Ez történik a testeddel, ha utálod a munkádat

2019.március.20.

Mindenkinek van rossz napja a munkahelyén, de vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a rossz nap egyben rossz hét és maga az egész munka is rossz, ez pedig stresszt generál, ami tönkreteszi az egészséged.

Ez történik a testeddel, ha utálod a munkádat
Fotó: Shutterstock

Ha a munka már károsítja az egészséged, a tested vészjelzéseket küld, ezeket pedig soha nem szabad figyelmen kívül hagynod! Sok az árulkodó tünet, de ne félj, képes leszel kezelni a problémát.

Nem tudsz aludni

Az egyik leggyakoribb tünet az álmatlanság. A betegek legtöbbször arra panaszkodnak, hogy nem tudnak aludni, mert az elméjük folyamatos gondolkodásban van, felébrednek az éjszaka közepén és a teendők listáján jár az eszük. Néhány nyugtalan éjszaka még nem jelent bajt, de ha rendszeres, akkor lehet, hogy arra utal, hogy a munkahelyi stressz mérgezővé vált számodra.

Fáj a fejed

Fotó: giphy

Az izmaid feszülnek hogy megvédjék a testedet a sérülésektől. Ha a szervezeted veszélyes övezetként érzékeli a munkahelyed, akkor szintén feszíti az izmokat. Ha a nyakban, a vállban és a fejben krónikus a feszítés, akkor migréned is lehet. Igen, a stressz fizikai tüneteket is okoz és fájdalomként nyilvánul meg.

Fájnak az izmaid


Ha a munkád mérgező, úgy érzed magad, mintha egy vad tigris ellen küzdenél. Amikor az agyad fenyegetést észlel, elárasztja a tested adrenalinnal és stresszhormonokkal. Mérgező munkahelyen az idegrendszer folyamatos aktivitásban van, készen áll arra, hogy reagáljon a kellemetlen főnöködre vagy munkatársadra. Az állkapcsod gyakori összeszorítása is jele annak, hogy a munkád befolyásolja az egészséged.

A mentális egészséged rosszabbodik

Ha vannak mentális egészségügyi problémáid, a megnövekedett stressz csak súlyosbítja. A mérgező munkahelyi légkör aggodalmat vált ki, ami gyakran a klinikai küszöbérték átlépését okozza. Ha úgy érzed, hogy a főnököd mindig kihoz a sodrodból, a mentális egészséged látja kárát. Az igazságtalanság különösen mérgező stresszfaktor, hiszen a méltóságot sérti.

Gyakrabban betegedsz meg

Fotó: giphy

Ha állandóan jelentkeznek nálad a megfázás tünetei, mérlegeld, hogyan érzed magad a munkahelyeden. A krónikus stressz veszélyezteti az immunrendszert, így érzékenyebb lehetsz a betegségekre.

Elveszted az érdeklődésed a szex iránt

Ha hazaviszed a munkahelyi problémáidat, annak kárát láthatja a kapcsolatod. Amikor a nőknek a személyes stressz és a pénzügyi kötelezettségek mellett a szakmai stresszel is szembe kell nézniük, csökkenhet a szexuális vágyuk. A férfiaknál ez a krónikus stressz alacsonyabb tesztoszterontermelést eredményezhet, ami alacsonyabb libidóhoz vezet. Mindig szánj időt a pihenésre és a lazításra, hogy ne érezd kedvtelennek magad az együttlétekhez.

Fáradt vagy

Fotó: giphy

A csontig hatoló fáradtságot a nap végén vagy hétvégén nem tudod kipihenni. A fáradtság is egy fizikai tünete annak, ahogy a szervezeted a rossz munkahelyre reagálhat. Ha túl sokáig vagy túl megterhelő a munkád, akkor túlterhelt leszel.

Felpuffad a gyomrod

Az emésztési zavarok; a székrekedés, a puffadás mind lehetnek a stressz velejárói. Ha sokat stresszelsz, az kihathat az emésztésedre, a bélbaktériumokra, majd a hangulatodra. Éppen ezért gyakori, hogy aki ideges, gyomorfájdalmat tapasztal. Különösen érdemes a munkahelyi stresszre, mint okra gondolni akkor, ha közvetlenül munkába menet vagy a munkára gondolás alatt jelentkezik a gyomorpanasz.

Változik az étvágyad

Az étvágy szorosan kapcsolódik az agyadhoz. Akut stressz esetén a harci vagy repülési reakciód adrenalint termel, mondván a szervezetnek, hogy ne az emésztésre összpontosítson, hanem arra, hogy megóvjon az észlelt veszélyektől. Hosszú távú stressz esetén azonban a szervezet mellékveséi felszabadítják és felépítik a kortizolt, ami az éhséget növelő hormon. Ha a munkád hosszú távú érzelmi zavarokat okoz, a megszokott étvágyad is megváltozhat. Ha pedig cukros ételeket is fogyasztasz, akkor az agyad úgy észleli, mintha tompítaná a stresszt, pedig valójában csak kényelmesség-érzetet ad, de nagyon egészségtelen.

Hogyan küzdhetsz ezek ellen?

Vegyél mély levegőt. Miután a tested komoly riasztást kapott, hogy megvédjen az indokolatlan elvárásoktól és a rossz főnöködtől, időt kell neki hagynod. Ha nem adsz az idegrendszerednek lehetőséget arra, hogy pihenjen és regenerálódjon, akkor hosszú távú károkat fog elszenvedni. A munkahelyen kívüli társaság, a meditáció és a testmozgás segíthet a stressz-tünetek ellensúlyozásában.
Tisztázd le magadban, miért negatív a gondolkodásod. A kognitív viselkedésterápia egyik alapelve, hogy rá kell jönnöd arra, hogyan változtathatsz azon, ahogy érzed magad. Nem lehetséges mindenki számára a munkaváltás mint opció, de az igen, hogy megpróbáld átvenni az irányítást bizonyos helyzetekben. A tudatosságot arra használhatod fel, hogy kezeld a negatív gondolatokat, amik a fejedben vannak vagy éppen a munkatársaid irányítják rád őket.
Vegyél ki szabadságot. Néhány nap alatt remekül átgondolhatod, szükséged van-e új munkahelyre és hogy egyáltalán milyen lehetőségeid lennének. A túlórázás, az önállóság hiánya, a bizonytalan munkamenetrend és az instabil gazdasági helyzet mind olyan tényezők, melyek hozzájárulnak a mérgező munkahelyi környezethez. Ha úgy érzed, hogy a problémákat nem tudod másként orvosolni, válts munkahelyet.

Ez is érdekelhet

Amiről senki sem beszél: miért vagyunk depressziósak szex után?

Amiről senki sem beszél: miért vagyunk depressziósak szex után?

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk