Elengedhetetlen az önismeret a jó emberi kapcsolatok kialakításához

2021.szeptember.22.

Függetlenül attól, hogy valakivel már az első pillanatban jól megértitek egymást, vagy hosszú heteknek, hónapoknak kell eltelnie ahhoz, hogy összecsiszolódjatok, az igazán jó emberi kapcsolatok kialakulása rendkívül összetett folyamat. Ahhoz pedig, hogy egy illetőt tényleg közel engedj magadhoz, és elmondhasd, hogy valóban jó kettőtök kapcsolata, egy dolog biztosan elengedhetetlen: az önismeret.

Elengedhetetlen az önismeret a jó emberi kapcsolatok kialakításához
Fotó: Shutterstock

Elsősorban azzal kell tisztában lenned, hogy te magad milyen ember vagy, és mit miért teszel. Hogy ki milyen úton-módon kerül az életedbe, azt gyakran nem te döntöd el. Vannak helyzetek, amikor a munkád miatt kötelességed megismerni új embereket, de az is lehet, hogy elmész egy edzésre, és ott szimpatikusnak találsz egy másik résztvevőt, akivel aztán önkéntesen elkezdtek beszélgetni.

Sok emberi kapcsolatot a megismerkedés körülményei határoznak meg. Az viszont korántsem biztos, hogy akivel elkezdesz szimpatizálni, azzal korábban jól is indult a kapcsolatod. Ha valamilyen negatív szituációban ismersz meg egy illetőt, először is azt kell tisztáznod magadban, hogy a későbbiekben attól az eseménytől el tudsz-e tekinteni, vagy a jövőben szúrós tüskeként lesz jelen kettőtök kapcsolatában, ami hol előbukkan, hol elrejtőzik.

Az is megtörténhet, hogy valakivel már a megismerkedéseteket követően egyből jól kijöttök, bármiről kötetlenül el tudtok beszélgetni, de még ilyen esetben is előfordulhat, hogy később csalódni fogsz benne. A saját magad védelmében mindig tisztába kell tenned magadban, hogy akit megismersz, és kezded barátodnak tekinteni, vagy éppen beleszeretsz, mennyire illik bele a te világodba.

Bármilyen működőképes jó emberi kapcsolatból – barátságból, szerelemből – nélkülözhetetlen, hogy kölcsönösen őszinték legyetek egymáshoz. Fontos, hogy tudatában legyél annak, kivel mik a te terveid, kitől mire számítasz, és mik a te igényeid. Fordítva sem árt tudni ugyanezt, hiszen ahhoz, hogy te se sérülj, és a másik fél se érezze magát megbántva, neked is ismerned kell az ő szokásait és elképzeléseit.

Nem mindenki egyformán fogékony például a humorra, ezért jó, ha tudod, kivel szemben éppen mi a határ, mi az a pont, amit már nem érdemes átlépned pusztán szórakozásból. Ha pedig téged bánt meg valaki, ugyanez érvényes, de gondold át, vajon te adtál-e lehetőséget arra, hogy megismerje a gyengeségeidet is, és lehetősége legyen azok leküzdésében segíteni.

Ha tehát arra vágysz, vagy már megkaptad, de meg is akarsz róla bizonyosodni, hogy tartósan jó emberi kapcsolatok vannak az életedben, akkor először arról kell megbizonyosodnod, hogy mik a te legbensőbb elképzeléseid, terveid, kívánságaid, ezek után pedig vesd össze, hogy a számodra jelentős személyeket is ismered-e annyira, hogy el tudd dönteni, mikor van szükségük rád, vagy egy adott helyzetben hogyan viszonyulj hozzájuk. Mindannyian különbözőek vagyunk, de még a leghasonlóbb emberek között is csak igazi önismerettel lehet valóban jó kapcsolat, ezt mindig érdemes szem előtt tartanod!

Ez is érdekelhet

Révbe ér a kilencvenes évek gyereksztárja? Eljegyezték Lindsay Lohant

Révbe ér a kilencvenes évek gyereksztárja? Eljegyezték Lindsay Lohant

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe

Kate Middleton magenta kabátját legszívesebben letépnénk róla és elfutnánk vele a naplementébe