Ezeket a dolgokat gondold át, mielőtt örökbe fogadsz egy kutyát

2021.január.24.

Ha kutyagazdi szeretnél lenni, a leghumánusabb mód, az örökbefogadás. Eszedbe se jusson támogatni az illegális szaporítók munkáját azzal, hogy olcsón vásárolsz egy kutyát. Hidd el, azok a kutyusok rengeteget szenvednek, ezért a legjobb az lenne, ha senki nem támogatná a szaporítókat, és teljesen megszűnne ez a kegyetlen iparág. Ha mindenképp szeretnél egy kutyust, először nézz körül a menhelyeken, rengeteg szeretetre méltó állat várja, hogy befogadják.

Ezeket a dolgokat gondold át, mielőtt örökbe fogadsz egy kutyát
Fotó: Getty Images

De néhány dolgot mindenképp gondolj át, mielőtt belevágsz!

Felelősség

Egy kutyust nem pár hónapra, hanem 10-15-20 évre veszel magadhoz. Télen-nyáron felelősséggel tartozol érte. Akkor is, ha te éppen nyaralni mennél, akkor is, ha kint szakad a hó, de ő sétálni szeretne. Minden körülmények között te leszel a mindene és felelősséggel tartozol érte, mert feltétel nélkül fog szeretni. Ne okozz neki csalódást!

A környezeted is szeretné?

Soha ne fogadj örökbe öncélúan egy kutyust. Először beszéld meg a partnereddel, szüleiddel, azokkal az emberekkel, akiknek az életét szintén érinteni fogja a változás. Ha a pasid soha nem szeretett volna kutyát, te pedig beállítasz egyel, az semmi jót nem fog szülni. A közös megegyezés az alapja annak, hogy együtt jó gazdik legyetek, és mindent meg tudjatok adni a kutyusnak.

Jó helye lesz?

Mérd fel a környezetet, ahol élsz. Hiába szeretnél nagy testű, vagy nagy mozgásigényű kutyát, ha egy 30 négyzetméteres lakásban laksz kert nélkül. Ennyire nem lehetsz önző. Vannak kisebb és nagyobb mozgásigényű kutyák, ennek érdemes utána nézni.

A fajtisztaság kérdése

A menhelyeken található kutyusok nagy része nem fajtiszta. Ez egyébként nem jelent semmit. Ettől nem lesznek se jobbak, se rosszabbak. Úgyhogy ha az a gondolat van a fejedben, hogy te csak fajtiszta kutyát szeretnél, gyorsan hessegesd el. Az állatmenhelyeken dolgozók szerencsére a legtöbb esetben azt meg tudják mondani, hogy milyen fajta keverék a kutyus, így a fajták jellemzőit, esetleges betegségre való hajlamát is nyomon tudod követni.

Pénzügyek

Bármennyire is kegyetlenül hangzik, ha nem vagy jó anyagi helyzetben, ne fogadj örökbe kutyát. Mielőtt megtennéd, mindenképp érdeklődd meg, milyen költségekkel jár a minőségi élelem beszerzése, a játékok, az orvosi vizsgálatok, oltások, a kutya fekhely, és számos egyéb fontos dolog biztosítása.

Az örökbefogadás menete

Ha minden körülmény adott, és teljesen biztos vagy benne, hogy örökbe szeretnél fogadni egy kutyát, ne tántorítson el, hogy talán elsőre nem sikerül. Lehet, hogy több menhelyet meg kell látogatnod. Ha pedig megtaláltad az igazit, egy kis papírmunkával is jár az örökbefogadás. Sok kérdést meg kell válaszolnod, hogy eldöntsék, alkalmas vagy-e örökbefogadónak. De ez természetes folyamat, az állatok védelmében történik, ne ijedj meg tőle.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bak ma mozogjon, a Vízöntő legyen őszinte - Szeptember 28.

Napi horoszkóp: A Bak ma mozogjon, a Vízöntő legyen őszinte - Szeptember 28.

GLAMOUR Horoszkóp

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.