A fésűd sokkal veszélyesebb, mint gondoltad

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gondoltad volna, hogy a fésűd, a borotvád, vagy a fogkeféd nagyobb kárt is okozhat? Nem valószínű, hogy a reggeli fésülködéskor, borotválkozáskor vagy fogmosáskor ezen agyalsz, ezért most úgy döntöttünk, hogy lerántjuk a leplet az eszközeid nem megfelelő tisztításának és ápolásának rejtett veszélyeiről.

A fésű helyes tisztításának titka
A fésű helyes tisztításának titka
Fotó: Cicy/Getty Images

A baktériumok és kórokozók elburjánzása jobb esetben a készülék meghibásodásához, rosszabb esetben pedig az egészséged kockáztatásához vezethet. Egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy milyen gyakran kellene cserélned a fogkefédet valójában. Ezúttal a fésűd rejtegette titkos veszélyekről, és az ott lakozó bacilustanya megelőzéséről fogunk beszámolni.

HIRDETÉS

A fésű helyes tisztítása

A fejbőr hajjal borított mivoltából fakadóan kevésbé savas, nedvesebb, és sokkal védettebb az ultraibolya sugárzással szemben. Ez a környezet pedig nem is lehetne ideálisabb a mikróbáknak a szaporodásra. Továbbá a fejbőr folyamatosan vedlik, váladékozik, hámlik – lehet, hogy ez visszataszítóan hangzik, de a fejbőr regenerálódása okán sok dolog ragadhat hajkefédbe. Nem tetszik, amit olvasol? Tedd fel magadnak a kellemetlen kérdést: mikor tisztítottad ki utoljára a hajkefédet?

A fésű tisztítása fontosabb, mint gondolnád
Fotó: Vahit Ozalp/Getty Images

Most már tudod, hogy különösen fontos, hogy a fésülködéshez használt eszközöket gyakran és alaposan meg kell tisztítani. A tisztítást kezdheted a legegyértelműbb lépéssel, tehát a beszorult hajak eltávolításával. Fésű válogatja, van, hogy kézzel is egyszerű kiszedni az otthont vert hajszálakat, de van, hogy a fésűt egy másikhoz kell dörzsölni, hogy a legmakacsabb hajszálak is kijöjjenek. Megoldás lehet még az olló használata, ha ki kell vágni a fogakba gabalyodott szálakat. Ezt a lépést minden egyes fésülködés után érdemes megtenni, mert egy hajjal tömített kefe összegubancolódhat a hajaddal, ami töréshez és sérülésekhez vezethet. A következő lépést elég két hetente megismételni: a hajszálmentesítés után egy erre alkalmas tálat vagy edényt meg kell tölteni forró vízzel, amihez egy kis mennyiségű fertőtlenítőszert, vagy antibakteriális szappant kell adagolni – tulajdonképpen a samponod is megteszi. A fésűt 10-15 percen keresztül kell áztatni, majd ezután következhet a szárítás.

3 dolog, amit kizárt, hogy tudtál a hajkefédről

3 dolog, amit kizárt, hogy tudtál a hajkefédről

Nem csak a hajadnak

Korábban már megírtuk, hogy mely samponokat érdemes beszerezned hajtípusodnak megfelelően, most pedig már azt is tudod, hogy a sampon nem csak a hajad ápolására jó, fésűd tisztítására is ugyanúgy alkalmas. A 2023-as GLAMOUR-napok a Rossmann üzleteiben már elstartolt, szóval itt az idő, hogy kedvezményesen lecsapj a legjobb samponokra.

1. 7 gyógynövényes sampon SCHAUMA 1399 Ft/400 ml (3,49 Ft/1 ml) a Rossmann üzleteiben és online, GLAMOUR kuponnal, 35% kedvezménnyel 909,35 Ft 2. Clarify&Hydrate sampon DOVE 1399 Ft/400 ml (3,49 Ft/1 ml) a Rossmann üzleteiben és online, GLAMOUR kuponnal, 33% kedvezménnyel 937,33 Ft 3. Fructis Vitamin Strength sampon GARNIER 1499 Ft/400 ml (3,74 Ft/1 ml) a Rossmann üzleteiben és online, GLAMOUR kuponnal, 30% kedvezménnyel 1049,3 Ft
Fotó: Rossmann/Glamour

Mi a helyzet a borotvával?

Ahhoz, hogy egy elektromos borotvát sok-sok éven át használhass, nem kell mást tenned, mint – dobpergés –rendszeresen tisztítani! Tudtad, hogy az Euronics munkatársai nap, mint nap találkoznak olyan szervízre szánt borotvával, aminek csupán egy kis tisztításra lenne szüksége? Ami az eszköz élettartamának növelésnél még fontosabb, hogy a borotvák bőrbaktériumokat, vírusokat és akár súlyosabb betegségeket is terjeszthetnek. Nem csak a szőrszálakat vágják: legtöbbször mikrovágások keletkeznek a bőrön, amelyeken keresztül a rajtuk megtelepedett kórokozók bejuthatnak a szervezetbe is. Ebben az esetben is a szőrszálak (rendszeres) eltávolításáé a kulcsfontosságú szerep. Ez a pármásodperces feladat segít elkerülni, hogy felhalmozódjanak a baktériumok. Amennyiben az eszköz vízzel mosható, elegendő meleg víz alá tartani, és szappannal átmosni. Az átmosás után egy tisztítókefével el kell távolítani a megmaradt szőrszálakat, majd elektromos borotva esetében, az összeszerelés előtt az eszközt gondosan meg kell szárítani.

Csapj le a GLAMOUR-napok legnagyobb kincseire:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)