Ez a zseniális akció hívja a fel figyelmet, hogyan nyomja el a nőket a történelmi emlékezet

2018.augusztus.25.

Tudtad, hogy a nagyvárosok utcái 88%-ban férfiakról kapták a nevüket? Nos, egy holland feminista mozgalom tagjainak szemet szúrt és nem is tétlenkedtek. Jelképesen átnevezték az utcatáblákat olyan nők nevére, akik igazán megérdemelnék, hogy saját utcájuk legyen - popsztárok, úttörő matematikusok, írók és forradalmárok.

Beyonce
Fotó: Getty Images

A De Bovengrondse egy holland aktivista csoport, amely 11 holland városban, 43 utcában helyezte ki új utcatáblaként olyan nők nevét, akik sokat munkálkodtak a politikában, aktivista mozgalmakban, a zenei világban, művészetekben és sportokban. A kék-fehér táblák közvetlenül az eredetiek alatt lógnak, ezzel kiemelve a változást.

Bregje Hofstede, a mozgalom egyik alapító tagja elmondta, hogy 12 nőt választottak, akik neve ott díszeleg például Amszterdam, Utrecht és Groningen utcáin. Az egyik főút Amszterdamban a Beyoncé Boulevard nevet kapta, de a hölgyek között szerepel Mary Wollstonecraft brit író, filozófus és feminista, a brit matematikus Ada Lovelace, aki leírást készített az első mechanikai számítógéphez, a dél-afrikai emberjogi aktivista Tania Leon, akit első nőként választottak a holland parlamentbe vagy a 17. században élt Judith Leyster festőnő.

"A kiválasztott 12 hölgynek a nők széles látókörét, sokszínűségét és gazdagságát kellett jelképeznie. Az utcatáblák példáján keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a nők által elért eredmények gyakran alulértékeltek vagy egyszerűen láthatatlanok. Sok olyan nőről nincs elnevezve utca, akik hozzájárultak az ország felépítéséhez"– mondja Hofstede

Hofstede, aki a holland De Correspondent hírportál újságírója, részt vett egy amszterdami utcaneveket elemző kutatási projektben, megállapította, hogy csak csekély számú nőről elnevezett utcatáblával lehet találkozni, azokon is híres emberek feleségeinek vagy görög istennőknek a neve szerepel.
Hofstede megerősítette, hogy 88%-ban férfiakról nevezték el az utcákat, akiknek 70%-a tévés személyiség és egy részük nem is holland.

"Különösen azért érdekes az utcatáblák nevének kérdésköre, mert annyira hétköznapiként tekintünk rájuk. Elsétálunk mellettük, látjuk a tömegközlekedési eszközökről, leírjuk a nevüket, de soha nem gondolkodunk rajtuk. Valahol mégis a fontos emberek kánonját alkotják, olyan emberekét, akikre nagy hangsúlyt fektetünk. Ha minden nap megismételjük ezeket a neveket, nemzetközivé tesszük őket. Képzeld el, mi lenne, ha ezeknek a neveknek a 88%-a női lenne. Mit üzenne egy felnövő lánynak? Talán több ember érezné magát otthonosabban".

Hofstede hozzátette, hogy az utcanevek nemcsak a történelem rögzítői, hanem politikai döntéseket is tükröznek. Egy politikai felfordulás után az elsők, amik megváltoznak, a szobrok és az utcanevek.
Elmondják történelmünk egy részét, de nem az egészét. Reméljük elterjed az az üzenet, hogy sok olyan dolog, amit mi normálisnak tartunk, valójában politikai tartalmú. Az utcanevek a történelem különböző részeit mutatják be, de hogy mit üzennek, arra mindig kritikus szemmel kell tekinteni.
Az utcatáblás tiltakozáson túl más, a nőket érintő hátrányos megkülönböztetésről szóló vitáknak is rendszeres résztvevője az aktivista csoport. Arra a közös álláspontra jutottunk, hogy a közterületeket úgy nevezték el, hogy befogadóbb legyen a férfiakkal, mint a nőkkel – mondja Hofstede.
A De Bovengrondse tagjai azt remélik, hogy másokat is inspirálnak, hogy saját utcai tüntetéssel fejezzék ki támogatásukat, hamarosan pedig online is ismertetik további terveiket.


Ez is érdekelhet

Biztonságos barnaság: Így használd az önbarnító krémet a természetesen ragyogó bőrért

Biztonságos barnaság: Így használd az önbarnító krémet a természetesen ragyogó bőrért

G-Életstílus

Megérkezett a this is Redy x Kozma Rita plus size menstruációs bugyi kollekció

Megérkezett a this is Redy x Kozma Rita plus size menstruációs bugyi kollekció

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?