Felnőttnek érzed magad? Akkor erre a 4 mérföldkőre már biztosan felkészültél!

Szponzorált tartalom

2021.december.27.

A pénzügyi tudatosság a felnőtt élet velejárója, amit nem lehet elég korán elsajátítani. Mikor kell elkezdened takarékoskodni? Egyáltalán miért jó, ha van egy nagyobb összeged vésztartalékba? Milyen mérföldkövekkel érdemes számolnod a jövőre nézve? Ha eddig te sem foglalkoztál anyagi kérdésekkel, akkor az alábbi lista segítségedre lehet a tervezésben, hogy mikor és mivel érdemes kalkulálnod.

4 dolog, amit érdemes betervezned a felnőtt éveidre
4 dolog, amit érdemes betervezned a felnőtt éveidre
Fotó: Gettyimages.com

Az öngondoskodás rendkívül fontos. Vannak, akiket már gyerekkoruktól arra nevelnek, hogy megtanuljanak bánni a pénzzel, míg mások csak felnőtt éveikre, olykor a saját kárukon értik meg, miért fontos az anyagi tudatosság. Bármelyik tábort erősítsd, érdemes elgondolkodnod, milyen nagyobb kiadások várnak rád a jövőben, és már most megalapozni az ezekhez szükséges pénzügyi stabilitást. Nem baj, ha nincs sok pénz a birtokodban, hiszen egészen kis összeggel is belevághatsz a takarékoskodásba.

1. Otthonteremtés

Egy saját ingatlan birtoklása valamennyiünk bakancslistáján szerepel, ám nem mindenki van olyan pénzügyi helyzetben, hogy zsebből finanszírozhassa új otthonát. Ha a szerencsésebbek (vagy a szuper tudatosok) közé tartozol, akkor van egy nagyobb spórolt összeg a számládon, amit otthonteremtésre is tudsz fordítani. Ha viszont ez még hiányzik, akkor érdemes mihamarabb elkezdened takarékoskodni, és összerakni a lakáshitelhez szükséges önerőt. A törlesztőrészletről se feledkezz meg, így még inkább ajánlott időben félrerakni a saját fészkedre. Még akkor is, ha az jelenleg még elképesztően távolinak tűnik.

2. Gyermekvállalás

Tudtad, hogy már a terhesség 9 hónapja is milliós kiadással járhat? És akkor még nem beszéltünk a gyermek születését követő költésekről, amelyeknek összege szintén egy kisebb vagyonra rúghat: a babaszoba berendezése, a ruhák, a pelenka, az alapkiegészítők beszerzése és a babakocsi mind-mind csinos kis összeget tud eredményezni. A lista itt korántsem ér véget, hiszen a gyermek iskoláztatásával járó anyagi kötelezettségről is gondoskodni kell. Szülőként fontos, hogy anyagilag is támogatni tudd a gyermekedet, amelyhez elengedhetetlen, hogy legyen némi megtakarításod. Szóval semmiképp se ugorj fejest meggondolatlanul a gyerekvállalásba.

3. Egészségügyi kiadások

Amíg fiatal vagy, egészséges és energikus, addig valószínűleg a betegség lesz az utolsó dolog, amin agyalni fogsz. Ez így is van rendjén, ugyanakkor nem szabad teljesen megfeledkezned arról, hogy bármikor megtörténhet a baj, ami adott esetben újabb nagyobb kiadást jelenthet. Lehet szó műtétről, fogászati és esztétikai beavatkozásról (pl. fogszabályozás), hosszabb ideig elhúzódó kezelésről, melynek egyike sem pénztárcakímélő helyzet, különösen, ha jó kezekben szeretnéd tudni magad, szeretteidet. Az egészségünk alapja a boldogságunknak, ezért veszély esetén azonnal cselekednünk kell. Törekedj arra, hogy ne a bizonytalan anyagi helyzeted legyen akadálya a regenerálódásnak!

4. Nyugdíjas évek

Talán elsőre félelmetesnek tűnhet belegondolni abba, hogy egyszer te is ráncos néni leszel, és olyan kifejezéseket fogsz használni, mint például a klasszikus „ezek a mai fiatalok”. De hidd el, minden kornak megvan a maga szépsége, és ez alól nem jelentenek kivételt a nyugdíjas évek sem. Gondolj bele: gyerekeid addigra már kirepültek a fészekből, így több időd jut önmagadra, társadra, emberi kapcsolataidra és kikapcsolódásra is. Végre megvalósíthatod azokat a terveidet, amelyekre a korábbi rohanós, munkával teli években nem volt lehetőséged. Ahhoz viszont, hogy igazán boldog időskorod legyen, szintén szükséges előre gondolkodnod, és megteremtened már most az anyagi alapokat a munka utáni nyugis időszakodra.

Egyre rohamosabban közeledik az év vége, így hát érdemes elgondolkodnod azon, hogy mik a céljaid a következő évben. Legyen az egyik újévi fogadalmad az, hogy 2022-től tudatosabb leszel a pénzügyeidet illetően, és takarékoskodni kezdesz a saját jövőd érdekében! Ebben kitűnő társad lehet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége, ahol többféle megtakarítási forma közül választhatsz. Látogass el honlapra: https://www.penztar-szovetseg.hu/!

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói