Utolsó előtti helyen állunk az EU nemek közötti egyenlőségi listáján

2021.március.23.

A gazdasági növekedés elengedhetetlen feltétele a nők jogainak munkaerőpiaci erősítése és szerepük növelése a gazdaság koronavírus-járvány utáni helyreállításában – állapítja meg a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Megítélésük szerint a nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetés (Gender Responsive Budgeting,GRB) következetes alkalmazása segítheti az egyenlő hozzáférés elvének érvényesülését.

Az ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants) a világ leggyorsabban növekvő szakmai szervezete a pénzügyi szakmában és azoknak segít, akik pénzügyi és számviteli területen kívánnak sikeres szakemberekké válni. Küldetése szerint az egész világon ismert és elismert szakképesítések megszerzésével egy magasabb szintű és változatosabb szakmai életpálya lehetőségét kínálja diákjainknak. Mesterséges korlátok nélküli lehetőséget nyújt mindenki számára, legyenek tanulók, tagok vagy munkavállalók, támogatva őket karrierjükben.

A gazdaság fellendítéséhez a nők jogainak erősítésére van szükség a munkaerőpiacon

Az ACCA szerint különösen fontos a nemzeti kormányok ezirányú fokozottabb elköteleződése, mivel a pandémia hatásai a nőket a férfiaknál súlyosabban érintették a munkaerőpiacon. Magyarország számára kulcsfontosságú ezen szempontok hatékony érvényesítése, mivel hazánk az EU-n belül az utolsó előtti helyen áll a nemek közötti esélyegyenlőség tekintetében: nemek közötti egyenlőségi mutatónk 100-ból 53-at ért el, ahol az egy pont totális egyenlőtlenséget jelent, szemben a 100-as értékű maximálisan egyenlő bánásmóddal.

Annak ellenére, hogy a nők aránya a munkavállalók között 39% világszinten, a pandémia negatív hatásai messze súlyosabban érintették őket a munkaerőpiacon: a munkájukat elveszített dolgozók 54%-a nő.

Egyértelmű, hogy a nők aránytalanul nagy mértékben szenvedték meg a pandémia hatásait. A nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetéi terv következetes alkalmazása a gazdaság talpraállításának folyamatában csökkentheti ezt az egyenlőtlenséget. Az egyenlőségi szempontok szerinti hatékony költségvetés megvalósításához politikai elköteleződés, a megfelelő források biztosítása és a kapacitások minden szintre kiterjedő fejlesztése szükséges“ – mondta Viera Kučerová, az ACCA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős regionális igazgatója. Az ACCA márciusban publikálta a költségvetési szakértőkkel folytatott interjúk alapján készített nemek közötti egyenlőségre vonatkozó tanulmányát (Gender Responsive Budgeting ).

A nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetés célja, hogy befolyásolja a gazdaságot és társadalmat érintő olyan tevékenységeket, mint a törvényhozás, a gazdaságpolitika és a nőkre és férfiakra irányuló különböző kormányprogramok, a gazdaság minden területén és szintjén. A cél az, hogy a nők és férfiak ugyanolyan mértékben vegyék ki részüket a gazdasági tevékenységekből, alapvetően fenntartva a két nem közötti egyensúlyt. A kezdeményezés támogatja a nők érvényesülését a gazdasági és társadalmi ügyekben.

„Komoly lendület van most a gazdaságban az egyenlőségi szempontok alkalmazásának irányában. Ha a nők és férfiak azonos feltételek mellett érvényesülnének a munkaerőpiacon, akkor a World Economic Forumon publikált adatok szerint az USA gazdasága 8,7%-kal, a francia gazdaság 17%-kal, Japáné pedig 14%-kal teljesítene jobban“ – magyarázta Viera Kučerová.

A legfrissebb adatok szerint Magyarország esélyegyenlőségi mutatói Görögország után a legrosszabbak az EU-ban

A nemek közötti egyenlőség megvalósulásának rangsorában Magyarország a 26. helyen áll az Európai Unióban. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (European Institute for Gender Equality, EIGE) legfrissebb adatai szerint a magyar egyenlőségi index a 100-ból 53-as értéket ért el, ahol az egy pont totális egyenlőtlenséget jelenti, szemben a 100-as értékű maximálisan egyenlő bánásmóddal. Csak Görögországban rosszabb valamivel a helyzet, amely 52,2 pontot ért el. A legnagyobb egyenlőtlenségek a nők és férfiak között főként a családdal töltött, a döntéshozói pozícióban, az oktatásban és a munkaerőpiacon eltöltött időben mutatkoznak. 17,4%-kal több a jelenleg nem foglalkoztatott nő, mint férfi és a nők többnyire alacsonyabb pozíciókban dolgoznak. Ezzel szemben a férfiak sokkal nagyobb arányban töltenek be vezetői- és döntéshozói posztokat. 2020-ban a nők mindössze 11,3%-ban voltak jelen a parlamentben és 14,3%-ban vállalati vezetőtestületekben. Látható különbségek vannak a háztartások területén is, ahol a nők 55,8%-a főz és végez házimunkát naponta, ugyanakkor a férfiak csupán 13,8%-a segít aktívan a háztartásban.

Mit tehetnek a kormányok a nemek közötti egyenlőség megteremtésére és működtetésére?

  • Gyűjtsék össze és elemezzék a nemek szerint lebontott adatokat, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések megfelelő irányítása érdekében megismerjék a nemek közötti egyenlőség jelenlegi állását. 
  • Biztosítsanak intézményi kereteket szakmai továbbképzésekkel, menedzsment- fejlesztésekkel annak érdekében, hogy a nők egyenlő szakmai esélyeket kapjanak a férfiakkal és tölthessenek be döntéshozói pozíciókat. 
  • Biztosítsanak hozzáférést a kormányzati döntésekhez, szoros együttműködésben a pénzügyminisztériumokkal és az egyes országok releváns egyéb minisztériumaival, biztosítva, hogy a nemek közötti egyenlőség elvei minden lépésben érvényesülnek. 
  • Az állami ellenőrzési intézményekkel, törvényhozókkal együttműködve biztosítsák a nemek közötti egyenlő esélyek meglétének megfelelő felülvizsgálatát és ellenőrzését. 

Ez is érdekelhet

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex