Ezt kell tudnod a gazdasági bántalmazásról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Magyarországon is rengeteg nőt érint a gazdasági bántalmazás. Lehetséges, hogy már veled is megtörtént anélkül, hogy észrevetted volna. A következőkben bemutatjuk a legfontosabb jellemzőit, amelyek segíthetnek a felismerésében.

Ezt kell tudnod a gazdasági bántalmazásról
Ezt kell tudnod a gazdasági bántalmazásról
Fotó: Gettyimages.com

A fizikai és a verbális bántalmazáson túl létezik egy olyan formája is a családon belüli erőszaknak, amelyről viszonylag keveset hallhatunk, de szintén fontos odafigyelni rá, ez pedig a pénzügyi bántalmazás vagy anyagi visszaélés. A pandémia a gazdasági bántalmazás áldozatainak helyzetét is különösen súlyosbította, minden eddiginél kiszolgáltatottabbá téve a nőket visszaélésekkel szemben. De miről is van szó pontosan, hogyan vehetjük észre a jeleket és mit tehetünk, hogy megvédjük magunkat?

A gazdasági bántalmazás az áldozat pénzügyei feletti ellenőrzést, irányítást jelenti, legyen szó akár a pénzhez való hozzáférés korlátozásáról vagy adósság felvételének kikényszerítéséről. Bármilyen jellegű is legyen a kontroll, mindenképp az áldozat bizonytalan anyagi helyzetét fogja eredményezni. Az áldozat teljes mértékben függővé válik bántalmazójától a pénzügyi túlélés tekintetében, ha az elzárja előle a pénzhez való hozzáférést.

Sok nő számára az anyagi bántalmazás együtt jár a családon belüli erőszak egyéb formáival, ellehetetlenítve a bántalmazó kapcsolatból való menekülést. Az érzelmi bántalmazáshoz hasonlóan kezdetben az anyagi bántalmazást is rendkívül nehéz felismerni mind a bántalmazást átélő személy, mind az áldozatokat segíteni próbáló harmadik felek számára. Mindkettő finoman kezdődik, így az áldozatok sokáig észre sem veszik, hogy bántalmazó kapcsolatba kerültek.

Ezekre a piros zászlókra figyelj oda

A pénzügyi visszaélések jelei számos esetben elsőre ártalmatlannak, sőt jóindulatúnak tűnhetnek – például a bántalmazó felajánlja, hogy majd ő egyedül kezeli a háztartás pénzügyeit, hogy emiatt ne kelljen aggódnia a partnerének. Ezt azonban meglepő gyorsasággal követhetik olyan viselkedésminták, mint az áldozat saját pénzkeresési lehetőségeinek szabotálása, a bankszámlákhoz való hozzáférésének korlátozása vagy az egyenlőtlen pénzügyi helyzettel való visszaélés.

Mutatunk néhány piros zászlót, amelyek a pénzügyi visszaélésre utalnak:

¤ a partnered ellenőrzi a kiadásaidat és a bankszámlakivonataidat

¤ bűntudatot vagy szégyenérzetet kelt benned, ha magadra vagy a barátaiddal töltött időre költöd a pénzed

¤ megpróbálja korlátozni a munkádat – legyen szó a munkád típusáról vagy az elvégzett órákról

¤ korlátozza a pénzforrásokhoz való hozzáférésedet

¤ adósságot vesz fel a te nevedre, vagy közös névre/tulajdonra, az összeget pedig a saját céljaira használja

¤ a közös vagyontárgyak (például családi ház) tulajdonjogát kizárólag a saját nevére írja.

Ez csupán maroknyi példája azoknak a viselkedésformáknak, amelyek az anyagi bántalmazásra utalnak, ezenkívül a visszaélések még számtalan formát önthetnek.

Így tudod megvédeni magad

Vigyázz, ki fér hozzá a személyes információidhoz és jelszavaidhoz, ügyelj arra, hogy jelszavaidat semmiképp ne tárold látható helyen. Az anyagi bántalmazás különböző formáinak egyik közös jellemzője a jelszavak használata a személyes fiókokhoz való hozzáféréshez, ezáltal még szigorúbb ellenőrzést gyakorolva az áldozat felett. Ha pedig attól tartasz, hogy a partnered kiüríti a közös számlátokat, ezáltal is megakadályozva számodra a pénzhez való hozzáférést, a lehető leghamarabb fordulj a bankodhoz.

Ha arra gyanakszol, hogy a partnered az anyagi bántalmazás jeleit mutatja, akkor saját magad védelme érdekében érdemes megtenned néhány óvintézkedést. Az egyik legfontosabb módja annak, hogy megvédd magad, ha gondoskodsz róla, hogy bevételeidnek legalább egy részét olyan bankszámlára utalják, amelyhez csak Te férsz hozzá ahelyett, hogy kizárólag a közös számlára hagyatkoznál. Fontos, hogy a bevételeidnek egy részét külön tartsd, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén is legyen vészhelyzeti takarékod. Ne feledd, hogy jogod van az anyagi szabadsághoz és függetlenséghez. Ha elvették tőled a pénzed feletti irányítást, fordulj a bankodhoz, és kérj útmutatást a következő lépésekhez.

Ha bántalmazás áldozata vagy, ne feledd, hogy van segítség.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 kérdéses kvíz, amit csak a legnagyobb Stranger Things rajongók tudnak helyesen kitölteni

8 kérdéses kvíz, amit csak a legnagyobb Stranger Things rajongók tudnak helyesen kitölteni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)