5 fiatal lány, aki jobbá tette a világot

Ki mondta, hogy egészen fiatalon nem vihet véghez nagy dolgokat egy nő? Összeállításunkban öt fiatal lány történetén keresztül bizonyítjuk be, hogy az életkor csak egy szám, és nem korlátozhat bennünket, ha fontos és jó ügyekről van szó.

5 fiatal lány, aki jobbá tette a világot
Fotó: Getty images/Glamour

Augusztus 12-én ünnepeljük a Fiatalok Világnapját. Ez alkalomból összegyűjtöttünk néhány olyan lányt, akik már gyerekként, vagy tizenévesen megmozdultak a társadalom vagy a környezetük megváltoztatásáért, illetve kimagasló teljesítményt mutattak fel. Kitartásukat mi sem szimbolizálhatja jobban, mint a New York-i tőzsde előtt felállított Félelmet nem ismerő lány szobra (Kristen Visbal alkotása 2017-ből), amely eredeti helyén egy bikával szemezett.

Claudette Colvin

Fotó: Profimedia

Rosa Parks érdemei elévülhetetlenek az USA-beli faji szegregáció felszámolásában, ám kevesen tudják, hogy nem ő tagadta meg első feketeként, hogy a korabeli törvények szerint átadja a helyét a buszon egy fehér embernek. 1955-ben, kilenc hónappal Parks bátor tette előtt a tizenöt éves Claudette Colvint ugyanezért letartóztatták. Az alkotmányos jogaira hivatkozó tinit az afro-amerikai felszabadítás hívei azért nem ítélték a mozgalom megfelelő arcának, mert az incidens idején várandós volt - míg Parks feddhetetlen életű családanya. Colvin később évtizedekig segédápolóként dolgozott, jelenleg 82 éves nyugdíjas. Elmondása szerint nem neheztel amiatt, hogy nem ő lett a mozgalom ikonja, ugyanakkor úgy érzi, hogy ott, akkor a buszon helyesen cselekedett.

Sophie Cruz

Fotó: Profimedia

A most tizenegy éves kislány az USA-ban látta meg a napvilágot, így ő legálisan él az országban - mexikói bevándorló szülei azonban nem kapták meg az amerikai állampolgárságot, így bármikor deportálás várhat rájuk. 2014-ben Obama elnök egy rendelettel (DAPA) igyekezett segíteni és megakadályozni a hasonló helyzetű családok szétszakítását, azonban az nem élvezett kellő támogatást. A kis Sophie még hatéves sem volt, amikor a Washingtonba látogató pápa autója felé szaladt Papa rescue DAPA feliratú pólóban (Pápa, mentsd meg a DAPA-t). A biztonsági őrök feltartóztatták, de a pápa az autóból észrevette a kislányt, és találkozni akart vele. Sophie így személyesen tolmácsolhatta a kérését, és adhatott át az egyházfőnek egy saját kezűleg írt levelet. 2016-ban Obama elnökkel is találkozott - mivel a szülei illegális bevándorlók lévén nem léphettek a Fehér Házba, egy aktivista és egy filmrendező nő kísérte el. 2017-ben Trump elutasította a DAPA-t, Sophie azonban azóta is rendületlenül küzd.

Bana al-Abed

Fotó: Getty Images

A jelenleg 13 éves Bana al-Abed Szíriában, Aleppóban élt a családjával, és angoltanár édesanyja, Fatemah segítségével már nyolcévesen, 2017-ben rendszeresen tudósított a Twitteren keresztül szülővárosa ostromáról. Beszámolt a légicsapásokról, az éhezésről, a félelemről, hogy elveszíti családtagjait - és elmondta mintegy 370 ezer követőjének, hogy békés gyerekkorra vágyik, amit most a háború elvett tőle. Miután lebombázták az iskoláját, még tanulmányait is félbe kellett szakítania. Az elért figyelem nyomán őt és 350 helyi polgárt Törökországba menekítettek. Azóta Bana számos interjút adott a nemzetközi sajtónak, és Kedves Világ! című önéletrajzi könyvét is kiadták. Jelenleg is aktív, és igyekszik felhívni a világ figyelmét a menekültek méltatlan körülményeire a táborokban, valamint a háború gyerekekre gyakorolt hatásaira.

Mikaila Ulmer

Fotó: Getty Images

A houstoni afro-amerikai lány azt igyekszik bizonyítani, hogy a vállalkozóvá válásban nem létezik alsó korhatár. Már kilencévesen egy tv műsorban népszerűsíthette üzletét. Limonádét árul, melyet a dédnagymamájától származó, 1940-es évekbeli recept alapján készít el, helyi termelőktől származó méz felhasználásával. Olyan jól fogyott az áruja, hogy egy helyi pizzéria is rendelt belőle nagyobb tételben. Így jelent meg a híres limonádé üveges kiszerelésben is, melyet mára a nagyobb élelmiszerláncok mintegy 1500 üzletében lehet beszerezni országszerte. Mikaila vállalkozóként a társadalmi felelősségvállalást is kezdettől fogva komolyan veszi. Pályája kezdetén az utcán kínálta portékáját, amikor megcsípte egy méh - ő azonban ijedtség helyett tanulmányozni kezdte ezeket a hasznos kis rovarokat. Azóta a bevételei tíz százalékát (ami most már, hogy milliomos, igen tekintélyes összeg) a méhek mentésére szakosodott természetvédő szervezeteknek adományozza. Jelenleg szülei segítik nagyra nőtt vállalkozása menedzselését, ő pedig hamarosan megkezdi felsőfokú tanulmányait az Emory Egyetemen.

Jazz Jennings

Fotó: Getty Images

Jazz Jennings már 2007-ben, 12 éves korában, nyíltan beszélt a TV-ben a traszneműségéről. Az orvos ugyan 2000-ben, amikor született, fiúként azonosította, de szülei szerint a kis Jazz azóta, hogy az első szavait kimondta, határozottan állította, hogy ő valójában lány. A család segítő szervezetet alapított hasonló helyzetben levők részére, és 2015-ben sorozatot is indított az életükről a TLC. A gyerekek és tizenéves fiatalok szereplése, szerepeltetése, pláne ilyen érzékeny szituációban, felvet etikai dilemmákat - ugyanakkor a másik oldalon (és ezt összeállításunk többi szereplője is igazolja) ott áll az a tény, hogy egy kiskorúnak is lehetnek gondolatai, amiket közölni akar a világgal. A kérdést valószínűleg a hogyan dönti el - és az, hogy az érintett gyereknek mennyi beleszólása van a folyamatba, mennyire zajlik az az ő igényeinek figyelembe vételével. Jazz jelenleg Floridában él a családjával, és az aktivizmus mellett szeptembertől a Harvardon folytatja tanulmányait. Örömmel nyugtázza, hogy míg ő annak idején magányos úttörő volt, mára jelentősen megnőtt a transz emberek, köztük a transz fiatalok láthatósága, és ez (noha a politikában nem feltétlenül mutatkozik meg) a társadalomban növeli a megértést és az elfogadást.

Ez is érdekelhet

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói