Ez a karrier ideális számodra az öt fő személyiségtípus alapján

2020.május.7.

Ha a közeljövőben, talán már néhány hónap múlva tervezel egyetemre menni vagy egy új képzésbe belevágni, az elkövetkezendő hetek és hónapok nagyon hangsúlyosak lehetnek az életedben. Tanulni soha nem késő, kortól függetlenül, ha valami érdekel, nyugodtan vágj bele valamilyen új ismeret elsajátításába, hiszen a tudásod bővítése az, amivel sohasem veszíthetsz.

Ha még tanácstalan vagy, milyen irányba is kellene terelned a karrieredet, mit kellene tanulnod vagy dolgoznod, akkor érdemes az öt fő személyiségtípust vizsgáló Big Five tesztet kitöltened. A kapott eredményből megtudhatod, a te esetedben melyik személyiségtípus a legdominánsabb: az extrovertáltság, a barátságosság, a nyitottság, a lelkiismeretesség vagy az érzelmi stabilitás. Ha ezt már tudod, akkor talán a számodra ideális tanulási vagy munkalehetőséget is könnyebben megtalálod, hiszen minden személyiségtípushoz illenek bizonyos szakterületek.

1. Extrovertáltság: jog, politológia, közgazdaságtan és orvostudomány

Fotó: giphy

Ha nálad az extrovertáltság dominál a legjobban, akkor lelkes típus vagy, aki szeret beszélgetni, jól fejezed ki az érzelmeidet és szívesen fektetsz be sok energiát a társas kapcsolataid építésébe. A rád jellemző merész lelkület tökéletes alapot ad ahhoz, hogy folyamatosan emberek társaságában legyél és kommunikálj. Ideális lehet számodra az orvosi pálya, de a törvények ismeretének is kiváló mestere lennél.

2. Barátságosság: szociális munka, ápolás, vendéglátás

Fotó: giphy

Megbízható, nagylelkű, kedves és rendkívül segítőkész vagy. Ezeket a tulajdonságokat szem előtt tartva érdemes lehet olyan karriert választanod, amiben kibontakoztathatod a gondoskodási ösztöneidet és segíthetsz másoknak. Csodálatos ápoló lennél, de a vendéglátásban is sikeressé tenne az empátiád.

3. Nyitottság: művészet, pszichológia, nemek tanulmányozása, idegen nyelvek művelése

Fotó: giphy

Remek fantáziával vagy megáldva, folyamatosan szárnyal a kreativitásod és mindig nyitott vagy arra, hogy új ismereteket szerezz. Rengeteg lehetőség áll nyitva előtted. A kreativitásodat kamatoztathatod a művészetek terén – akár más kultúrákat is érintve -, de a nemek közötti egyenlőségről is hasznos kutatásokat tudnál véghezvinni.

4. Lelkiismeretesség: számvitel, építészet, biológia, újságírás, légiforgalmi irányítás

Fotó: giphy

Sokan ezt a személyiségtípust tartják a legnagyobb áldásnak, mert fegyelmezettségről, precizitásról, aprólékosságról és óvatosságról tanúskodik. Ha nagy az önuralmad és erős ambícióid vannak, akkor szinte bármire képes lehetsz: fantasztikus házak tervezésére vagy akár légiforgalmi irányításra is, ami természetesen hatalmas felelősség, de te elég elhivatott lehetsz ahhoz, hogy ha szívesen csinálnád, remek szakember váljon belőled.

5. Érzelmi stabilitás: színház, történelem és filozófia

Fotó: giphy

Ha nálad ez a személyiségtípus dominál a legjobban, akkor bizony lehet, hogy gyakran szembe kell nézned hangulatingadozással vagy ingerlékenységgel. A felgyülemlett energiáidat érdemes olyan irányban kibontakoztatnod, ami az előadó-művészettel társul, például valamilyen színházi vagy múzeumi munka ideális lehet számodra.

Ez is érdekelhet

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő