Fergeteges nyárköszöntő trendi zenészekkel

2013.június.4.

Beck Zoli Szentimentálé dalokat énekel miközben átalakul körülötte a tér, Pásztor Anna piros cipellős Dortohyvá változik az Óz, a csodák csodájából, a Firkin egy pimasz szerelmi történetre csábít, a European Mantra pedig a zenei korlátokat dönti le. Júniusban ismét a magyar könnyűzenei legjobbjai köszöntik a nyarat a Művészetek Palotájában, ráadásul az idei Hey, June!-on néhány koncertbe színházat is csempésznek az előadók.

A Europian Mantra
A Europian Mantra

Június 12-én egy ritkán koncertező zenekar, a European Mantra folytatja a Hey,June!-t. És ez azt is jelenti, hogy Magyarország egyik legtehetségesebbnek tartott dzsesszdobosa újra Budapesten játszik. Borlai Gergő ugyanis már egy ideje Barcelonában él, Európa szerte építi karrierjét, idén már turnézott Portugáliában, nemrégiben pedig Marseille-ben a La Bag Fesztiválon lépett fel. A European Mantrát - a mára már szakmai körökben is kultikusnak számító csapatot -, 2001-ben alapította Borlai Gergő, aki már akkor az ország legkeresettebb session dobosa volt, száznál is több lemezen közreműködött, de szeretett volna egy formációt, amiben kifejezheti saját zenei gondolatait. Úgy is mondhatnánk: kompromisszumok nélkül zenélhet. Így lehet, hogy ez a hangzás nem ismer korlátokat. Jól megfér benne a blues, a metál és a popos elemek, mindez egy fúziós dzsesszes alapba ágyazva. Borlai Gergő dobjátéka mellé Lukács Peta gitáros, Nagy Lajos zongorista és Papesch Péter basszusgitáros virtuozitása társul. És bár a European Mantra lemezei is remekül szólnak, mégis élőben van igazán elképesztő hatása a zenekarnak, hiszen az a fajta különleges összjáték és egymásra figyelés, ami a tagok között van, a közönség szeme láttára bontakozhat ki igazán.
Őket június 17-én a féktelenül vidám ír zenét játszó Firkin követi. A csapatot 2008 nyarán Péter János fuvolás alapította. Koncertjeiken saját szerzeményeik mellett klasszikus dalok feldolgozásait – Whiskey in the Jar, Wild Rover – is játszanak. A cél, hogy a kelta-ír zenei kultúrát a rock, a pop, a punk és természetesen az magyar népzenei hagyományaival is erősítsék. A Müpába most egy különleges projekttel érkeznek. A Jumpin'John egy bukolikus kelta játék Robert Burns nyomán. A történet egy skót kikötőben, Marcsa korcsmájában kezdődik, hogy aztán egy igazi skót-felföldi románc bontakozzon ki egy skót pásztorfiú és egy ír szépség között. Ám a lányt megölik, ezért a fiú vándorbotot ragad, kikötőben matrózok között duhajkodik, kocsmai verekedésbe keveredik, lányoknak csapja a szelet, pikáns történetek esnek meg vele, ám végül újra rátalál a szerelem. Csalódás, egymásra találás és természetesen happy and, ahogy Burns leírta, vagy leírhatta volna. És hogy kik segítik ebben a barangolásban a Firkint? Négy énekes - Bonyár Judit, Fehér Nóra, Göttinger Pál és Marthy Barna -, a Pécsi Balett táncosai, Pásztor Dániel skótdudás és Turáni Csongor hegedűs.
A Hey, Junet!-t június 18-án az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb hazai könnyűzenei együttese, a 30Y koncertje zárja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A kilenc évessé cseperedett zenekar idén pihenőt tart és csak Szentimentálé műsorát játssza, így a fiúk a Müpába is ráérősebb dalokkal, kibontott képekkel elmesélt történetekkel érkeznek, amelyekben összemosódik a határ a kitalált és a megtörtént között. A zenei történések nemcsak azzal válnak sokkal erőteljesebbé, hogy a 30Y ezekre az estékre tizenhét fősre bővül, hanem azzal is, hogy egy vizuális játék is kíséri a muzsikát. A Művészetek Palotájában a vetítés ráadásul folytonosan átrendezi a záró koncert terét, hogy összefoglalja és újraértelmezze a Szentimentálé addigi előadásait.

Ez is érdekelhet

8 szexpóz, ha valami igazán intimre vágysz

8 szexpóz, ha valami igazán intimre vágysz

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói