Élj fesztiválkoszton!

2014.július.11.

Odavagy a jó bulikért, koncertekért és a finom ételekért? Használd ki az idei nyár megannyi szabadtéri rendezvényét. Ha pedig akad némi szabadidőd, és szeretnél az otthonodba is egy kis fesztiválhangulatot teremteni, készítsd el a partiarcok két kedvenc ételét!

Élj fesztiválkoszton!
Fotó: Thinkstock

Házi hamburger


Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús (zsírosabb, pl. comb), 1 db közepes vöröshagyma, só, bors, 8 db hamburger buci, 1 fej saláta (fejes vagy jég), 2 db közepes paradicsom, 1 db fehér hagyma, 8 szelet sajt, ketchup, mustár, majonéz

Így készítsd el:
A húst sóval, borssal, apróra vágott vagy reszelt hagymával keverd össze és formálj nyolc kb. 11-12 cm átmérőjű, 1 cm vastag pogácsákat a masszából. Süsd ki a pogácsákat (ha kerti grill rácsán sütöd, érdemes előtte lefagyasztani a pogácsákat, hogy sütés közben ne essenek szét, de tálcán vagy tűzhelyen serpenyőben is kisütheted). Ha megvagy, a salátát mosd meg, szedd leveleire, tépkedd el a hagymát, az uborkát és a paradicsomot karikázd fel. A sajtot szeleteld fel, a zsömléket vágd félbe. Utóbbit érdemes a hús sütése közben a kisülő zsírban kicsit megpirítani. A megpirított zsömle aljára tedd a sajtot, rá a forró húspogácsát, majd salátalevelet, és a paradicsomot-, hagymát-, uborkakarikákat. A zsömle tetejét kend meg mustárral, ketchuppal vagy majonézzel (ízlés szerint akármelyikkel), majd illeszd össze.

Házi gyros pitában

Fotó: Thinkstock

Hozzávalók: A pitához: 1 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál cukor, fél evőkanál só, 5 dl langyos víz A gyros-hoz: 50 dkg csirkemell, 1-2 fej hagyma, 1 uborka, 2 db paradicsom, salátalevél, sajt A szószhoz: 1 nagy pohár tejföl, bors
Így készítsd el:
A pitához a lisztet öntsd egy tálba, majd adj hozzá a 2 dl langyos vízben elkevert élesztőt, a megadott mennyiségű cukrot és a sót. Az így kapott anyagot gyúrd össze a maradék 3 dl langyos vízzel. Eredményképpen egy kenyérállagú masszát kell kapnod. Ha kész, hagyd letakarva egy órán át kelni. A megkelt tésztából gyúrj 10-15 golyót, miután végeztél, pihentesd negyed órát. Eközben a sütőt forróra melegítsd elő. A golyókból kb. egy cm vastag tésztát kell nyújtanod, majd tedd enyhén belisztezett, és a kilisztezett tepsire. Süsd 2-3 percig, majd amikor már látod, hogy kezd púposodni, vedd ki és fordítsd meg a másik oldalára. Süsd addig míg aranybarna nem lesz. A húshoz a csirkemellet vágd apró kockákra, ízlés szerint fűszerezd, majd serpenyőben süsd ki serpenyőben. Közben a zöldségeket szeleteld fel és készítsd el a szószt, ami nagyon egyszerű: tegyél a tejfölbe egy kis borsot. Végül a pitát töltsd meg a hússal, a zöldségekkel, öntsd rá szószt, majd ízlés szerint szórd meg reszelt sajttal is. Ha pedig tovább szeretnéd fokozni az ízeket, tehetsz a remekművedbe egy kis hasábburgonyát is.

Ez is érdekelhet

14 őrült nyári vígjáték, amit most újra kell nézned

14 őrült nyári vígjáték, amit most újra kell nézned

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint