mit jelent a mead?

„A három legfontosabb dolog, amit a meadről tudni érdemes, hogy a valaha ismert legősibb alkoholtartalmú ital, elkészítéséhez mindössze mézre, vízre és élesztőre van szükség, és a kóstolási élmény valahol a sör és bor közé esik, lehet száraz vagy édes is.” – mutatta be a tengerentúlról érkező palackokat, az egyszerre ősi és éppen újjászülető meadet Dylan Sprouse.

A kísérletező kedvű színész még tanulóévei alatt, 16 évesen készítette az első saját főzésű meadet, mára pedig 13 évnyi tapasztalat van mögötte és az USA egyik legfiatalabb master brewere. Bár Dylan Sprouse-nak védjegye a lazaság és szórakoztatás (elég csak megnézni videósorozatát), egyéni elképzelése a meadről sziklaszilárd. A mainstream, édes és lomha stílus helyett ő száraz, friss és kifejező stílusban készíti el saját receptjeit. Valahogy úgy, ahogy az őseink ihatták a régi időben. A társával alapított All-Wise Meadery a divatos brooklyn-i Williamsburg városrészben bontogatja szárnyait. Filozófiájuk az elkészítés során a minimális beavatkozás, alapanyagként pedig felkutatták a legjobb helyi termelői méhészetet New York államon belül. Meadet inni egyre népszerűbb, az urbánus garázsfőzdéjükből kikerülő palackokból mára az ó USA ötven államába és az Egyesült Királyságba is szállítanak.

Párja vállalkozószellemét Palvin Barbi is támogatja, a Felix Kitchen&Bar teraszán rendezett meadköszöntő koccintás alkalmával azt is elárulta, hogy a kedvence a Southern Sunset Mead és imádja fröccsként inni, mert finom és hűsítő. Ez a verzió narancsvirágmézből készült, a citrusok mellett az ízesítéshez használt hibiszkusz gyümölcsösségével, tölgyhordóban érlelve. Dylan pedig a Dirty Show Meaddel szeret nosztalgiázni – ez ugyanis legelső receptje, amely szűretlen, testesebb vonal, és ez vezette el a főzde alapításához. Egy biztos, a meadnek mindenhol helye van, ahol csak megfordulnak: a családi asztalon, baráti találkozókon, kerti partin és rooftop bulikban, de ezt bontják vacsora mellé is. Most pedig elhozták Budapestre is! (Az All-Wise Meadery palackjai augusztus 26-tól elérhetők a Culinaris gourmet boltjaiban és webshopján.)

Miközben sokan olyan forradalmi új hullámot jósolnak a kategóriának, mint a natúr boroknak vagy épp kraft söröknek, Dylan jövőképe keresetlenül őszinte: „a mead jövője a mead ismerete.” Számára a reflektorfénynél sokkal inkább számít, hogy minél többen felfedezzék a kategória sokszínűségét és az izgalmas különbözőségeket, sőt, idővel akár készítsék el saját meadjüket.

Mire számíts, ha megkóstolod?

Az All-Wise meadje élvezetes és egyszerűséget képvisel, hiszen összesen három összetevőből, minden flancot nélkülözve, a lehető legegyszerűbb az elkészítése. Méz adja az esszenciáját, de szárazra erjesztve, új formájában messze nem az édesszájúaknak szól. Története évezredes kultúrákban gyökerezik, népszerű volt már a távol-keleten, a vikingek, a maják, az egyiptomiak és rómaiak körében, sőt, a görögök egyenesen az istenek nektárjaként tisztelték. Mai, modern formájában friss és kifejező aromákról szól, természetes jegyeihez a tölgyhordós érlelés is hozzátesz, a palackban érlelve pedig tovább fejlődik, ahogy egy minőségi bor.

Spontán és laza, mert talán az egyetlen szabály, hogy érdemes behűtve kóstolni, vagy akár jéggel és fröccsként (haladóként extra hozzávalókkal vagy koktél alapanyagként). A pohárválasztást már rád bízzák, kipróbálhatod többféle vizes-, boros- és koktélpohárból, sőt, Dylan minden profizmusával együtt szeret belekortyolni az üvegbe. Persze a hipszterség is sajátja, mégiscsak Brooklynból érkezik. Avagy a mead egyszerre teljesen komoly és szigorúan komolytalan, és talán pont ettől szimpatikus.

Ez is érdekelhet

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

G-Életstílus

Alvás előtti meditáció - Működik?

Alvás előtti meditáció - Működik?

G-Test

Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái

Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái