Ezt kell tudnod, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt elkezdenél szedni

2021.május.25.

Ha a reggeli rutinod része, hogy beveszel egy maréknyi étrend-kiegészítőt azzal a bizonytalan reménnyel, hogy növeld az energiaszintedet és elhárítsd a betegségeket, akkor érdemes újragondolnod ezt a megközelítést. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a háziorvosoddal nem is egyeztettél az általad hasznát étrend-kiegészítőkről. Ennek oka, hogy bár az étrend-kiegészítők szerepet játszhatnak a rendszertelen étkezés vagy a vitaminhiány orvoslásában, azok számára, akik egyébként egészségesen és változatosan étkeznek, nemcsak felesleges, de káros is lehet a fogyasztásuk.

Ezt kell tudnod, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt elkezdenél szedni
Fotó: Getty Images
Fontos a kiegyensúlyozott étkezés

Mielőtt sok pénzt áldoznál különböző étrend-kiegészítőkre, tudnod kell, hogy ha kiegyensúlyozottan étkezel, az általában elegendő ahhoz, hogy kellő mennyiségű vitamint és tápanyagot biztosíts a szervezeted számára. Más szóval, egyél rendszeresen zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, valamint egészséges fehérjeforrásokat, és valószínűleg nem lesz szükséged étrend-kiegészítőkre. A tápanyagok akkor hasznosulnak a legjobban, ha ételként, és nem tabletta formájában fogyasztják, így étrend-kiegészítőt csak akkor érdemes szedned, ha azt a háziorvosod egészségügyi okból javasolja számodra.

Tévhitek

Az étrend-kiegészítők biztonságosságával kapcsolatban két fő tévhit él, amelyek gondot okozhatnak. Az első az a feltételezés, hogy ha gyógyszertárban vagy bioboltban recept nélkül kaphatóak, akkor biztonságosnak kell lenniük. Sajnos azonban az, hogy vény nélkül kapható, vagy az, hogy természetes összetevőkből áll, még nem jelenti azt, hogy bizonyos embereknél bizonyos dolgokkal kombinálva garantált, hogy nem lesz mellékhatásuk. A másik tévhit az, hogy az étrend-kiegészítőket az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet hagyja jóvá, pedig valójában az azokat előállító vagy forgalmazó vállalatok felelősek azért, hogy a termékeik biztonságosak legyenek.

Nem mindegy, mivel kombinálod

A vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó étrend-kiegészítők megzavarhatják a szintén bevett vényköteles gyógyszereket, az ajánlottnál nagyobb napi adag bevétele pedig mellékhatásokat okozhat. Ezért is rendkívül fontos, hogy bármilyen étrend-kiegészítőt szeretnél szedni, előbb egyeztess róla a háziorvosoddal. Azt is jó, ha tudod, hogy a bevitt plusz vitaminokat vagy ásványi anyagokat csak akkora mennyiségben hasznosítja a szervezeted, amekkorára szükséged van, tehát attól még, ha esetleg többet viszel be belőlük, nem teszel többet az egészségedért.

Csak akkor szedd, ha tényleg szükséges

Az étrend-kiegészítők tehát csak akkor hasznosak, ha olyan vitamint vagy ásványi anyagot szeretnél bevinni a szervezetedbe, amit az étkezéseid által nem tudsz biztosítani, és a háziorvosod is úgy gondolja, hogy szükséged van rájuk. Minden egyéb esetben csak feltételezheted, hogy fokozzák az immunrendszered működését, azonban a valóság az, hogy közben lehet, hogy több károd, mint hasznod származik belőlük.

Ez is érdekelhet

A harmónia a szabadság, a mozgás és a boldogság együttese - A Nanushka új fashion filmje ezt hirdeti a NOWNESS-szel közösen

A harmónia a szabadság, a mozgás és a boldogság együttese - A Nanushka új fashion filmje ezt hirdeti a NOWNESS-szel közösen

G-Food

Terítéken az egészséges, gombás finomságok

Terítéken az egészséges, gombás finomságok

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy csókol a legjobban

Ez a 3 csillagjegy csókol a legjobban